NRK Meny
Normal

– Han er knapt bedre enn de han erstatter

Slik ble en 24-åring uten titler, uten særlig mesterligaerfaring, uten mesterskapserfaring fra landslag, tidenes dyreste fotballspiller.

Gareth Bale mot Real Madrid

BLIR EN AV MANGE: Gareth Bale blir nå en del av Real Madrids stjernegalleri. Her fra kvartfinalen i mesterligaen i 2011, da Cristiano Ronaldo (t.v.) og co. vant 5-0 over to kamper.

Foto: Jasper Juinen / Getty Images

– Kjøpet vitner om en desperat klubb og et overgangsmarked i kaos, sier fotballekspert Lars Tjærnås om kveldens endelige avklaring rundt lynvingen Gareth Bale.

Bale mot Liverpool

Gareth Bale tar med kone og barn og flytter til Madrid. Der skal han kjempe om spilletid med spillere som Ángel Di Maria, Karim Benzema, Mezut Özil og Luca Modric.

Foto: John Powell / Liverpool FC via Getty Images

Kruttføttene fra Wales er offisielt klar for Real Madrid, etter en overgangssaga som har pågått omtrent siden Premier League-sesongen ble avsluttet i mai.

100 milloner euro hevdes det at Real Madrid har svidd av på Bale.

Er han virkelig så god?

Gareth Frank Bale har blitt kåret til årets spiller i Premier League de to siste sesongene. Lynvingen har blitt større, sterkere - og mot slutten av fjorårssesongen var han nærmest ustoppelig.

Målene, og da gjerne mål av høy klasse, regelrett rant inn.

Men Bale har bare spilt ni kamper i mesterligaen. Og med det walisiske landslaget har han aldri spilt noe mer enn kvalifiseringskamper til mesterskap. Med Tottenham har han vunnet null og niks.

Likevel er 24-åringen med de utstående ørene og den moderne hårsveisen blitt verdens dyreste fotballspiller gjennom tidene.

Glem VM- og EM-vinner Zinedine Zidane 500-millioners overgang fra Juventus til Real Madrid i 2001. Glem gullballvinner og mesterligavinner Kakás 530-millioners overgang fra AC Milan til Real Madrid i 2009. Og glem EM-finalist, gullballvinner og mesterligavinner Cristiano Ronaldos 755 millioners overgang fra Manchester United til Real Madrid i 2009.

Ingen av dem kan måle seg med overgangssummen Real Madrid nå har dundret inn på kontoen til Tottenham.

Les også: Tottenhams mange erstattere for Bale

– Bale er selvsagt en strålende spiller. Han har en fysikk som gjør ham stabilt god og et venstrebein som gjør ham spektakulær, sier Lars Tjærnås.

– Men satt på spissen er han knapt bedre enn de han er tenkt å erstatte. Prisen presses opp av en Real Madrid-president som er på desperat jakt etter et trofé, fortsetter fotballeksperten.

(artikkelen fortsetter under bildet)

Gareth Bale og Cristiano Ronaldo

Cristiano Ronaldo og Gareth Bale blir lagkamerater. Her fra mesterligakvartfinalen i 2010.

Foto: SUSANA VERA / Reuters

Lang vei til toppen

Det er ikke mange år siden Bale bare var han klønete krølltoppen på Tottenham-benken.

Unggutten slet med å finne seg til rette i Premier League. Talentet hans var ubestridt - det hadde han vist frem for Southampton i ungdomsårene, og hans driv, kruttsterke venstrebein og dribleegenskaper var grunnen til at Tottenham betalte sju millioner pund (rundt 63 millioner kroner) for ham i 2007. Da var Bale 17 år.

Bale vokste opp i Cardiff, og var bare åtte år gammel da en Southampton-speider la merke til ham.

Men selv om Bale var et barnetalent, var han bare én kamp unna å bli droppet av Southampton, har han selv hevdet. Bale konkurrerte nemlig mot spillere som Theo Walcott (Arsenal), Nathan Dyer (Swansea) og Adam Lallana (Southampton) om oppmerksomheten på Southamptons ungdomslag, og som 15-åring fikk han et ultimatum av klubben: Spill bra mot Norwich i neste kamp eller dra hjem.

