Her er Norges «veteranlag»: – Ikke sikkert det er en fordel

Norge har med åtte spillere over 30 år i EM, sannsynligvis flere enn noensinne. Solveig Gulbrandsen er glad flere kvinner forlenger karrieren - men tror ikke veteranpreg alltid er bare positivt.

bilde

Disse spillerne er over 30 i Norges EM-tropp: Trine Rønning (øverst fra venstre), Silje Vesterbekkmo, Ingrid Hjelmseth, Marit Fiane Christensen, Leni Larsen Kaurin, Toril Hetland Akerhaugen, Solveig Gulbrandsen og Ingvild Stensland.

Foto: Alle foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

 • Se EM-kampen mellom Norge og Nederland på NRK1, i nett-tv eller følg den på P1 søndag fra klokken 17.30!

– Jeg føler meg ikke så gammel, men det er klart at i toppfotballen begynner mine 32 år å bli litt, sier Solveig Gulbrandsen.

Hun er en av de eldste i den norske troppen som spiller fotball-EM i Sverige i disse dager.

solveig

Solveig Gulbrandsen la først opp som 29-åring, før hun gjorde helomvending og vendte tilbake et par år senere.

Foto: Bendiksby, Terje / NTB scanpix

Forrige gang Norge spilte EM, i 2009, var det med bare én spiller over 30 år. I år har åtte av de utvalgte rukket å bikke 30.

Se hvem i faktaboksen til høyre.

Flere spiller lenger

Det er en kjennsgjerning at 30-årene markerer begynnelsen på slutten for de aller fleste fotballkarrierer.

Landslagstrener Even Pellerud ser ikke bort fra at årets tropp er den med flest «veteraner» noensinne.

– Man merker at det er en voksen tropp på at det er veldig mange som tar ansvar, både utenfor og på banen. Det er mange ledertyper, sier han.

Før var det et problem at kvinnelige fotballspillere ofte la opp tidlig, spesielt dersom de fikk barn og familie. Det var vanlig å gi seg i 25-årsalderen.

Gulbrandsen tror bedre tilrettelegging for småbarnsmødre er hovedgrunnen til at flere forlenger karrieren.

– Jeg har barn selv, og landslaget er blitt kjempeflinke til å legge til rette for familielivet. Det er helt avgjørende for at jeg fortsatt kan holde på, fastslår hun.

– Kan bli mindre gnist

Høyere alder fører naturlig nok med seg mer erfaring i laget, men Gulbrandsen advarer også mot det som kan bli negative sider ved en eldre tropp.

– Problemet er hvis man har mange spillere på laget som er litt «mette». De eldre har ofte spilt flere turneringer og gjort veldig mye i karrierene sine, og det kan noen ganger føre til litt mindre gnist, sier hun.

Gulbrandsen vet hva hun snakker om, for hun har selv hatt det slik.

For tre år siden proklamerte hun at hun la opp, og årsaken var nettopp manglende spillellyst. Hun hadde vært en av Norges beste spillere i en årrekke, og hadde ikke så mye mer å krysse av for på listen over ugjort i karrieren.

Nå er hun også beviset på at det går an å finne tilbake til spillegleden. Gulbrandsen gjorde comeback på landslaget i fjor.

– Jeg har på ingen måte inntrykk av at manglende gnist er noe dette laget sliter med. Det er en veldig positiv gjeng, sier hun.

– Blitt mindre ego

ada

Ada Stolsmo Hegerberg er landslagets yngste, og fylte nylig 18 år.

Foto: Bendiksby, Terje / NTB scanpix

Seks av de åtte over 30 var på banen da Norge møtte Island i åpningskampen på onsdag. Mye av forklaringen på de mange veteranene ligger i at flere av dem har vært «faste» på landslaget i flere år.

Flere av de som var med i forrige EM for fire år siden er også med til Kalmar i år, noe du kan se i faktaboksen til høyre.

