NRK Meny
Normal

Kan få fem års fengsel for sex-kampfiksing

Singapore-politiet har gjort sine første arrestasjoner i etterforskningen av kampfiksingen som ryster landet: Tre dommere skal ha takket ja til sex mot å dømme etter ordre fra en forretningsmann.

Bengal

Tirsdag ble fire personer tiltalt for å ha forsøkt å fikse en cupkamp mellom indiske East Bengal og Tampine Rovers i Singapore - landet som er utpekt som hovedsetet for nettverket som er under etterforskning av Europol. Her er spillere fra East Bengal avbildet, men ingen spillere er involvert i kampfiksingen.

Foto: DIPTENDU DUTTA / Afp

I februar varslet Europol at de har startet en omfattende etterforskning av det som mistenkes å være 380 fiksede kamper i Europa.

Europol mener fiksingen blir styrt av et kriminelt nettverk i Singapore, og siden har det asiatiske landet trappet opp korrupsjonsjakten, ifølge Reuters.

Risikerer fem års fengsel

Selv om kampfiksing gjerne blir forbundet med svarte penger, tas det også i bruk alternative metoder for å bestikke kampledere eller spillere, ifølge en fersk tiltale.

Det singaporske politiet har nå tiltalt en forretningsmann for å ha tilbudt tre libanesiske dommere seksuelle tjenester fra tre kvinner før en cupkamp mellom den singaporske klubben Tampines Rovers og indiske East Bengal forrige onsdag.

Dommerne skal ifølge tiltalen ha takket ja til tilbudet, og alle fire risikerer nå opptil fem års fengsel eller bøter for korrupsjon, skriver AFP.

Ifølge nyhetsbyrået ble dommerne arrestert før kampen ble spilt.

Tirsdag møtte forretningsmannen i retten hvor han nektet for tiltalen.

– Vi tar saken til retten, ærede dommer, sa forsvarer Thong Chee Kun, ifølge AFP.

Forretningsmannen ble først nektet kausjon, men han får muligheten til å overbevise dommeren senere tirsdag.

De fire tiltalte er ifølge Reuters de første som blir arrestert siden Europol la press på Singapore for å bekjempe kampfiksingen.

– Vi skal fjerne problemet

I kjølvannet av Europols kampfiksingsoffensiv har flere nasjonale forbund tatt grep for å rydde opp i egne rekker.

Det libanesiske fotballforbundet har blant annet straffet 24 spillere for å ha deltatt i fiksing av internasjonale og nasjonale kamper, skriver Reuters.

Også spillere i Kina, Malaysia og Sør-Korea har blitt straffet for kampfiksing.

Det asiatiske fotballforbundet (AFC) og FIFA mener utfordringen er særlig stor i land hvor fotballspillere har dårligere lønn, fordi de blir et egnet mål for kampfiksere som frister med penger.

Det singaporske fotballforbundet (FAS) får ifølge Reuters skryt av både AFC og Interpol for å ha tatt kampfiksingsproblemet på alvor.

– Vi vil fortsette å bidra i det internasjonale arbeidet med å fjerne dette problemet, heter det i en uttalelse fra FAS.

Fotballnyheter