NRK Meny
Normal

Kun én av ti kyprioter starter kampene: – Vi graver vår egen grav

NICOSIA/LARNACA (NRK.no) Sportsredaktør Iacovos Kakouris (48) spår en dyster fremtid for kypriotisk landslagsfotball: En studie viser at utlendinger fylte 92 prosent av startoppstillingene i kypriotisk eliteserie.

Kyprosredaktør

Her sitter sportsredaktør Iacovos Kakouris bak sjefspulten i den kypriotiske avisen Phileleftheros i Nicosia. Foran ham ligger én av flere reportasjer om de økonomiske problemene i kypriotisk fotball.

APOEL

Her feirer Esteban Solari (t.v.) etter å ha scoret mot Real Madrid på Santiago Bernabeu i den andre kampen av mesterliga-kvartfinalen i april. Spanjolene ble imidlertid alt for sterke og vant 8-2 sammenlagt.

Foto: FELIX ORDONEZ / Reuters

– De siste årene har det flommet over av utenlandske spillere. Nå er det flere enn noensinne. Klubbene er pålagt å ha kyprioter i troppen, men de brukes nesten aldri, sier sportsredaktør Kakouris i den uavhengige avisen Phileleftheros til NRK.no.

Da avisen studerte alle startoppstillingene fra fjorårets sesong, fant de ut at knappe én av ti kypriotere får starte for laget sitt.

– Spilllerne strømmet inn

NRK.no møter Kakouris og journalisten Petros Hadjichristodoulou (57) i avisens hovedkontor i Nicosia.

Begge sitter lent forover når de snakker om utfordringene i kypriotisk fotball. Sammen har de dekket og analysert fotball de siste 25 årene.

For å forstå hva kypriotisk fotball står overfor, må vi tilbake til 2004, sier redaktøren. Det første store vendepunktet kom da Kypros ble medlem i EU.

– Plutselig sto klubbene fritt til å hente ubegrenset med europeiske spillere. Både unge og eldre spillere uten klubb strømmet inn over en lav sko. Det var galskap, sier Hadjichristodoulou.

Klubbene så etter hvert en tydelig sportslig gevinst av å satse på utenlandske spillere. I 2008 ble Anorthosis det første kypriotiske laget som kvalifiserte seg til mesterligaen, og sesongen etter gjentok APOEL Nicosia sensasjonen.

Straffer flere klubber

Hovedstadslaget tok seg helt til kvartfinalen i fjorårets mesterliga, og kypriotiske lag har de siste årene vært gjengangere i europeiske turneringer.

Men nå begynner klubbene å merke bakrusen av en uforsvarlig økonomisk drift.

– De har brukt penger de ikke har på lønninger og spillerkjøp. Selv om mange kommer gratis, får de fleste saftige lønnsslipper. Klubbene har blitt fullstendig blendet av ambisjonene om europacupspill. Alle unntatt APOEL Nicosia har enorme gjelder, sier Kakouris.

Det kypriotiske fotballforbundet (CFA) har i år trukket Pafos seks poeng og Olympicos Nicosia tre poeng etter å ha blitt innrapportert til FIFA for ikke å kunne utbetale spillerlønninger.

Ifølge Kakouris risikerer flere andre klubber å bli straffet i løpet av høsten.

– Vi har prøvd å bli best på feil måte

Journalist

Her forbereder journalist Petros Hadjichristodoulou en ny utgave av sportsdelen i Phileleftheros.

Glikis Christo sier at han tok over som direktør i Pafos etter at forgjengeren fikk sparken da de økonomiske problemene begynte å vise seg i april.

– Vi hadde brukt altfor mye penger på altfor kort tid. Lånene hopet seg opp. Nå har vi en stor jobb foran oss, sier Christo til NRK.no.

Han hevder at klubben manglet i underkant av 8 millioner kroner tidligere i sommer. Klubben ble trukket tre poeng i mai, og tre poeng i juni.

– Hvordan har dere tenkt å kvitte dere med gjelden?

– Vi må kutte lønningene og redusere budsjettet. Vi kan også bli nødt til å si opp kontrakter og satse mer på lokale spillere, sier Christo.

Han mener de kypriotiske klubbene har levd i en fantasiverden de siste årene.

– Vi har prøvd å bli best på feil måte. Når du satser og ikke får det til, sitter klubbene igjen med enorme utgifter og ingen inntekter. De siste to årene har vært spesielt ille på grunn av finanskrisen. Bankene sliter også, og det påvirker selvfølgelig våre lån og lånemuligheter, sier Christo.

– Graver vår egen grav

Kakouris mener klubbene har satt seg selv og det kypriotiske landslaget i en håpløs situasjon: Innhentingen av de utenlandske spillerne gjør at kypriotiske talent ikke slipper til. Dermed får ikke kypriotene en arena å vise seg frem på og bli god nok for landslaget.

– Vi graver vår egen grav. Jeg frykter at innhentingen bare vil fortsette til tross for de økonomiske problemene. De vil fortsette å se etter gode spillere fra Europa selv om de kanskje innser at de ikke kan tilby like gode lønninger. Den lette løsningen er alltid fristende, sier Kakouris.

Kypros’ beste plassering på FIFA-rankingen de fem siste årene er en 68. plass fra 2009. Siden da har Kypros vært mellom 120.-140.-plass med unntak av oktober i år. Etter seieren mot Island klatret de opp til 107. plass.

For å styrke det kypriotiske landslaget har CFA flere ganger tatt initiativet til å tilby statsborgerskap til gode spillere som ikke har spilt for andre land.

Dosa Junior

Portugisiske Dosa Júnior (t.h.) fikk kypriotisk statsborgerskap i høst. Her representerer han AEL Limassol sammen med Carlitos.

Foto: SAKIS SAVVIDES / Afp

Både franske Vincent Laban fra Anorthosis og portugisiske Dosa Júnior fikk innvilget kypriotisk pass i høst. De har nå en sentral rolle på landslaget.

Truet med boikott av landslaget

Men rekrutteringen skapte sterke reaksjoner hos den kypriotiske spillerorganisasjonen (PASP) .

– Landslaget er den siste bastionen igjen for kypriotiske fotballspillere siden klubbene har mistet sin kypriotiske karakter fullstendig, sa PASP i en uttalelse i august, ifølge Cyprus Mail.

Organisasjonen varslet en boikott av landslaget, men den ble det aldri noe av.

Ifølge Kakouris ble PASP overtalt av CFA om at det var det beste for landslaget. Redaktøren ønsker også sine nye landsmenn velkommen, men han savner strengere regler fra CFA for bruken av utenlandske spillere.

CFAs president Costas Koutsokoumnis ønsket ikke å svare på spørsmål da NRK.no kontaktet ham.

– Du må ringe meg senere. Jeg har ikke tid til dette nå, sa Koutsokoumnis.

Beskjeden er likevel klar fra sportsredaktøren i landets største avis:

– Vi er nødt til å stramme inn reglene for hvor mange utenlandske fotballspillere klubbene kan bruke. Nå blokkerer det utviklingen av kypriotiske spillere. Hvis dette fortsetter, blir landslaget kun en parentes, sier Kakouris.

Fotballnyheter

Videoklipp

En viktig scoring for Norge av Martin Ødegaard mot Irland.
Se alle målene her.
Se alle målene her.