Hopp til innhold

Tapsrekka som ødela for Skarsfjord

Under Rune Skarsfjords ledelse har ikke Brann vunnet på sju strake kamper i eliteserien. Les fotballprofilenes vurdering av hvorfor Brann-treneren måtte gå.

Skarsfjord og tapsrekka

DYSTER LESNING: Rune Skarsfjord og hans Brann har slitt med å ta poeng denne høsten. De siste sju kampene har resultert stusselige tre Brann-poeng.

Foto: Johansen, Carina / NTB scanpix

Rune Skarsfjord meldte onsdag at han går av som Brann-trener.

Rune Skarsfjord

Rune Skarsfjord tok trenerhatten og gikk av onsdag formiddag.

Foto: Carina Johansen / NTB Scanpix

Avgangen kommer som et resultat av en rekke svake resultater i høst. Brann har nemlig ikke vunnet i eliteserien siden 1-0-seieren over Sogndal 30. august.

I høst har laget gått på fire tap og tre uavgjort. Det er langt fra godt nok for klubben som besitter eliteseriens nest største budsjett (etter Rosenborg).

– Skandale

– 2013-sesongen har vært bortimot en skandale, med tanke på de ressursene som finnes, er den dystre konklusjonen fra NRKs mangeårige kommentator Arne Scheie.

Brann åpnet sesongen med å være eliteseriens beste hjemmelag, da laget vant åtte strake kamper på Brann Stadion i vår. På bortebane har det imidlertid gått trått med de rødkledde. Etter 29 serierunder står klubben fortsatt med én borteseier for året - borte mot Odd i den 21. serierunden.

– Når resultatene blir borte, publikum svikter i en fotballby som Bergen, så holder det ikke. Det er 24 poeng opp til ledende Strømsgodset, og slik er dessverre mekanismene i fotballen, sier Scheie.

En annen som kjenner mekanismene i fotballen, er NRKs fotballekspert Tom Nordlie. Den tidligere eliteserietreneren ble ikke overrasket over avgangen.

– Punkt én er at jeg synes det er trist for Rune og for Brann. Men jeg kjenner mekanismene i fotballen. Når mediene og publikum presser på, er det vanskelig. Jeg er ikke overrasket over at de valgte å gå hvert til sitt, men jeg er overrasket over tidspunktet, sier Tom Nordlie.

Rune Skarsfjord

KOKTE OVER SIST BRANN VANT: Rune Skarsfjord ble sendt på tribunen da Brann tok sin foreløpige siste seier i eliteserien: 1-0 hjemme mot Sogndal 30. august.

Foto: Hommedal, Marit / NTB scanpix

Tidligere Brann-trener Harald Aabrekk ble svært overrasket over Skarsfjords avgjørelse.

– Jeg er litt overrasket, for jeg har ikke hørt fra Rune at dette har vært en problemstilling. Det er bare en kamp igjen av sesongen, og det naturlige hadde vært å evaluere etter sesongen. Da er det nok et eller annet som har skjedd, sier Aabrekk til NTB.

Skarsfjord forsvarer resultatene

Siden augustmåned har laget også begynt å gi fra seg poeng på hjemmebane. I september og oktober har det blitt to hjemmetap. I cupen røk laget ut allerede i tredje runde, mot 1. divisjonslaget Mjøndalen.

Allerede før sommeren begynte supporterne å murre. I forrige helgs 0-0-kamp mot Hønefoss ble Brann-spillerne pepet ut av hjemmefansen.

– Mest av alt er avgangen en konsekvens av at opinionen, byen, supporterne og omgivelsene var i ferd med å bli likegyldige til noe av det kjæreste byen har. Det var umulig å leve med. Og kombinasjonen mellom de to faktorene ble til et brudd, sier fotballekspert Lars Tjærnås til NRK.no.

– Det har vært dårlig nå i høst. Også er det dessverre sånn at når du er trener for et antatt topplag i Norge - forventningene vil alltid være der, uavhengig av budsjett eller spillerstall, sier Nordlie.

I en pressemelding står Skarsfjord på at Brann under hans ledelse har levert opp til forventningene - utenom denne høsten:

– Det er nok andre lag i Norge som har fått mer ut av ressursene enn Brann i år, men med unntak av høstens nedtur mener jeg at Brann i perioden fra 2010 til 2013 har prestert det en kan forvente, og kanskje bedre enn forventet i 2011-sesongen, sier Skarsfjord.

