Risikerer Brasil i åttendedelsfinalen

Tapet mot Sveits kan gjøre Spanias vei mot VM-finalen ekstra vanskelig.

VMs hittil største overraskelse er signert Sveits som vant 1-0 over VMs store forhåndsfavoritt Spania. Tapet kan koste Spania dyrt.

Nrksport.no fulgte Spania - Sveits spark for spark

Arne Scheie

Arne Scheie mener Spanias vinnersjanser i VM er svekket etter tapet mot Sveits.

Foto: Poppe, Cornelius, Cornelius Poppe / SCANPIX

– Nå er det mindre sjanse for at Spania vinner VM fordi de risikerer å møte Brasil i åttendelsfinalen, sier Arne Scheie.

I morgen kan du chatte live med Arne Scheie underveis i kampen mellom Argentina og Sør-Korea.

Da den sveitsiske vingen Gelson Fernandes kontret inn 1-0 midtveis i andre omgang, skapte han store problemer for Spania. Toeren i Spanias gruppe møter nemlig vinneren av Brasils gruppe.

Tidligere onsdag vant Chile 1-0 over Honduras i den andre kampen i gruppe H, hvilket betyr at Spania kan få vanskeligheter med å vinne gruppa.

Spanias Andres Iniesta og Sveits' Philippe Senderos

Sveits sliter med skader og ble ytterligere svekket da midtstopper Philippe Senderos (t.h.) måtte ut med skade ti minutter før pause.

Foto: YVES HERMAN / Reuters

– Vi prøvde på tradisjonell og heroisk måte, men det var ikke vår dag. Vi dominerte, men greide ikke å score. Nå må vi vinne våre to siste gruppekamper, sa Spanias landslagssjef Vicente del Bosque etter det forsmedlige tapet.

Spania har feid all motstand til side de siste årene, og vant blant annet alle sine ti VM-kvalifiseringskamper. Sveits på sin side tapte blant annet 1-2 hjemme mot Luxembourg i kvalifiseringen.

- Dette er helt klart VMs største overraskelse, men det er det som er sjarmerende med fotballen; at små land kan slå store lag. Det er det som gleder meg mest, sier Scheie.

– Det var mange som spådde Spania som gruppevinnere, men jeg sa også at Spania kunne få seg en overraskelse.

- Historisk bragd

Ørjan Berg

Ørjan Berg spilte profesjonell fotball i Sveits i 1991 og 1993.

Foto: NRK

Ørjan Berg har spilt profesjonell fotball i Sveits, også han gleder seg over at lille Sveits detonerte kjempebomben i VM.

– Jeg tror Sveits-laget har fått mer selvtillit etter dette, de er godt organisert bakover og har noe gode enkeltspillere, sier Berg til NRK.

Berg spilte i to sesonger på toppnivå i Sveits, én i FC Wettingen (1991) og én i FC Basel (1993).

– Laget mitt spilte intelligent og sto for en historisk bragd. Dette var et stort skritt mot åttedelsfinale, men det blir vanskeligere mot Chile, sa landslagssjef Ottmar Hitzfeld.

(Artikkelen fortsetter under videoen.)

Video: Arne Scheies reaksjon på Spanias tap

Arne Scheie

- Må finne ny energi

Kontringen, som resulterte i målet, var Sveits' første målsjanse i en kamp Spania dominterte fullstendig. Spania-keeper Casillas stormet ut, men klarte ikke stoppe Fernandes.

Selv om Spania eide kampen, hadde nesten 70 prosent ballbesittelse i 1. omgang og knuste Sveits på skuddstatistikken, klarte de ikke score. Verken Xabi Alonsos kjempeskudd 20 minutter før slutt som smalt i tverrliggeren, eller Navas' avslutning alene med Sveits-keeperen like etter, gikk i mål.


Det hjalp ikke Spania å bytte inn skadeforfulgte Fernando Torres midtveis i 2. omgang.

- Nå må vi hente fram ny energi å se fremover, sa den spanske treneren.

Sveits var faktisk meget nærme å doble ledelsen da Eren Derdiyok driblet seg fri fra hele det spanske forsvaret og skøyt i stanga kvartert før slutt.

- Sveits var heldige med målet, men de hadde også noen gode muligheter etter scoringen. Dette var en godt taktisk gjennomført kamp av Sveits-trener Ottmar Hitzfeld, mener Arne Scheie.

PS! Sveits har ikke vunnet en åpningskamp i VM siden 2-1-seieren over Italia i 1954, og de har aldri tidligere, uansett VM eller ikke, vunnet over Spania.

Hvor stor skrell er dette for Spania? Si DIN MENING her!

Fotballnyheter