Slik ble Norsk Tipping lurt i årevis

Det ble tippet ulovlig på oppgjørene som nå etterforskes for kampfiksing. Her er historien om hvordan reglene til Norsk Tipping ble omgått den aktuelle dagen – og i flere år.

Kampfiksingssaken i norsk fotball avslører nå omfattende juks med spiller-kortene til Norsk Tipping. I politiavhør har en siktet kommisjonær innrømmet dette. Og flere mener Norsk Tipping Må ha visst hvordan storspillerne omgår reglene.

SE VIDEO: Det var i denne spillekiosken i Oslo det ble tippet ulovlig på de to kampene politiet mistenker ble resultatmanipulerte. Einar Busterud, kommunikasjonsdirektør i Norsk Tipping (innfelt) sier slike regelbrudd fører til utestengelse.

Søndag 24 juni i år skal en svensktalende mann ha ringt en spillekiosk i Oslo.

Han ber om å få spille for 70.000 kroner på hjemmeseier i en kombinasjon av de to 2. divisjonskampene Østsiden - Follo og Frigg- Asker.

Dette er en sum som er langt over Norsk Tippings grense på Oddsen.

Slik starter historien om hvordan reglene til Norsk Tipping ble omgått i tippingen på de to kampene som senere utløste den første etterforskingen av kampfiksing i Norge.

NRK vet at denne telefonsamtalen har fått en sentral rolle i politiets etterforsking.

Har brutt reglene i årevis

Politiet mener resultatene i de to kampene innringeren ville tippe på ble manipulerte.

Etterforskingen i kampfiksingssaken har vist at Norsk Tippings regler, som skal hindre spillere fra å sette for store summer på fotballkamper, har blitt brutt av spillkommisjonærer i årevis.

Det er slike regelbrudd som har gjort det mulig å tippe for så store summer som i de to de to kampene politiet mistenker var fikset.

Sjefen ga instruks om juks

NRK har snakket med den ene medarbeideren som jobbet i den aktuelle spillkiosken. Kommisjonæren som eier denne kiosken er i dag siktet i saken.

NRK vet at kommisjonæren i avhør har fortalt politiet den samme historien om telefonen fra den svensktalende mannen.

Medarbeideren har status som vitne i saken, og ønsker å være anonym. Han forteller hva som skjedde etter at spillekiosken mottok telefonsamtalen.

Den ansatte som snakker med kunden i telefonen vet at på én spillterminal er det kun tillatt å spille for 5000 kroner i kombinasjonen innringeren sikter til.

I tillegg vil tippingen overskride grensen for hva som er lov å spille på med ett enkelt spillerkort på én dag.

Men mannen som ringer inn har heller ikke et eget spillerkort, noe man egentlig er nødt å ha.

Medarbeideren i kiosken er klar over disse reglene, men skal ha vært i kontakt med den siktede kommisjonæren på telefon. Instruksen var å hjelpe innringeren med det han ønsket.

Fikk hjelp av andre kommisjonærer

Medarbeideren lar den svensktalende mannen få spille på et kort som allerede er registert i en annen persons navn.

I kiosken er det tre terminaler, som åpner for å kunne spille for makismalt 15.000 kroner på kombinasjonen.

For å komme opp i 70.000 kroner, ringer medarbeideren rundt til minst fem andre kommisjonærer på Østlandet. Også disse kommisjonærene bruker kort de har liggende i kioskene og lar mannen få spille på deres terminaler med disse.

kamp

Politiet mener kampen mellom Østsiden og Follo 24. juni var fikset. Her avgjør Østsiden kampen som endte med en 4-3-seier.

– Blir utstengt

Alt dette var klare brudd på Norsk Tippings regler.

– Det er forbudt å låne bort spillerkortet sitt. Dersom vi oppdager at en spiller gjør det, kan han bli utestengt. Det samme gjelder så klart om vi oppdager at kommisjonærer gjør det, sier Einar Busterud, kommunikasjonsdirektør i Norsk Tipping.

Likevel sier kioskmedarbeideren at han ikke føler noe galt ble gjort den aktuelle søndagen.

Det var nemlig vanlig at kommisjonæren la til rette for at enkelte storspillere kunne spille uregistrert og omgå Norsk Tippings regler på denne måten.

Ble spilt for 130.000 kroner

Alarmen går over hele Fotball-Norge noen uker senere. Fotballforbundet sender ut pressemelding om at førstedivisjonskampen mellom Ull/Kisa og HamKam er utsatt på grunn av mistanke om kampfiksing.

Samtidig mistenker de kampfiksing i det nevnte oppgjøret mellom Follo og Østsiden. Politiet kobles inn, og det tar ikke lang tid før kampen mellom Frigg og Asker også havner i søkelyset.

Norsk Tipping opplyser at det totalt ble spilt for 130.000 på den aktuelle kombinasjonen av de to 2.divisjonskampene. Gevinsten skal ha vært 250.000 kroner.

Tjener på å låne ut kortene

Siden gevinster automatisk blir overført til eierne av spillkortene, hadde kommisjonærene avtaler med disse om at en viss del av summen skulle overføres tilbake til kommisjonærene.

Kommisjonæren selv får 7,1 prosent i inntekt av spill på sine terminaler.

Også Sogndal-spiller Ørjan Hopen har i dag fortalt NRK om hvordan han omgikk Norsk Tippings regler på samme måte som den siktede kommisjonæren. Se videoreportasje her:

Kampfiksingssaken i norsk fotball avslører nå omfattende juks med spiller-kortene til Norsk Tipping. I politiavhør har en siktet kommisjonær innrømmet dette. Og flere mener Norsk Tipping Må ha visst hvordan storspillerne omgår reglene.

Hopen brukte flere spillkort

– Få saker om juksing

Reglene om spillkort ble innført av Norsk Tipping i 2009. Målet var å få bedre kontroll over hvem som spilte, og at Norsk Tipping enklere kunne sette grenser for spill.

– Spillkortet skal være en sikkerhet både for spillerne og oss. Dersom noen bryter reglene for spillkortet, er det noe vi vil slå ned på. Det er helt ulovlig, sier Busterud.

Han sier Norsk Tipping så langt har hatt få saker som gjelder juksing med spillkortene.

– Vi undersøker innimellom rykter, men vi kan ikke utestenge noen før vi har beviser, sier han.

Kiosken trolig stengt for godt

Spillkiosken til den siktede kommisjonæren har vært stengt helt siden etterforskingen startet. Det spørs om den noensinne vil bli åpnet igjen, for også han har innrømmet juksingen i avhør med politiet.

– Det er noe min klient har vært åpen om mot politiet helt fra etterforskingen startet, sier hans advokat, Morten Furuholmen.

Etterforskningen i kampfiksingssaken pågår fortsatt. I dag har tre spillere fra Follo, én spiller fra Asker og den nevnte kommisjonæren status som siktet i saken.

Fotballnyheter