Slik avgjøres presidentvalget i FIFA

Kampen mellom Sepp Blatter og utfordrer Ali bin al Hussein blir jevnere enn først antatt. Dette bør du vite før valget.

Blatter

KLAR: Her går Sepp Blatter forbi utfordrer Ali bin al Hussein (t.v.) og UEFA-president Michel Platini.

Foto: FABRICE COFFRINI / Afp

 • Her kan du følge FIFA-kongressen utover dagen. NRK.no viser valget fredag ettermiddag.

Presidentvalget i FIFA var nærmest avgjort på forhånd, men den store korrupsjonssaken har sendt sprekker gjennom hele organisasjonen og opp til Blatters trone.

Demonstrant

DEMONSTRERTE: Her blir en pro-palestinsk demonstrant ført ut av lokalene fredag morgen.

Foto: RUBEN SPRICH / Reuters

Den vestlige fotballverdenen, med UEFA i spissen, har gjort det klinkende klart at Blatter må gå av, men presidenten har fortsatt bred støtte i Afrika, Sør-Amerika og store deler av Asia.

Anonymt valg

Det asiatiske fotballforbundet har gitt sin støtte til Blatter, men prins Ali-leiren håper å lokke noen stemmer til prinsen, som er fra Jordan. Australia, som nylig flyttet over til det asiatiske forbundet, har uttalt at de skal stemme på prinsen.

Selv om både fotballføderasjonene (verdensdelene) og enkeltforbund har flagget sin støtte i valgkampen, er valget anonymt når det først avgjøres fredag ettermiddag.

Utsetter seierstale

FIFA har et detaljert regelverk for valgdagen, og slik skal det hele foregå:

 • 1. Kongressen velger først tekniske kontrollører, som skal helpe generalsekretær Valcke med tellingen av stemmesedlene. Disse er også ansvarlige for at alt blir dokumentert. Antall stemmesedler skal annonseres før valget.
 • 2. Hvert nasjonale fotballforbund har én stemme i kongressen. Kun medlemmer til stede kan avgi stemme for forbundet.
 • 3. Stemmeavgivingen skjer i alfabetisk (engelsk) rekkefølge.
 • 4. I første runde må en kandidat få minst to tredeler av stemmene for å vinne. Ved mindre margin blir det en ny runde hvor det holder med flertall (105 stemmer ved fullt oppmøte siden det er 209 medlemsland).
 • 5. Konvoluttene med stemmesedlene blir ødelagt 100 dager etter valget.

Det er vanlig at vinneren holder en pressekonferanse etter opptellingen, men FIFA opplyser fredag at seierherren vil tale først lørdag.

Valgdagen åpnet med at Blatter måtte tilkalle sikkerhetsvakter da en pro-palestinsk demonstrant avbrøt ham. Demonstrantene står også utenfor valglokalet.

Artikkelen fortsetter under videoen.

Pro-palestinsk demonstrasjon utenfor FIFA-kongressen.

Splittet fotballverden

Ingenting er avgjort før stemmene er talt, men slik ventes det at stemmene blir fordelt, ifølge NTB:

 • Europa (53 stemmer): UEFA-president Michel Platini har uttalt at minst 45 stemmer, deriblant Norges, går til prins Ali.
 • Nord- og Sentral-Amerika (35): USA og Canada har sagt de skal stemme på prins Ali, men de øvrige landene ventes å stemme på Blatter.
 • Afrika (54): Blatter har i flere år stått svært sterkt i Afrika. Torsdag bekreftet Afrikas fotballforbund at de støtter sveitseren.
 • Asia (46): Prins Ali kommer fra Asia, men det betyr ikke at han kommer til å få sterk støtte herfra. Australia har uttalt at de skal stemme på prinsen fra Jordan.
 • Sør-Amerika (10): Det er ventet at Blatter får samtlige stemmer herfra.
 • Oseania (11): I januar lovet alle landene å stemme på Blatter. New Zealand har imidlertid angret, og skal stemme på prins Ali.