Bale innfridde. Han fikk kontrakt.

Men som venstreback ble han holdt på benken av Tottenhams Assou-Ekotto i flere sesonger mot slutten av 2000-tallet, og da han fikk sjansen, endte det som regel med Tottenham-tap.

Faktisk gikk det hele 24 kamper (!) før Tottenham vant med Bale på banen.

Gjennombruddet

Men så, en oktoberkveld i 2010, fikk Bale sitt internasjonale gjennombrudd.

Borte mot Inter i mesterligaen - da Tottenham lå under 3-0 til pause - snudde den da 21 år gamle waliseren kampen på egen hånd med tre mål i andre omgang.

Og det var ikke hvilke som helst mål. 21-åringen med det store hodet driblet vekk selveste Maicon, den brasilianske landslagsbacken, gang på gang, og avsluttet kontant i mål med venstrebeinet. En stjerne var født.

– Det er mye lettere spille i mesterligaen, har Bale uttalt.

– Alle lagene som er med i turneringen er vant til å vinne fra hjemlig serie. Derfor er det utrolig offensive lag som spiller der. Ingen er vant til å måtte forsvare seg. Da blir det mye rom for oss angrepsspillere.

(artikkelen fortsetter under bildet)

Gareth Bale mot Inter 2010

Gareth Bale scoret hattrick mot Inter på storslåtte San Siro. - Denne gutten er spesiell, sa kommentatorene.

Foto: GIUSEPPE CACACE / Afp

Fra slurvete back til toppscorer

Bale har imidlertid ikke bare levd på talentet.

Frisparkteknikken har synlig blitt bedre med årene - mye takket være timesvis med studering av frisparkene til Cristiano Ronaldo og brasilianske Juninho - mannen som startet trenden med de flakkende og duppende frisparkskuddene, såkalt «knuckle ball».

Bale har fortalt at han på et tidlig stadie trente svært systematisk på dette skuddet. Ball etter ball satte han i nettet, i starten uten keeper og uten mur.

I dag er Bale blant de beste i verden på frispark. Sist sesong scoret han mer enn fem kremmerhus fra dødball.

Sist sesong scoret han 29 mål på 48 kamper på klubb- og landslag. Statistikken viser også at Tottenham faktisk hadde endt opp midt på tabellen sist sesong om det ikke hadde vært for Bales matchavgjørende scoringer. I en periode scoret Bale seks Tottenham-mål på rad uten at noen lagkamerater scoret.

Bale har gitt mye av æren for sin økende måljegerteft til André Villas-Boas.

– Det ble vanskelig å bare spille på kanten. Lag pleide å markere meg ut av kampen, jeg fikk knapt ballen. Villas-Boas ba meg trekke mer inn i banen. Det har jeg blitt bedre og bedre på, sier Bale beskjedent.

– Kjenner ikke press

Nå går altså veien til Real Madrid og spansk fotball. Der blir han ikke lenger den ene store ledestjernen - den jobben har Cristiano Ronaldo. Han er i stedet henvist til utfordrerrollen, og for seiersvante spanjoler må han imponere.

Forventningspresset plager ikke Bale.

– Jeg kjenner ikke noe press. Jeg bare spiller som normalt, uansett om det er jeg som scorer alle målene. Jeg føler meg ikke noe annerledes, sa Bale.

Waliseren har ytret sin fasinasjon for spansk fotball før.

Drikker ikke, røyker ikke

– De spiller veldig teknisk, de er gode til å holde ballen i laget. Jeg vil si at spansk fotball er den beste i verden, har Bale uttalt.

Og hvis du lurte på om Bale er i ferd med å bli en over-tatovert bølle slik mange fotballstjerne før ham, tar du feil.

Bale drikker ikke alkohol, han har aldri røyket en sigarett i sitt liv, og har uttalt at han hater tatoveringer. Det eneste han bryr seg om er hårssveisen.

– Det er viktig å se bra ut når jeg er så mye på TV, har Bale uttalt til mannebladet Esquire.

Fotballnyheter

Videoklipp

En viktig scoring for Norge av Martin Ødegaard mot Irland.
Se alle målene her.
Se alle målene her.