NRK Meny
Normal

Sjekk forskjellen: Tror alderen gir Norge en fordel

Landslagssjef Per-Mathias Høgmo har stilt det desidert yngste mannskapet av alle i EM-kvaliken. Samtidig er ungararne blant Europas eldste.

Ødegaard Kiraly

KONTRAST: Ungarn har langt eldre spillere til disposisjon enn Norge. Her illustrert ved Ungarns eldste, Gábor Király (39), og Norges yngste, Martin Ødegaard (16).

Foto: Vegard Wivestad Grøtt/Laszlo Balogh / NTB Scanpix/Reuters

Hæstad

TAPTE: Her er Kristofer Hæstad etter 1-0-tapet for Tsjekkia i VM-playoffen på Ullevaal i 2005. Norge tapte 1-0 også i det første oppgjøret.

Foto: Richardsen, Tor / NTB scanpix

– Jeg tenker ikke på det. Spillerne mine er fokuserte, de har med seg erfaring, men det viktige er hvordan de spiller. Og ikke hvor gamle de er, sier Ungarn-sjef Bernd Storck til NRK.

Statistikkbyrået Opta har gått gjennom alderen til alle lagene i EM-kvaliken. Det engelske fotballforbundet har trukket frem England, som i gjennomsnitt har stilt det tredje yngste laget med sine 25 år og 245 dager.

Men helt på toppen, med 96 færre dager, finner vi Norge. Per-Mathias Høgmo har lenge fremhevet potensialet i spillergruppa, og selv om alder ikke gir noen garantier, må tallene likevel være lystig lesning med tanke på fremtiden.

Og de er ekstra interessante hvis vi setter dem opp mot playoff-motstander Ungarn.

Ungarn-sjefen: – Tenker ikke på det

Storck har nemlig gitt langt eldere spillere tillit. Sist, mot Hellas, hadde førsteelleveren en gjennomsnittsalder på 29 år og 219 dager, som er nesten fire år eldre enn Høgmos menn.

Til sammenligning tar Serbia (26 år og 181 dager) tiendeplass på Opta-listen over Europas yngste.

Ungarns forrige tropp snittet på 27 år og 73 dager.

– Kanskje hjelper alderen og erfaringen på slutten av kamper, men i bunn og grunn handler det om hvordan man spiller – ikke alderen, sier Storck.

Tror det gir Norge fordel

Bernd Storck

OFFENSIV: Ungarn-sjef Bernd Storck.

Foto: Patrick Sten Rowlands / NRK

Kristofer Hæstad (31) spilte VM-playoffen for Norge mot Tsjekkia som 21-åring i 2005. Han mener Norge, hvis noe, kan dra en fordel av å stile et yngre lag.

– Det er imponerende hva Norge og Høgmo har fått til. De har turt å satse på yngre spillere, og det er ikke sikkert de tenker like mye på konsekvensene, sier Hæstad.

– Jeg var i hvert fall sånn. Jeg tenkte bare på at det var gøy. Når du er eldre, kjenner du nok litt mer på ansvaret og tenker litt mer på konsekvensene, tror Hæstad, som la opp sommeren 2014.

Både Hæstad og NRKs fotballekspert Karl-Petter Løken trekker frem at de fleste i Norge-troppen har internasjonal erfaring fra både klubb- og landslag.

– Vi bør kunne se litt forskjell i det du kan kalle ungdommelig pågangsmot og rutine, sier Løken.

– Hverken Ungarn eller vi har erfaring fra playoff-kamper. Vi har vist at vi kan spille godt med et ungt lag før, så det er jeg ikke så redd for, sier Tom Høgli.

Storck håper selv at han kan gi flere unge sjansen i fremtiden.

– Vi har mange spillere på vei opp. Og jeg mener – som med Ødegaard – at er man god nok, har alder ingenting å si, sier Storck.

Fotballnyheter

Videoklipp

Se alle målene her.
Se alle målene her.
Se alle målene fra kampen mellom Manchester United og Basel.