– De fleste forandrer seg litt som spillere med årene. Det mest positive er at man har mye erfaring og kan fortere ta gode avgjørelser. Selv er jeg blitt mindre ego enn jeg var før. I tillegg tror jeg at jeg klarer å prestere på et litt jevnere nivå, forteller Gulbrandsen.

– Mange er «kids» i hodet

Snittalderen i laget er likevel ikke veldig mye høyere enn i 2009, ettersom det også er kommet inne ferske spillere i begynnelsen av 20-årene.

I tillegg er det to 18-åringer med: Caroline Graham Hansen og Ada Stolsmo Hegerberg.

– Det er litt rart at det er ganske mange som er unge og over 30, men ikke så veldig mange i midten av 20-årene. Det er nok litt tilfeldig, sier Graham Hansen.

Stolsmo Hegerberg er den yngste av alle.

– Det er ganske mange av de eldste som er litt «kids» i hodet, så det er ikke noe problem for meg å være den yngste, sier hun og ler.

– Selv om mange på laget er mye eldre enn meg, er de også glad i å tulle og fjase litt. Vi har det morsomt sammen, legger hun til.

NRKs fotballekspert Tom Nordlie ser ingen problemer med aldersfordelingen på landslaget.

– Det er en fin miks, konkluderer han.

Fotball

 • Reginiussen klar for St. Pauli

  Midtstopperveteranen Tore Reginiussen (34) har signert en avtale med St. Pauli på nivå to i tysk fotball, bekrefter klubben på sine nettsider.

  Reginiussen ønsket seg et år til i Rosenborg, men fikk ikke ny kontrakt etter forrige sesong. Nå går ferden til Tyskland.

  St. Pauli ligger på plassen over kvalifiseringsplassen i tysk 2. Bundesliga med kun tre seirer på de 17 første kampene. (NTB)

  Tore Reginiussen
  Foto: Carina Johansen / NTB
 • Mjelde forlenget med Chelsea

  Den norske forsvarsklippen Maren Mjelde blir værende i Chelsea ut 2022-sesongen. Klubben har også opsjon på ytterligere ett år.

  Mjelde kom til Chelsea i januar 2017 og har etablert seg som en nøkkelspiller i den engelske storklubben.

  – Jeg har vært her i fire år og det har vært fire flotte år. Laget har utviklet seg hvert eneste år og jeg stortrives her. Jeg er både stolt og glad for å ha er blitt tilbud en ny kontrakt for det er her jeg vil være, sier Mjelde til klubbens hjemmeside.

  Women's Community Shield - Chelsea v Manchester City
  Foto: Justin Tallis / Reuters
 • Frank Lampard sparket fra Chelsea

  Frank Lampard har fått sparken som Chelsea-manager. Det bekrefter klubben selv i en pressemelding. Ifølge The Athletic er det den tyske treneren Thomas Tuchel som tar over. Tuchel ble nylig sparket fra jobben i PSG.

  Britain Soccer Premier League
  Foto: Richard Heathcote / AP
 • Bekreftet: Lampard har fått sparken

  Frank Lampard har fått sparken som Chelsea-manager. Det bekrefter klubben selv i en pressemelding.

  – Dette er en veldig vanskelig avgjørelse for klubben. Spesielt siden jeg har et utmerket personlig forhold til Frank, og jeg har enormt stor respekt for ham, sier Chelsea-eier Roman Abramovich i en uttalelse.

  Dermed forlater Lampard klubben han spilte mesteparten av sin karriere i. Han tok over Chelsea sommeren 2019, men har slitt med å levere gode nok resultater denne sesongen. For øyeblikket er Chelsea helt ende på en niendeplass på tabellen.

  Det var Telegraph som først meldte om sparkingen mandag formiddag.

  Ifølge The Athletic er det den tyske treneren Thomas Tuchel som tar over. Tuchel ble nylig sparket fra jobben i PSG.

  Lampard
  Foto: Daniel Leal-olivas / AFP