Skogheim-effekten slo til

De tre topplagene overbeviste og HamKam tok tre meget viktige poeng. Les om alle kampene i 1. divisjon her.

HamKam-jubel

Les: Tabell og resultater fra 1. divisjon

Les: Toppscorerlisten fra 1. divisjon

Skogheim effekten slo til

HamKam - Løv-Ham 5-0

På sitt andre forsøk på hjemmebane som hovedtrener for HamKam lyktes endelig Vegard Skogheim.

Det ble aldri spennende mot Løv-Ham som kom fra en cupbombe i Kristiansand da de slo ut Start på straffer, men mot HamKam var bar det fort tilbake på jorda.

Det var aldri tvil om hvor seieren skulle havne. HamKam var best i ett og alt og det ble etterhvert mer snakk om hvor stor seieren skulle bli.

Etter 19 minutter gikk hjemmelaget opp i ledelsen etter den svenske veteranen, Markus Ringberg, stanget inn ett innlegg fra Marius Gullerud.

Ti minutter senere doblet Roman Kienast ledelsen. Østerrikeren driblet seg fri og hamret ballen i mål fra 20 meter.

Vegar Bjerke og Marius Gullerud avgjorde definitivt kampen med to raske mål før ti minutter var spilt av 2. omgang.

Rosinen i pølsa leverte Roman Kienast da han scoret sitt andre mål for kampen på helvolley et kvarter før slutt.

Kongsvinger henger med

Kongsvinger

Kongsvinger - Skeid 4-0

Etter tre tap på de fire siste kampene begynte man kanskje å bli nervøse for opprykket i Hedmark. Men Kongsvinger svarte kontant mot bunnlaget Skeid.

Det tok ikke lang tid før Kongsvinger satte standarden på Gjemselund.

Et lekkert angrep ble headet i mål av Edier Frejd etter ti minutter. 13 minutter senere doblet Roger Risholt ledelsen med et skudd fra 20 meter, og da var det nok ikke mange som levnet Skeid noen mulighet.

Halvveis i 2. omgang satte Magnus Sylling Olsen ballen i åpent mål og Kongsvinger vant til slutt enkelt.

Kongsvinger har heng på Sogndal på toppen av tabellen, men bak lurer Haugesund.

Skeid sliter tungt i bunnen med kun åtte poeng, og varselslampene lyser nå rødt over Torshov.

Oppturen fortsetter for Haugesund

Stavanger - Haugesund 0-4

Haugesund vant komfortabelt over Stavanger og har for alvor etablert seg på i tetsjiktet av tabellen.

Stavanger åpnet kampen best, men det var Haugesund som tok ledelsen med et omdiskuter mål.

Etter 24 minutter ble et frispark slått inn i 16-meteren. Stavanger fikk ikke klarert og ballen havnet hos Nicola Djurdjic som pirket inn målet fra det Stavanger-spillerne mente var en klar offside posisjon.

20 minutter etter pause slo Djedje Victorien inn foran mål. Der ventet Thomas Sørum som headet inn 2-0 målet.

I løpet av kampens fem siste minutter pyntet Haugesund på resultatet. Tor Arne Andreassen og Sten Ove Eika sørget for å doble ledelsen rett før slutt.

Haugesund ligger nå bare to poeng bak Kongsvinger med en kamp til gode.

Moss vant på Melløs

Moss - Mjøndalen 2-0

Moss tok tre svært viktige poeng hjemme mot tabellnabo Mjøndalen.

Men det tok litt tid før målene kom. Før pause var Moss det beste laget, men også Mjøndalen var farlig frempå. Bortelaget hadde to farlige sjanser like før pause. Først dunket mads Hansen ballen i tverrliggeren. Fem minutter senere var det bare en redning på streken av Moss som stoppet laget fra nedre-eiker.

Men etter pause var det ikke lenger noen tvil. Først scoret Kenneth Kvalheim på straffe. Før Tommy Edvardsen skrudde en corner rett i mål etter 26 minutter.

