Hopp til innhold

Sjansesløseri i "bingoligaen": - Jeg skjemmes, sier fotballegende

Fotballegende og storscorer Odd Iversen mener det sløses med sjansene i norsk eliteserie. - Spillerne er for redd for å bli skadet, sier han.

Video Forspilte sjanser i eliteserien

VIDEO: Se noen av de forspilte sjansene i forrige eliteserierunde her.

Odd Iversen

Odd Iversen: - Skjemmes over at det er så dårlig.

Foto: NRK

- Jeg skjemmes litt over at det er så dårlig, sier Iversen til NRK.no.

I forrige serierunde bommet flere spillere på den ene opplagte sjansen etter den andre.

Spesielt i oppgjørene Fredrikstad - Sarpsborg og Stabæk - Aalesund var det nok av gode muligheter - men dårlige avslutninger.

Se de store sjansemissene i video!

Rosenborg-legenden Odd Iversen er en av norsk fotball største fotballspillere gjennom tidende. Han hadde en fantastisk målteft, og ble toppscorer i serien tre år på rad (1967-1969) med hele 73 mål på 54 kamper.

Følg kveldens eliteserierunde fra kl 19

- Må tåle litt juling

Odd Iversen er oppgitt over alle de forspilte sjansene i eliteserien. Han mener at dagens spisser er for redd å gå i nærdueller.

- De må tåle litt juling. Spillerne er for redd for å bli skadet og å dumme seg ut. De bør ta flere sjanser.

- Hva var det som gjorde deg til en dyktig målscorer?

Lars Tjærnås

Lars Tjærnås er fotballekspert i Canal Pluss. Han mener norsk eliteserie mangler gode avsluttere.

Foto: Schønhaug, Bjørn Harry / Scanpix

- Jeg var uredd i feltet. Jeg var dessuten flink både med hodet og høyre og venstre fot. I dag ser det ut som om man går en annen skole - de har bare en fot, sier han.

- Å score 18-20 mål i løpet av en sesong er for lite når man sammenlikner med de store, legger han til.

Diskutér: Er norske spillere for dårlige avsluttere? (nederst i artikkel)

Følg kveldens eliteserierunde fra kl 19

Bingo - også i angrep?

I innledningen av årets sesong ble forsvarsspillet i eliteserien kritisert for å være for dårlig. Eliteserien ble av kritikere omdøpt til "bingoligaen" og mindre flatterende navn.

Les også: 42 mål på 10 kamper: - Det er ellevilt

Fotballekspert Lars Tjærnås sier at norske spillere ligger langt etter de utenlandske også på den andre delen av banen.

- Vi ligger etter de beste på ferdigheter generelt, og avslutterferdigheter er ikke noe unntak, sier han.

- Verdens aller beste spisser scorer på en av tre sjanser, kanskje opp mot en av to. I Norge setter vi sjelden mer enn en av fire sjanser, sier Tjærnås til NRK.no.

Anthony Ujah og Rodolph Austin

LSKs Anthony Ujah: En av eliteseriens beste avsluttere?

Foto: Aas, Erlend / SCANPIX

- Ikke godt nok

Lars Tjærnås var assistenttrener for Drillo i Wimbledon og har fulgt norsk fotball tett som trener for blant annet Stabæk, Vålerenga, Hønefoss og Kongsberg IF. I dag er han fotballekspert på Canal Pluss.

Han tror ikke at norske spisser nødvendigvis er blitt dårligere målscorere de siste årene, men mener bestemt at de ikke er blitt bedre. Det er ikke godt nok, etter hans mening.

- Normalt i all idrett er jo progresjon, så status quo er i seg selv aldri noe mål, sier Tjærnås.

Lillestrøm de flinkeste

Ifølge VGs sjansestatistikk er det Lillestrøm som er flinkest til å utnytte sjansene i årets eliteserie. De har så langt scoret på 46,2 prosent av sjansene sine.

Cristiano Ronaldo

Ronaldo og Messi skaper mange av sjansene sine selv. - Slike typer mangler vi i Norge, mener Tjærnås.

Foto: Toby Melville / Scanpix/Reuters

På 2. plass og 3. plass følger Haugesund (45,2 prosent) og Tromsø (41,9 prosent). Laget som er dårligst til å utnytte sjansene sine, er ikke uventet, Viking. Laget setter kun 16,1 prosent av målsjansene sine.

