NRK Meny
Normal

Politiet: – Casualsmiljøet er større og mer aggressivt

Politiet og regjeringen er skremt over utviklingen i casualsmiljøene i Norge. Nå jobbes det med en lovendring som kan føre til at fotballpøbler blir kastet ut av egen by.

VÅLERENGA - LILLESTRØM (1-1)

Dette bildet ble tatt i 2011, da Vålerenga-casuals havnet i konflikt med de tilreisende Lillestrøm-supporterne under lagenes møte på Ullevaal stadion. Slike episoder kan mer eller mindre forsvinne om politiet får et nytt lovverk som hjelper dem i kampen mot casuals.

Foto: Larsen, HÃ¥kon Mosvold / NTB scanpix

Gerhardsen

Mina Gerhardsen, statssekretær i Kulturdepartementet.

Foto: NRK

– Vi ser at det er noen supportermiljøer som har en dårlig utvikling. Det er mer vold, det er mer rus og det er mer kopling opp mot kriminalitet, sier Mina Gerhardsen, statssekretær i Kulturdepartementet, til NRK.no.

Politidirektoratet har en lovendringsforslag til behandling, som både statssekretæren og politiet tror vi hjelpe i kampen mot uønsket supporterbråk.

Vil utestenge casuals

Går forslaget gjennom, kan fotballpøblene bli straffet knallhardt.

– Det handler om å utestenge folk, ikke bare fra arenaen, men kanskje også fra fotballpuben og fra det byområdet fotballkampen foregår i – før, under og etter kampen, sier Gerhardsen.

Det har vært flere store oppgjør mellom fotballpøbler denne sesongen. Både i Kristiansand, Bergen, Oslo og Lillestrøm har politiet aksjonert mot voldelige fotballsupportere som har prøvd å lage bråk.

Politiet er bekymret

I starten av mai ble sjokkerte tilskuere vitne til at VIF-casuals plutselig dukket opp på cupkampen mellom Grorud og Lillestrøm for å ta likesinnede blant Lillestrøm-fansen.

Da gikk Jan Bøhler, justispolitisk talsmann for Arbeiderpartiet, ut i NRK og krevde et lovverk som i større grad hjelper politiet i kampen mot fotballpøblene.

Politioverbetjent Halvard Askilsrud, i Romerike politidistrikt, har jobbet opp mot casualsmiljøet i Lillestrøm i mange år. Han sier at politiet har sett store endringer bare siden i vinter.

– Miljøet har blitt større og mer aggressivt, sier Askilsrud.

– Tidligere hadde vi litt mer kontroll på dette, men vi ser nå at det har vært en økning i antall risikosupportere, og det er vi bekymret for.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

CASUALS

Under cupkampen mellom Grorud og Lillestrøm i starten av mai dukket plutselig 30–40 Vålerenga-casuals opp for å ta et oppgjør med Kanarifansen.

Foto: NRK

Forberedt på bråk i hatoppgjør

Det er casualsmiljøene rundt Vålerenga og Lillestrøm som har skapt mest hodebry for politiet. 30. juni er det duket for hatoppgjør mellom de to klubbene på Åråsen, og politiet er forberedt på bråk.

– Vi har en dårlig historie på de kampene og vi må bare forberede oss godt nok, så får vi håpe at det går bra, sier politioverbetjenten.

Politiet og NFF har flyttet kampen fra lørdag kveld til søndag ettermiddag nettopp på grunn av frykten for bråk.

– Vi tar det til etterretning at de har valgt å flytte kampen. Det betyr ikke så mye for oss, sier Kjell Hulby, arrangementsansvarlig i Lillestrøm.

– Er du redd for at noe kommer til å gå galt i forbindelse med det oppgjøret?

– Vi jobber alltid intenst med de kampene. Men jeg har ikke noen tanker om at det kommer til å gå veldig gærent. Jeg ser for meg at dette blir en stor dag både på banen og på tribunen, svarer Hulby.

Han understreker at folk ikke trenger å være redde for komme på Lillestrøms hjemmebane for å se lokaloppgjøret.

– Jeg vurderer Åråsen som en trygg og fin arena. Det er ikke på Åråsen utfordringene ligger. Det er det som skjer på utsiden av arenaen som kjennetegner casualsmiljøene: at man møtes i byen eller på et jorde i nærheten. Åråsen er ikke stedet for den type aktivitet, sier Hulby.

Fotballnyheter