Seieren førte Moss forbi Mjøndalen på tabellen, men det er fortsatt ikke langt ned til streken. Ett poeng er alt som skiller østfoldingene fra Bryne som er fjerdesist.

Sogndal skuffet

Sogndal - Bryne 1-1

Etter fem seiere på rad ble det stopp for Sogndal mot Bryne.

Marius Helle sendte bortelaget i ledelsen etter 14 minutter med en heading fra syv meter. En knallstart for Mons Ivar Mjeldes menn som har begynt klatringen fra bunnen av tabellen.

Men Sogndal som har klatret opp på toppen av tabellen etter en litt svak start på sesongen satset hardt for utligning.

Og hjemmelaget ble belønnet etter 71 minutter. Sogndal fikk corner og i feltet ventet Aye Elvis som headet i nota.

Det ble ikke flere mål på Fosshaugane, men Sogndal leder fortsatt tabellen ett poeng foran Kongsvinger.

Bryne ligger under streken, men det er ikke mer en fire poeng opp til en kvalifiseringsstreken.

Forsvarstabbe ga borteseier

Alta – Hønefoss 0-1

I en jevnspilt kamp hvor Alta hadde de største sjansene var det bortelaget som stakk av med seieren etter en stor forsvarstabbe.

Snytt for straffe

Lagene lå likt på poeng før kveldens oppgjør, men Hønefoss hadde en kamp mindre spilt. Lagene kriget seg gjennom første omgang. Alta hadde de største sjansene, men Hønefoss ble snytt for ett straffespark da Saaliti blir dyttet overende inne i hjemmelagets 16-meter.

I andre omgang hadde Alta to gedigne sjanser ved Aldin Softic uten at de maktet å få ballen i mål. I stedet grep Hønefoss sjansen da hjemmelagets forsvar sviktet. Keeper sendte en lang ball opp mot Lars Lafton. Alta-forvaret hadde tydeligvis ikke sett Lafton for alle sto å så på da ballen spratt over dem. Lafton lobbet ballen elegant over keeper, og dermed brøt Hønefoss den sterke seiersrekken til Finnmarkslaget.

Endelig seier for Tromsdalen

Tromsdalen – Sarpsborg 08 1-0

Tromsdalen startet årets sesong forrykende, men har i den siste tiden slitt med å kapre trepoengere. I dag tok de i mot Sarpborg 08, og fikk en etterlengtet seier.

Kapteinen tok ansvar

Lagene leverte en tam å sjansefattig første omgang, men hjemmelagets kaptein, Ole Talberg, fikk sjansen han trengte etter åtte minutter. Eirik Yndestad slo ett frispark i bena hans, og kapteinen hadde bare å dytte ballen i mål fra kloss hold.

I den andre omgangen havet spillet seg, og hjemmelaget skapte flere sjanser. Dermed kunne man si at TUIL vant fortjent, selv om Sarpsborg 08 også hadde sine sjanser.

• Haaland usikker til FA-cupsemifinalen

Erling Braut Haaland er småskadd og kan miste Manchester Citys FA-cupsemifinale mot Chelsea lørdag.

Det avslørte City-manager Pep Guardiola på en pressekonferanse fredag.

Det har vært knyttet usikkerhet til Haaland etter at han ble byttet ut før ekstraomgangene i mesterligakvartfinalen mot Real Madrid onsdag.

Guardiola uttalte etter den kampen at Haaland ba om å bli byttet ut, og at han ikke var i stand til å fortsette.

– Erling kjente noe. Et muskulært problem. Han kunne ikke fortsette, sa Guardiola fredag.

Selv om City er slått ut av mesterligaen, venter et relativt hektisk kampprogram de neste ukene. Kommende Torsdag skal de lyseblå spille en utsatt bortekamp mot Brighton i Premier League, mens Nottingham gjester Manchester i serien tre dager senere.

Med seks kamper igjen av sesongen topper City ligatabellen to poeng foran Arsenal og Liverpool.

