NRK Meny
Normal

Ikke klar over at kampfiksingstiltalte fortsatt spiller fotball

Norges Fotballforbund har advart mot å bruke spillere mistenkt for kampfiksing. Likevel spiller to av de som nå er tiltalt, fortsatt fotball for et norsk 4. divisjonslag.

Kjetil Siem

SE VIDEO: – Det er umulig for oss å ha total oversikt, sier generalsekretær i Norges Fotballforbund, Kjetil Siem, om at han ikke er klar over at to av de tiltalte i kampfiksingssaken fortsatt spiller fotball i Norge.

Når NRK forteller generalsekretæren i Norges Fotballforbund om dette, svarer han følgende:

– Jeg har ikke oversikt over hvorvidt de har spilt.

Det er bare snaut halvannet år siden Kjetil Siem gikk hardt ut og frarådet en 4. divisjonsklubb fra å bruke to spillere som da var siktet i den såkalte kampfiksingssaken.

NRK vet at disse to spillerne er blant de sju som nå er tiltalt i samme sak. Samtidig bekrefter 4. divisjonsklubben overfor NRK at de to fortsatt spiller fotball for klubben.

Dét liker generalsekretæren i NFF svært dårlig.

– Det er umulig for oss å ha total oversikt. Dette er en politisak, men vi har advart og sagt hva vi mener om det, sier Siem.

– Langt inne i grøtfatet

I juni fjor sa Siem følgende til NRK om bruken av de to spillerne:

– Jeg er overrasket hvis klubber vil ha spillere som er så langt inne i grøtfatet som dette.

NRK vet også at de to tiltalte spillerne har vært trenere i norsk fotball det siste året.

(Les videre under bildet.)

Kampfiksingen skal ha skjedd 24. juni 2012 i kampen mellom Østsiden og Follo.

FIKSET? Kampen mellom Østsiden og Follo fant sted den 24. juni 2012, og skal være det første tilfellet av kampfiksing. Her scorer Østsiden kampens siste mål og sørger for 4-3-seier. Follo ledet kampen 3-0.

Foto: Knut Stenseth / ØB

Lovlig

Det er 4. divisjonsklubben Rilindja som har tatt de to spillerne inn i varmen. Hovedtrener i klubben, tidligere Vålerenga-spiller David Brocken, forklarer hvorfor slik:

– Disse spillerne er viktige for oss og vi er en klubb med ambisjoner.

Rilindja endte i år på en sterk annenplass i sin avdeling i 4. divisjon.

– Vi har spurt NFF om vi kan bruke dem, de frarådet oss å gjøre det, men sa det ikke var ulovlig, understreker Brochen.

Selv om fotballforbundet ikke liker at de kampfiksingstiltalte spillerne fortsatt spiller, bekrefter Siem at klubben ikke har gjort noe lovstridig ved å bruke dem.

– Vi har ingen bestemmelsesrett over klubbenes valg for hvis spillerne blir frikjent blir vi plutselig erstatningspliktige. Vi kan kun komme med henstillinger og det har vi gjort, sier generalsekretæren.

Video: Statsadvokaten om tiltalen

Sju personer er tiltalt i den såkalte kampfiksingsaken. Det er snakk om fem tidligere spillere i Follo og Asker og to personer som har spilt på kamper. De sju er tiltalt for grov korrupsjon og grovt bedrageri mot Norsk Tipping. Påtalemyndigheten mener spilleren til sammen skal ha fått opp mot to hundre tusen kroner for å tape to kamper i juni 2012.

SE VIDEO: Statsadvokat Asbjørg Lykkjen mener de fem spillerne til sammen skal ha fått opp mot 200 000 kroner for å tape to kamper i 2. divisjon i juni 2012.

Fotballnyheter

Videoklipp

En viktig scoring for Norge av Martin Ødegaard mot Irland.
Se alle målene her.
Se alle målene her.