Poengsnittet daler

Rune Skarsfjord overtok som Brann-trener sommeren 2010, og ledet sin første hele sesong i 2011. Da endte laget på 4.-plass med 48 poeng. Det gir et poengsnitt på 1,6.

I 2012 ble det 6.-plass på bergensklubben, med 42 poeng. Det gir et poengsnitt på 1,4.

I år har Brann sunket drastisk på tabellen, og spesielt i høst har resultatene uteblitt. Med én serierunde igjen har laget kapret 36 poeng, og innehar 8.-plassen. Det gir et foreløpig poengsnitt på 1,24.

– Dette har nå gått så langt at jeg føler at jeg står i veien for en klubb jeg har blitt svært glad i. Som jeg har sagt flere ganger tidligere tror jeg at Brann med et par forsterkninger allerede neste sesong kan kjempe om medaljer, sier Skarsfjord.

Hvem overtar?

Tom Nordlie

Tom Nordlie er sparsom med å kommentere et eventuelt ønske om å overta trenerjobben i Brann.

Foto: Åserud, Lise / NTB scanpix

Allerede onsdag startet spekulasjonene i hvem som overtar jobben til Skarsfjord. Brann-ledelsen meddelte at assistenttrener Kenneth Mikkelsen overtar sjefsrollen ut sesongen.

Foran neste sesong er det ventet at Brann vil lete etter en ny mann til å lose Brann tilbake i medaljekampen.

– Det finnes vel ikke en klubb i Norge det er mer interessant å trene enn Brann. Klubben har store økonomiske muskler og et publikum som er lidenskapelig interessert i fotball, sier Scheie.

Blant kandidatene er Tom Nordlie, tidligere Stabæk-trener Jørgen Lennartsson, Arne Erlandsen, Ola By Rise, Knut Tørum og Henning Berg. I tillegg har den svenske treneren Nanne Bergstrand vært nevnt som en kandidat tidligere.

Tom Nordlie ønsker ikke å lansere sitt eget kandidatur helt ennå.

– Om jeg kunne tenkt meg det, er i alle fall tidspunktet dårlig. Det er veldig spennende, men tidspunktet er ikke riktig. Det jeg kan si er at jeg har ambisjoner som fotballtrener for fremtiden, også skal jeg ta telefonen om den skulle ringe, sier Nordlie beskjedent.

VIDEO: Scheie om Skarsfjords avgang

Arne Scheie er gjest i nyhetssendingen for å kommentere Rune Skarsfjords avgang i Brann. Nyhetsanker: Ingvild Bryn.

VIDEO: Scheie kommenterer Skarsfjords avgang.

Fotball

  • Får ha gummigranulat på Grefsen stadion

    Kjelsås Idrettslag får unntak fra det lokale forbudet mot gummigranulat i nytt kunstgress når Grefsen stadion skal rehabiliteres.

    Arbeiderpartiet og Høyre sikret flertall for Fremskrittspartiets forslag om å gi dispensasjon i bystyret onsdag kveld.

    Partiene mener at alternativene gir dårligere baneforhold vinterstid og viser til at Skeid og Lyn har fått samme unntak tidligere.

    Frps Magnus Birkelund sier at toppfotballen må likebehandles.

    – Når Kjelsås Idrettslag er en del av topp-fotballen må de kunne forholde seg til de samme reglene som andre klubber på tilsvarende nivå, sier politikeren.

    Kunsgressbane med gummigranulat
    Foto: Lars Thomas Nordby / NRK
  • Alle eliteserielagene videre i cupen

    Flere eliteserielag var i trøbbel underveis i cupens andre runde, men samtlige av lagene som var i aksjon onsdag tok seg videre til tredje runde.

    Lillestrøm slapp virkelig med strekken mot Strømmen. Etter at Lillestrøm ledet 5-1 med en halvtime igjen, kom Strømmen voldsomt tilbake og kampen endte 5-4 til Lillestrøm.

    Brann fikk en marerittåpning og lå under 0-1 mot Askøy, og til pause sto det 2-2. I den andre omgangen sikret imidlertid Brann en sikker 5-2-seier.

    Viking lå under 2-3 for 4.-divisjonsklubben Torvastad, men en sen snuoperasjon sørget for 4-3-seier for siddisinene.

    Rosenborg vant 3-1 borte mot Ull/Kisa, Bodø/Glimt vant 2-0 over Junkeren, mens Molde dro i land en sliteseier med 2-1 over Strindheim.

