NRK Meny
Normal

Skal diskutere lønnstak i England

Premier League-klubbene møtes til uken for å diskutere økonomi. På bordet ligger forslag om lønnstak for spillere og «økonomisk fair play».

Fernando Torres, Frank Lampard, Wayne Rooney og Yaya Touré

Fernando Torres, Frank Lampard, Wayne Rooney og Yaya Touré tilhører lønnsadelen i Premier League.

Foto: AFP/AP/Reuters

Sjeik Mansour bin Zayed Al Nahyan

Manchester City-eier Sjeik Mansour bin Zayed Al Nahyan har sett klubben tape over tre milliarder kroner på to år.

Foto: DARREN STAPLES / Reuters

Alle de 20 klubbene i Premier League møtes til uken for å diskutere den økonomiske krisen i engelsk toppfotball.

Den engelske eliteserien er verdens rikeste når det gjelder inntekter, men lider under enorme utgifter til spillerkjøp og lønninger.

Tallenes klare viser tydelig de økonomiske problemene i engelsk fotball:

  • De siste 25 årene har over 50 klubber i det engelske ligasystemet blitt satt under administrasjon på grunn av økonomiske problemer.
  • 12 av 20 klubber i Premier League går med underskudd, ifølge de nyeste tallene.
  • Manchester City gikk med et tap på 194,9 millioner pund, over 1,8 milliarder pund i sesongen 2010-2011, den siste sesongen det er tall fra.. Det er tidenes største underskudd for en britisk klubb.

Flere forslag på bordet

Et av forslagene som skal diskuteres til uken er en engelsk parallell til UEFAs «økonomisk fair play».

UEFAs system krever at klubbene går i økonomisk balanse for at de skal få delta i europeiske konkurranser.

I tillegg til forslaget om å innføre UEFA system med «økonomisk fair play» også i England, er det en rekke andre forslag som skal diskuteres:

  • Et tak på hvor stor del av de årlige inntektene (f. eks 70 prosent) som en klubb kan bruke på spillerlønninger. Denne ordningen ble praktisert av de europeiske toppklubbene som samarbeidet i G14-gruppen for et tiår siden.
  • Et tak på 10 prosent i hvor stor økningen i spillerlønninger kan være per år. Sunderland-eier Ellis Short er mannen bak forslaget.
  • Klubbene må vise at de har økonomi til å drive i flere år fremover. Hvis de har spillere med kontrakter som strekker seg flere år frem i tiden, noe de fleste lag har, må klubbene vise at de kan møte forpliktelsene i flere år.

Krever tilslutning av 14 klubber

På møtet til uken skal klubbene etter planen dele seg i to arbeidsgrupper.

Den ene gruppen skal ta for seg UEFAs «økonomisk fair play», mens den andre blant annet skal vurdere lønnstak.

Skal et forslag bli vedtatt må minst 14 av de 20 Premier League-klubbene stemme for.

David Gold

Deleier i West Ham, David Gold, vokste opp i fattige kår i Øst-London. Nå vil han ha regler for hvor mye fotballspillere skal kunne tjene.

Foto: Tom Hevezi / Ap
Manchester United-duoen Alex Ferguson og David Gill

Manchester United-duoen Alex Ferguson og David Gill sto bak sommerens nest største overgang i England, kjøpet av Robin van Persie for 30 millioner pund. Nå vil de ha strengere økonomiske regler i Premier League.

Foto: JON SUPER / Ap

West Ham-eier David Gold sa etter møte tidligere i måneden at han tror at det er flertall for å innføre nye regler.

– Jeg tror det er flere enn 14 klubber som er klare for endringer. Jeg tror det kan være så mange som 17 klubber, sa David Gold til Bloomberg.

De tre klubbene som tydelig har gitt uttrykk for at de er mot strengere økonomiske regler er Manchester City, Chelsea og Fulham.

Klubbene som er motstandere av strengere regler argumenterer for at det vil føre til at engelske klubber blir diskriminert i forhold til klubber i andre europeiske ligaer.

Som NRK.no skrev i forrige uke, er også det øvrige Idretts-Europa inne i en alvorlig økonomisk krise som truer både arrangementer og klubber.

Mens toppklubbene Manchester City og Chelsea er de som kjemper hardest mot reguleringer, er toppklubbene Manchester United, Arsenal og Liverpool de som leder an for å innføre strengere regler, skriver Guardian.

Administrerende direktør i Manchester United, David Gill, viser til at det er innført økonomiske reguleringer både på nivået over Premier League - mesterligaen - og på nivået under Premier League - engelsk første divisjon.

– Premier League er den beste ligaen i verden, den kommersielt mest effektive ligaen i verden. Jeg tror vi har en reell mulighet til å innføre noen fornuftige regler som forbedrer den langsiktige økonomiske stabiliteten, sier David Gill.

Neppe drastiske straffer

Dersom klubbene i Premier League kommer til enighet om et eller flere av forslagene blir straffen for å bryte reglene neppe like drastiske som det UEFA foreslår i sitt system med «økonomisk fair play».

UEFA vil at lag skal kunne nektes plass i mesterligaen eller andre europeiske konkurranser.

I England er det mer sannsynlig at straffen vil være at klubber nektes å kjøpe nye spillere, eller at klubbene blir bøtelagt, skriver irske Independent.

Kan omgå reglene

Det vil også være mulig for klubber å omgå reglene på forskjellige måter.

Et eksempel er Manchester Citys tiårige sponsoravtale med flyselskapet Etihad.

Flyselskapet er basert i Abu Dhabi, hjemlandet til City-eier Sjeik Mansour.

Det spekuleres derfor i at sponsoravtalen er et forsøk på å kamuflere pengeoverføringer til klubben som er i strid med UEFAs «økonomisk fair play», skriver BBC.

Venter store inntekter

Manchester Uniteds Rooney

TV-rettighetene for å se Wayne Rooney & co har gått opp med 70 prosent i Storbritannia.

Foto: CHRISTIAN HARTMANN / Reuters

Møtet til uken finner sted ikke bare fordi klubbene har store, og økende, utgifter.

Like viktig er at Premier League er i ferd med å inngå nye og svært gullkantede TV-avtaler.

Premier League har akkurat inngått en ny avtale som fra neste sesong gir én milliard pund, 9,3 milliarder norske kroner, i året for TV-rettighetene i Storbritannia.

Det er en økning på hele 70 prosent fra den nåværende avtalen.

Samtidig er ligaen i ferd med å selge TV-rettighetene til andre land, og her forventes det en kraftig økning fra dagens avtale som gir drøyt 400 millioner pund i året.

For de engelske klubbene er det derfor om å gjøre å finne frem til ordninger som fører til at de store inntektsøkningene ikke bare forsvinner til lønninger og spillerkjøp, men at de faktisk gjør klubbene i stand til å overleve fremover.

Fotballnyheter

Videoklipp

En viktig scoring for Norge av Martin Ødegaard mot Irland.
Se alle målene her.
Se alle målene her.