Skotsk serieoppsett uten Rangers

Da terminlista for skotsk Premier League ble offentliggjort i dag, var det uten navnet til tradisjonsrike Glasgow Rangers.

Glasgow Rangers

Her jubler Glasgow Rangers etter scoring mot Celtic i vår – noe som kan bli det siste Old Firm. Først seinere i sommer skal ligaen stemme over om Rangers fortsatt skal få være med

Foto: DAVID MOIR / Reuters

Europas mestvinnende klubb med 54 ligamesterskap står ikke på kamplista. Der står det i stedet "Club 12", noe som i praksis betyr at det ennå ikke er bestemt hvilken klubb som får den siste plassen av de 12 i ligaen. Sesongen begynner 4. august.

140 år gamle Rangers har i hele vår balansert på randen av konkurs, men ble i forrige uke kjøpt opp av et konsortium ledet av forretningsmannen Charles Green.

Opprettet "nytt" Rangers

Green har etterpå opprettet en ny klubb med så å si samme navn (The Rangers Football Club mot den gamle som het Rangers Football Club plc). Alle ressursene og eiendelene er overført til den nye klubben. Den gamle er redusert til en bankkonto med drøyt 50 millioner kroner som skal gå til administratorene og til kreditorene.

Men det ligger ikke noen automatikk i at den nye klubben skal få plassen til den gamle, selv om det på mange måter er den samme klubben.

Ligaklubbene avgjør Rangers' skjebne

Charles Greene

Charles Greene er leder av den nye eiergruppa bak Glasgow Rangers, men det er ennå ikke sikker at klubben hans får være med i skotsk Premier League kommende seong

Foto: PAUL HACKETT / Reuters

Det er klubbene selv i Premier League som skal avgjøre om "nye" Rangers skal få være med i årets Premier League-sesong. Rangers har en stemme her, men må få støtte av minst sju av de andre 11 for å få fortsette i ligaen de har vunnet 54 ganger, seinest i 2011.

Hvis ikke ligaen sier ja med tilstrekkelig flertall, må Rangers begynne på bunnen igjen. Da vil "Club 12" bli enten Dunfermline, som egentlig rykket ned, eller Dundee, som ble nummer to i divisjonen under.

Ingen vil si hva de vil stemme

Det kan godt hende at "nye" Rangers til slutt tar den gamle klubbens plass. Men det skal stemmes først, og en rundspørring BBC har gjort til styrelederne i de andre klubbene, gir ikke noe svar. Alle sier de vil stemme for det som er best for deres egen klubb, men nesten ingen vil konkretisere hva det innebærer.

Bare Kilmarnocks styreleder sier at Rangers er straffet nok med de poengene de ble trukket for i februar, og som da innebar at de ikke lenger hadde sjanse til å kjempe om ligamesterskapet.

Det avgjørende ligamøtet holdes 4. juli. Da blir Rangers sin skjebne avgjort.

Old Firm kan bli borte

Hvis Rangers blir borte, forsvinner også det klassiske storoppgjøret Old Firm – kampene mellom Glasgow-gigantene Celtic og Rangers. Det utgjør mye av interessen for – og økonomien i – skotsk fotball.

Noen har regnet ut at hvis disse kampene – fire stykker i året pluss eventuelle cupmøter – blir borte, er det som å legge ned en bedrift med 2000 ansatte...

Rangers' økonomiske problemer ble kjent i februar, og da ble klubben satt under administrasjon og trukket 10 poeng. I april ble det klart at problemene var enda større enn tidligere antatt, og det så lenge ut til at den skotske kjempen skulle gå dundrende konkurs. Gjelden var på svimlende 1,3 milliarder kroner, derav over 900 millioner i skatt.

Administratorene har siden jobbet hardt med å unngå konkurs, og i mai godtok de et bud fra et konsortium ledet av Charles Green . Handelen ble sluttført og formalisert i forrige uke.

Hvis Rangers til slutt får lov å fortsette i Premier League, skal de ut i sitt første Old Firm på Celtics bane 22. september. Det blir nok minst like hett som det bruker å være.

Fotballnyheter