    I tillegg har Tromsø, Kristiansund, KFUM, HamKam, Odd og Strømsgodset tatt seg videre.

    Haugesund og Sandefjord røk begge ut i første runde. Fredrikstad og Sarpsborg 08 spiller først torsdag, mot henholdsvis Eik Tønsberg og Hønefoss.

    I cupens andre runde møtte Strømmen eliteserielaget Lillestrøm. Da disket Eirik Åsvestad opp med scoring fra egen banehalvdel.
  • United-manageren fyrte løs mot pressen: – En skam

    Manchester United-sjef Erik ten Hag langet ut mot journalistene da han stilte til pressekonferanse tirsdag.

    Nederlenderen ble spurt om han forstår kritikken som har kommet i etterkant av FA-cupsemifinalen mot Coventry der de rødkledde til slutt tok seg videre etter en dramatisk kamp.

    – Kommentarene er en skam, sa Ten Hag.

    – Fotball handler om resultater, og vi kom til finalen. Og vi fortjente det, ikke bare etter den kampen, men alle de andre kampene, sa Ten Hag.

    Manchester United ledet 3-0, men mistet hele overtaket i løpet av de siste 20 minuttene av ordinær tid. Coventry utlignet til 3-3, og senere traff de tverrliggeren og fikk et mål annullert etter en VAR-sjekk. På straffer vant United 4-2.

    Tidligere spiller Roy Keane var blant dem som var harde med klubben etter avansementet mot laget fra nivå to. Han kalte prestasjonen for «pinlig».

    – Det var en som spurte om det var pinlig. Nei, reaksjonen fra dere er pinlig, sa Ten Hag. (NTB)

    776131836
    Foto: GLYN KIRK / AFP
  • Eskås ikke blant hoveddommerne i fotball-EM

    Fotballdommer Espen Eskås og hans team er ikke blant de 18 utvalgte som skal fordele de 51 kampene i sommerens fotball-EM mellom seg.

    Eskås og hans kollega Jan Erik Engan er likevel tatt ut til å være fjerdedommer og assistentdommer-reserve, kommer det fram av listen til Det europeiske fotballforbundet (Uefa).

    Eskås er Norges høyest rangerte dommer. Han har det siste året fått flere oppdrag i mesterligaen og europaligaen, og i fjor sommer dømte han finalen i U21-EM. I sommer skal han dømme i OL.

    Disse dommerne er tatt ut til EM i Tyskland:

    Artur Soares Dias (Portugal), Jesús Gil Manzano (Spania), Marco Guida (Italia), Istvan Kovacs (Romania), Ivan Kruzliak (Slovakia), François Letexier (Frankrike), Danny Makkelie (Nederland), Szymon Marciniak (Polen), Halil Umut Meler (Tyrkia), Glenn Nyberg (Sverige), Michael Oliver (England), Daniele Orsato (Italia), Sandro Schärer (Sveits), Daniel Siebert (Tyskland), Anthony Taylor (England), Clément Turpin (Frankrike), Slavko Vinčić (Slovenia), Felix Zwayer (Tyskland).

    Også Facundo Tello fra Argentina skal dømme i EM. Det er en del av et samarbeid mellom Uefa og det søramerikanske fotballforbundet (Conmebol). (NTB)

    Espen Eskås dømmer Lyn mot Vålerenga på Ullevaal
    Foto: Terje Pedersen / NTB
  • Bellingham senket Barcelona i El Clásico på overtid

    Barcelona tok ledelsen to ganger i El Clásico, men det gikk mot 2-2 og status quo i gullkampen i La Liga inntil Jude Bellingham ga Real Madrid seieren.

    Det skjedde på overtid og på pasning fra Lucas Vázquez, som var involvert i alle de tre hjemmemålene på en dag da seriegullet i praksis ble sikret.

    Lucas Vázquez og Vinicius Junior samarbeidet om to utligningsmål tidligere i kampen, og Real Madrid økte med seieren sitt forsprang til serietoer Barcelona til hele elleve poeng når seks serierunder gjenstår. (NTB)

    Champions League - Quarter Final - Second Leg - Manchester City v Real Madrid
    Foto: Molly Darlington / Reuters
I cupens andre runde møtte Strømmen eliteserielaget Lillestrøm. Da disket Eirik Åsvestad opp med scoring fra egen banehalvdel.
Salah
Molde-keeper Jacob Karlstrøm er skuffa over at han rota det til i eigen boks då MFK tapte mot Odd i kveldens eliteseriekamp.
Erling Haaland