Se hele VGs sjansestatistikk her!

Selv om VGs statistikk kun gir en pekepinn på hvilke lag som er mest effektive, mener Tjærnås at det er spillere som nettopp LSKs Anthony Ujah, TILs Sigurd Rushfeldt og RBKs Rade Prica som er blant de sterkeste avslutterne i eliteserien nå.

Det er ifølge Tjærnås fordi de innehar mange av disse egenskapene:

  • Evne til å lese spillet og "lukte " målsjanser. Være på rett sted til rett tid.
  • Ha et bredt utvalg av avslutningsteknikker med begge ben og med hodet.
  • Ha fysiske egenskaper som koordinasjon og balanse, samt styrke til å vinne dueller der det er nødvendig.
  • Ha mentale egenskaper som selvtillit og mot, for å våge å avslutte etter at en har mislyktes.
Åge Hareide

Åge Hareides Viking ligger på bunnen av VGs sjansestatistikk.

Foto: Hansen, Alf Ove / Scanpix

- Den mentale biten er viktig. Ved siden av de egenskaper jeg nevner er det lett å tenke for mye på konsekvenser, spesielt etter at en har bommet på mange sjanser. Det å våge å gi blaffen er helt sentralt, sier Tjærnås.

Mangler spillertyper

- Moderne fotball har blitt sånn at også typiske målscorere er mer enn rene målscorere. Ronaldo og Messi skaper også mange av sjansene sine selv, før de avslutter.

Slike komplette spillertyper har vi imidlertid få av i Norge, påpeker Tjærnås.

- Den typen spillere har vi knapt i Norge, og hvis vi har dem, har vi dem ikke her lenge, for dette er attraktive spillere, påpeker han.

- Ingen snarveier

- Hva mener du må til for å bli en god goalgetter?

- Aller mest handler det om å repetere ferdighetene. Jeg vokste opp som bestekamerat og treningspartner til en av de mer notoriske målscorere i Norge , Andre Krogsæter, og så på nært hold hvor mange tusen repetisjoner som er nødvendig for å automatisere teknikkene til en kommer i disse situasjonene i kamp, sier han.

- Det er absolutt ingen snarveier, selv om det å lukte målsjanser handler litt om medfødt talent og fotballforståelse, forteller Tjærnås.

Diskutér: Er norske spillere for dårlige avsluttere?

Fotball

  • Alle eliteserielagene videre i cupen

    Flere eliteserielag var i trøbbel underveis i cupens andre runde, men samtlige av lagene som var i aksjon onsdag tok seg videre til tredje runde.

    Lillestrøm slapp virkelig med strekken mot Strømmen. Etter at Lillestrøm ledet 5-1 med en halvtime igjen, kom Strømmen voldsomt tilbake og kampen endte 5-4 til Lillestrøm.

    Brann fikk en marerittåpning og lå under 0-1 mot Askøy, og til pause sto det 2-2. I den andre omgangen sikret imidlertid Brann en sikker 5-2-seier.

    Viking lå under 2-3 for 4.-divisjonsklubben Torvastad, men en sen snuoperasjon sørget for 4-3-seier for siddisinene.

    Rosenborg vant 3-1 borte mot Ull/Kisa, Bodø/Glimt vant 2-0 over Junkeren, mens Molde dro i land en sliteseier med 2-1 over Strindheim.

    I tillegg har Tromsø, Kristiansund, KFUM, HamKam, Odd og Strømsgodset tatt seg videre.

    Haugesund og Sandefjord røk begge ut i første runde. Fredrikstad og Sarpsborg 08 spiller først torsdag, mot henholdsvis Eik Tønsberg og Hønefoss.

    I cupens andre runde møtte Strømmen eliteserielaget Lillestrøm. Da disket Eirik Åsvestad opp med scoring fra egen banehalvdel.
  • United-manageren fyrte løs mot pressen: – En skam

    Manchester United-sjef Erik ten Hag langet ut mot journalistene da han stilte til pressekonferanse tirsdag.

    Nederlenderen ble spurt om han forstår kritikken som har kommet i etterkant av FA-cupsemifinalen mot Coventry der de rødkledde til slutt tok seg videre etter en dramatisk kamp.

    – Kommentarene er en skam, sa Ten Hag.

