Tapsrekka som ødela for Skarsfjord

Under Rune Skarsfjords ledelse har ikke Brann vunnet på sju strake kamper i eliteserien. Les fotballprofilenes vurdering av hvorfor Brann-treneren måtte gå.

Skarsfjord og tapsrekka

DYSTER LESNING: Rune Skarsfjord og hans Brann har slitt med å ta poeng denne høsten. De siste sju kampene har resultert stusselige tre Brann-poeng.

Foto: Johansen, Carina / NTB scanpix

Rune Skarsfjord meldte onsdag at han går av som Brann-trener.

Rune Skarsfjord

Rune Skarsfjord tok trenerhatten og gikk av onsdag formiddag.

Foto: Carina Johansen / NTB Scanpix

Avgangen kommer som et resultat av en rekke svake resultater i høst. Brann har nemlig ikke vunnet i eliteserien siden 1-0-seieren over Sogndal 30. august.

I høst har laget gått på fire tap og tre uavgjort. Det er langt fra godt nok for klubben som besitter eliteseriens nest største budsjett (etter Rosenborg).

– Skandale

– 2013-sesongen har vært bortimot en skandale, med tanke på de ressursene som finnes, er den dystre konklusjonen fra NRKs mangeårige kommentator Arne Scheie.

Brann åpnet sesongen med å være eliteseriens beste hjemmelag, da laget vant åtte strake kamper på Brann Stadion i vår. På bortebane har det imidlertid gått trått med de rødkledde. Etter 29 serierunder står klubben fortsatt med én borteseier for året - borte mot Odd i den 21. serierunden.

– Når resultatene blir borte, publikum svikter i en fotballby som Bergen, så holder det ikke. Det er 24 poeng opp til ledende Strømsgodset, og slik er dessverre mekanismene i fotballen, sier Scheie.

En annen som kjenner mekanismene i fotballen, er NRKs fotballekspert Tom Nordlie. Den tidligere eliteserietreneren ble ikke overrasket over avgangen.

– Punkt én er at jeg synes det er trist for Rune og for Brann. Men jeg kjenner mekanismene i fotballen. Når mediene og publikum presser på, er det vanskelig. Jeg er ikke overrasket over at de valgte å gå hvert til sitt, men jeg er overrasket over tidspunktet, sier Tom Nordlie.

Rune Skarsfjord

KOKTE OVER SIST BRANN VANT: Rune Skarsfjord ble sendt på tribunen da Brann tok sin foreløpige siste seier i eliteserien: 1-0 hjemme mot Sogndal 30. august.

Foto: Hommedal, Marit / NTB scanpix

Tidligere Brann-trener Harald Aabrekk ble svært overrasket over Skarsfjords avgjørelse.

– Jeg er litt overrasket, for jeg har ikke hørt fra Rune at dette har vært en problemstilling. Det er bare en kamp igjen av sesongen, og det naturlige hadde vært å evaluere etter sesongen. Da er det nok et eller annet som har skjedd, sier Aabrekk til NTB.

Skarsfjord forsvarer resultatene

Siden augustmåned har laget også begynt å gi fra seg poeng på hjemmebane. I september og oktober har det blitt to hjemmetap. I cupen røk laget ut allerede i tredje runde, mot 1. divisjonslaget Mjøndalen.

Allerede før sommeren begynte supporterne å murre. I forrige helgs 0-0-kamp mot Hønefoss ble Brann-spillerne pepet ut av hjemmefansen.

– Mest av alt er avgangen en konsekvens av at opinionen, byen, supporterne og omgivelsene var i ferd med å bli likegyldige til noe av det kjæreste byen har. Det var umulig å leve med. Og kombinasjonen mellom de to faktorene ble til et brudd, sier fotballekspert Lars Tjærnås til NRK.no.

– Det har vært dårlig nå i høst. Også er det dessverre sånn at når du er trener for et antatt topplag i Norge - forventningene vil alltid være der, uavhengig av budsjett eller spillerstall, sier Nordlie.

I en pressemelding står Skarsfjord på at Brann under hans ledelse har levert opp til forventningene - utenom denne høsten:

– Det er nok andre lag i Norge som har fått mer ut av ressursene enn Brann i år, men med unntak av høstens nedtur mener jeg at Brann i perioden fra 2010 til 2013 har prestert det en kan forvente, og kanskje bedre enn forventet i 2011-sesongen, sier Skarsfjord.

Poengsnittet daler

Rune Skarsfjord overtok som Brann-trener sommeren 2010, og ledet sin første hele sesong i 2011. Da endte laget på 4.-plass med 48 poeng. Det gir et poengsnitt på 1,6.

I 2012 ble det 6.-plass på bergensklubben, med 42 poeng. Det gir et poengsnitt på 1,4.

I år har Brann sunket drastisk på tabellen, og spesielt i høst har resultatene uteblitt. Med én serierunde igjen har laget kapret 36 poeng, og innehar 8.-plassen. Det gir et foreløpig poengsnitt på 1,24.

– Dette har nå gått så langt at jeg føler at jeg står i veien for en klubb jeg har blitt svært glad i. Som jeg har sagt flere ganger tidligere tror jeg at Brann med et par forsterkninger allerede neste sesong kan kjempe om medaljer, sier Skarsfjord.

Hvem overtar?

Tom Nordlie

Tom Nordlie er sparsom med å kommentere et eventuelt ønske om å overta trenerjobben i Brann.

Foto: Åserud, Lise / NTB scanpix

Allerede onsdag startet spekulasjonene i hvem som overtar jobben til Skarsfjord. Brann-ledelsen meddelte at assistenttrener Kenneth Mikkelsen overtar sjefsrollen ut sesongen.

Foran neste sesong er det ventet at Brann vil lete etter en ny mann til å lose Brann tilbake i medaljekampen.

– Det finnes vel ikke en klubb i Norge det er mer interessant å trene enn Brann. Klubben har store økonomiske muskler og et publikum som er lidenskapelig interessert i fotball, sier Scheie.

Blant kandidatene er Tom Nordlie, tidligere Stabæk-trener Jørgen Lennartsson, Arne Erlandsen, Ola By Rise, Knut Tørum og Henning Berg. I tillegg har den svenske treneren Nanne Bergstrand vært nevnt som en kandidat tidligere.

Tom Nordlie ønsker ikke å lansere sitt eget kandidatur helt ennå.

– Om jeg kunne tenkt meg det, er i alle fall tidspunktet dårlig. Det er veldig spennende, men tidspunktet er ikke riktig. Det jeg kan si er at jeg har ambisjoner som fotballtrener for fremtiden, også skal jeg ta telefonen om den skulle ringe, sier Nordlie beskjedent.

VIDEO: Scheie om Skarsfjords avgang

Arne Scheie er gjest i nyhetssendingen for å kommentere Rune Skarsfjords avgang i Brann. Nyhetsanker: Ingvild Bryn.

VIDEO: Scheie kommenterer Skarsfjords avgang.

Fotballnyheter