Haaland er delt toppscorer med Chelseas Cole Palmer. De har begge scoret 20 mål. Nordmannen har samtidig måttet tåle kritikk den siste tiden. (NTB)

Haaland
  • Alvorlig kneskade tvinger Sandefjord-spiller til å legge opp

Sandefjord-spiller Andreas van der Spa (25) har tatt den tunge beslutningen om å avslutte fotballkarrieren etter at en kneskade har skapt komplikasjoner.

Eliteserieklubben opplyser om beslutningen på sine nettsider fredag.

Der heter det at van der Spa skulle gjennomgå det som på forhånd var antatt å være en enkel kneoperasjon. Det viste det seg ikke å være.

– Samtalen med legen i etterkant var nedslående – og det var naturlig for meg å få noen flere synspunkter. Derfor har noen av de fremste ekspertene her i landet kommet med sine konklusjoner. Det er bare å krype til korset og slutte med toppfotballen, sier van der Spa.

– Det har selvsagt vært blytungt, og jeg har vært helt i kjelleren, sier han videre og forteller at han rømte landet etter beskjeden.

Beskjeden han fikk fra legene var krystallklar. Mer toppfotball kunne gitt varige skader.

– Da jeg fikk «dommen» kom det som et sjokk. Jeg hadde ingen problemer da jeg kom til Sandefjord, sier nordlendingen.

Forsvarsspilleren ble hentet inn som erstatter etter at kaptein Sander Moen Foss forsvant til Lillestrøm. Han var tiltenkt en sentral rolle i Sandefjord etter overgangen fra Sogndal. (NTB)

Andreas van der Spa
  • Maanum kan gjøre comeback etter kollapsen søndag

Arsenal-sjef Jonas Eidevall opplyser at Frida Maanum kan bli å se i søndagens kamp mot Leicester etter en lang periode på sidelinjen.

Maanum falt om og ble liggende på gresset på overtid i ligacupfinalen mot Chelsea for snart tre uker siden. Hendelsen satte en støkk i både lagvenninner og andre.

Svenske Eidevall forklarer at Maanum overvåkes medisinsk mens hun gradvis gjør seg klar for å komme tilbake på banen.

– Alt går bra for øyeblikket, men vi må holde oss til protokollen og prosessen. Og så håper vi selvsagt at hun kan være tilgjengelig for å spille søndag, sa Eidevall på fredagens pressekonferanse.

Søndag tar Arsenal imot Leicester som ligger på 9.-plass på tabellen.

Arsenal ligger på 3.-plass i serien med seks poeng opp til tittelrivalene Manchester City og Chelsea. (NTB)

Frida Maanum i aksjon i ligacupfinalen mot Chelsea
  • Gulbrandsen tilbake i Molde-troppen til storkampen

Molde-trener Erling Moe kan glede seg over å ha spissen Fredrik Gulbrandsen tilbake i troppen til søndagens storkamp mot Bodø/Glimt i Eliteserien.

– Det blir vel én forandring, og det er at Martin Linnes ikke er med oss oppover. Fredrik Gulbrandsen er tilbake i troppen. Ellers ser det helt likt ut (som sist), sier Moe til TV 2.

Gulbrandsen ble skadd allerede i serieåpningen mot Strømsgodset og har siden jobbet hardt for å komme tilbake. Det er uklart hvor mye han kan spille av søndagens toppkamp.

Linnes startet i 1-2-tapet mot Odd onsdag og gikk av etter en time.

For Glimts del er eneste endring at Ulrik Saltnes er tilbake i troppen. Han sto over mot Lillestrøm (5-0-seier) sist helg på grunn av sykdom.

Kampstart på Aspmyra søndag kveld er klokken 19.15. (NTB)

UEFA Europa Conference League 2023/2024: Molde - Club Brugge (2-1)
Molde-keeper Jacob Karlstrøm er skuffa over at han rota det til i eigen boks då MFK tapte mot Odd i kveldens eliteseriekamp.