NRK Meny
Normal

Sjekk de Geas muskelforvandling

Frode Grodås (48) mener David de Gea (22) har lagt på seg flere nødvendige kilo for å kunne bli Premier Leagues beste keeper.

De Gea

Til høyre spiller David de Gea sin andre kamp for Manchester United mot Tottenham 22. august 2011. Til venstre er han 1,5 år eldre og nesten 7 kilo tyngre.

Foto: Tim Hales/Eddie Keogh / AP/Reuters

De Gea2

Her plukker David de Gea enkelt ballen over West Hams fryktede hodespiller Andy Carroll.

Foto: EDDIE KEOGH / Reuters
Grodås

Frode Grodås hadde en lang karriere som keeper på både klubb og landslag.

Foto: Aas, Erlend / NTB scanpix

Bildene ovenfor illustrerer noe av forvandlingen til David de Gea i Manchester United-målet:

Fra å ha kjempet med Anders Lindegaard om keeperplassen, har de Gea slått knockout på både dansken og resten av Premier League-keeperne.

Søndag tok han nemlig keeperplassen på årets Premier League-lag.

De Gea avslørte allerede i 2012 at han prioriterte å få flere kilo muskler på kroppen etter å ha blitt kraftig kritisert for feltarbeidet i United-trøya.

– Jeg har prøvd å legge på meg litt i form av muskler. Kanskje én kilo for å «biffe» meg opp litt, sa spanjolen til Manchester Evening News.

Men styrketreningen har gitt langt større resultater: Manchester United-manager sir Alex Ferugson sier til The Telegraph at spanjolen har lagt på seg en «stone», eller 6,4 kilo, i ren muskelmasse.

– Godt med noen ekstra kilo

Styrketreningen har vært svært viktig for å markere seg som Premier Leagues beste keeper, tror tidligere Chelsea-keeper og nåværende keepertrener for landslaget, Frode Grodås.

– Du ser at han ser annerledes ut. Han er mer kompakt som keeper. Han har nok kjent litt på det selv, sier Grodås til NRK.no.

– Han ville nok blitt en god keeper uansett, men engelsk fotball er fysisk krevende. Det er godt å ha noen kilo ekstra når du skal få tak i kula, legger han til.

Grodås mener de Gea har tatt markante steg som keeper siden han kom til Manchester United i 2011.

– Han har vokst inn i rollen og tilpasset seg den engelske måten å spille på. Han er også blitt langt mer stabil, men det tror jeg også skyldes tilliten han har fått, sier Grodås.

Thorstvedt: – Ikke lett å se

Tidligere Tottenham-keeper Erik Thorstvedt er imidlertid ikke overbevist av de Geas styrketrening.

– Han har lagt på seg syv kilo. Det er ikke så lett å se, sier Thorstvedt, før han legger til:

– Men han har blitt sterkere fysisk og mentalt. Jeg tror det har vært en lettelse for ham å slippe unna kritikerne. Han har overbevist etter en skjev start.

Thorstvedt mener de Geas forvandling først og fremst ligger i feltarbeidet.

– Han fikk ofte juling i feltet, men nå er han flinkere til å gå inn med større fart. Han har også bedre vurderinger av når han skal bokse og når han skal holde ballen, sier Thorstvedt.

Artikkelen fortsetter under bildet.

De Gea

David de Gea har også markert seg som en solid skuddstopper i Premier League.

Foto: STEFAN WERMUTH / Reuters

Gikk opp ti kilo

50-åringen merket selv verdien av å være godt trent da han gikk fra Viking til Borussia Mönchengladbach i 1986.

– Jeg gikk opp fra 82 til 92 kilo da jeg kom til Tyskland. Jeg tror det var helt nødvendig at de Gea fikk mer pondus. Han ble jo til tider kastet rundt, sier Thorstvedt.

Han er imidlertid ikke enig med Premier League-spillerne som kåret de Gea til ligaens beste keeper.

– Sunderlands Simon Mignolet har vært best. Han redder oftere, har en enorm balanse og er utrolig vanskelig å møte én-mot- én. Men du er sjansløs i slike kåringer hvis du ikke spiller på et topplag, sier Thorstvedt.

– Klubbene prioriterer forskjellig

Grodås var keeper på toppnivå fra 1982 til 2007, hvor han blant annet hadde opphold i Chelsea, Schalke 04 og Racing Santander.

Men det var langt ifra alle klubbene som var opptatt av å ha en fysisk robust keeper.

– Jeg prioriterte styrke hele karrieren, men det var ikke helt forståelse for det i Chelsea. Jeg husker manager Ruud Gullit utbrøt: «What are you doing, stupid Norwegian?». Gullit var spesiell, men styrketreningen er veldig avhengig av hvilken klubb du spiller i. Det finnes ikke bare én måte å gjøre det på, sier Grodås.

  • Synes du det var fortjent at David de Gea ble kåret til Premier Leagues beste keeper? Si din mening i kommentarfeltet under artikkelen!

Fotballnyheter

Videoklipp

En viktig scoring for Norge av Martin Ødegaard mot Irland.
Se alle målene her.
Se alle målene her.