Fotball

 • Juventus feilet i ny toppkamp

  Juventus er på full fart mot å miste Serie A-hegemoniet. Mesterlaget tapte 0-2 i søndagens storduell borte mot Inter.

  Arturo Vidal og Nicolo Barella scoret i hver sin omgang i Milano. Seieren tok Inter opp i 40 poeng, som er like mange som byrival Milan på tabelltoppen. Antonio Conte har ferten av nok en ligatittel han kan legge til på sin sterke CV.

  Verre er det for Andrea Pirlo. Spillerlegenden strever med å rade opp seiersrekker Juventus er vant til å ha. Og søndag mislyktes Cristiano Ronaldo og co. i nok en toppkamp. (NTB)

  Italy Soccer Serie A
  Foto: Luca Bruno / AP
 • Özil forlater Arsenal

  Mesut Özil forteller til tyrkisk TV at han blir Fenerbahçe-spiller. Han forlater Arsenal uten å ha spilt en klubbkamp siden mars.

  Özil snakket om Fenerbahçe-overgangen i et intervju med den tyrkiske TV-kanalen NTV søndag.

  – Jeg er veldig glad, veldig spent. Gud har gitt meg sjansen til å ta på meg Fenerbahçe-drakten. Jeg kommer til å bære den med stolthet og gi alt for laget, sier Özil. (NTB)

  Ôzil
  Foto: Bogdan Maran / AP
 • Scoret praktmål

  Son Heung-min og Harry Kane var toneangivende, men det vakre målet til Tanguy Ndombele ble kampens øyeblikk da Tottenham vant 3-1 over Sheffield United søndag.

  Like etter at David McGoldrick hadde laget ny spenning i Premier League-oppgjøret med sin 1-2-redusering, vartet Ndombele opp med et stykke fotballmagi da han vippet ballen på akrobatisk i mål fra spiss vinkel og sørget for 3-1 til bortelaget etter 62 minutter.

  Tottenham tok tidlig ledelsen da Serge Aurier nikket inn en presis corner fra Son. Deretter la Kane på til 2-0 med et flott skudd. Etter 3-1-målet til Ndombele kunne Tottenham trygge inn tre nye poeng.

  Ndombele
  Foto: Laurence Griffiths / AP
 • Endelig solgt

  Felipe Carvalho har ikke spilt for Vålerenga på to år. Ett år ble det i den kongeblå drakta, før han fikk hjemlengsel og dermed utlånt til Nacional.

  Da han skulle komme tilbake til 2020-sesongen, dukket han aldri opp. Oslo-klubben har prøvd å selge Carvalho over lengre tid, og nå har de endelig lykkes med det.

  Neste steg for Carvalho er Club Bolivar. Det melder Vålerenga på sitt nettsted søndag.

  Carvalho
  Foto: Geir Olsen / NTB
 • Uavgjort for Haaland og Sørloth

  Både Erling Braut Haalands Borussia Dortmund og Alexander Sørloths Leipzig tapte terreng i toppen av den tyske toppdivisjonen lørdag ettermiddag.

  Haaland var på banen hele kampen mot Mainz. Nordmannen bredsidet ballen vakkert i mål etter kun halvannet minutt, men målet ble annullert for en offside i forkant. Nærmere kom ikke Haaland. Thomas Meunier utlignet for Dortmund midtveis i andre omgang, og dermed endte det 1–1.

  Sørloth ble sittende på benken hele kampen da Leipzig spilte 2–2 borte mot Wolfsburg. Sørloths klubb er nummer to i ligaen, ett poeng bak Bayern München. Dortmund følger tre poeng bak der igjen. Begge har én kamp mer spilt enn ligalederen, som spiller søndag.

  Bundesliga - Borussia Dortmund v 1. FSV Mainz 05
  Foto: Ina Fassbender / Reuters