    – Fotball handler om resultater, og vi kom til finalen. Og vi fortjente det, ikke bare etter den kampen, men alle de andre kampene, sa Ten Hag.

    Manchester United ledet 3-0, men mistet hele overtaket i løpet av de siste 20 minuttene av ordinær tid. Coventry utlignet til 3-3, og senere traff de tverrliggeren og fikk et mål annullert etter en VAR-sjekk. På straffer vant United 4-2.

    Tidligere spiller Roy Keane var blant dem som var harde med klubben etter avansementet mot laget fra nivå to. Han kalte prestasjonen for «pinlig».

    – Det var en som spurte om det var pinlig. Nei, reaksjonen fra dere er pinlig, sa Ten Hag. (NTB)

    776131836
    Foto: GLYN KIRK / AFP
  • Eskås ikke blant hoveddommerne i fotball-EM

    Fotballdommer Espen Eskås og hans team er ikke blant de 18 utvalgte som skal fordele de 51 kampene i sommerens fotball-EM mellom seg.

    Eskås og hans kollega Jan Erik Engan er likevel tatt ut til å være fjerdedommer og assistentdommer-reserve, kommer det fram av listen til Det europeiske fotballforbundet (Uefa).

    Eskås er Norges høyest rangerte dommer. Han har det siste året fått flere oppdrag i mesterligaen og europaligaen, og i fjor sommer dømte han finalen i U21-EM. I sommer skal han dømme i OL.

    Disse dommerne er tatt ut til EM i Tyskland:

    Artur Soares Dias (Portugal), Jesús Gil Manzano (Spania), Marco Guida (Italia), Istvan Kovacs (Romania), Ivan Kruzliak (Slovakia), François Letexier (Frankrike), Danny Makkelie (Nederland), Szymon Marciniak (Polen), Halil Umut Meler (Tyrkia), Glenn Nyberg (Sverige), Michael Oliver (England), Daniele Orsato (Italia), Sandro Schärer (Sveits), Daniel Siebert (Tyskland), Anthony Taylor (England), Clément Turpin (Frankrike), Slavko Vinčić (Slovenia), Felix Zwayer (Tyskland).

    Også Facundo Tello fra Argentina skal dømme i EM. Det er en del av et samarbeid mellom Uefa og det søramerikanske fotballforbundet (Conmebol). (NTB)

    Espen Eskås dømmer Lyn mot Vålerenga på Ullevaal
    Foto: Terje Pedersen / NTB
  • Bellingham senket Barcelona i El Clásico på overtid

    Barcelona tok ledelsen to ganger i El Clásico, men det gikk mot 2-2 og status quo i gullkampen i La Liga inntil Jude Bellingham ga Real Madrid seieren.

    Det skjedde på overtid og på pasning fra Lucas Vázquez, som var involvert i alle de tre hjemmemålene på en dag da seriegullet i praksis ble sikret.

    Lucas Vázquez og Vinicius Junior samarbeidet om to utligningsmål tidligere i kampen, og Real Madrid økte med seieren sitt forsprang til serietoer Barcelona til hele elleve poeng når seks serierunder gjenstår. (NTB)

    Champions League - Quarter Final - Second Leg - Manchester City v Real Madrid
    Foto: Molly Darlington / Reuters
  • Glimt gikk på sesongens første poengtap

    Glimt fikk en drømmestart i toppkampen mot Molde da Nino Zugelj stanget inn 1–0 etter kun syv minutter.

    Men Molde kjempet seg tilbake i oppgjøret. Ti minutter ut i andre omgang rev Kristoffer Haugen seg fri på bakerste stang, og pirket et innlegg fra Kristian Eriksen over målstreken.

    Dermed gikk Bodø/Glimt på sitt første poengtap for sesongen, mens Molde unngikk å gå på sitt andre strake tap.

    De to deler tabelltoppen med Brann, alle på ti poeng. Men Glimt har en kamp mindre spilt enn rivalene.

    Bodø/Glimt-spillere feirer etter målskåring på Aspmyra 21. april
    Foto: Kåre Riibe Ramskjell / NRK
I cupens andre runde møtte Strømmen eliteserielaget Lillestrøm. Da disket Eirik Åsvestad opp med scoring fra egen banehalvdel.
Salah
Molde-keeper Jacob Karlstrøm er skuffa over at han rota det til i eigen boks då MFK tapte mot Odd i kveldens eliteseriekamp.
Erling Haaland