NRK Meny
Normal

Ser likheter mellom RBK-kometen og forbildet

Når Ole Selnæs (21) strør pasninger fra Rosenborg-midtbanen, er han inspirert av en viss herremann: Maestroen, hovmesteren og ikonet Andrea Pirlo (36).

Selnæs

DRØMMESPILLEREN: Rosenborg-spiller Ole Selnæs er svak for italiensk fotball generelt og Andrea Pirlo spesielt.

Foto: Alley, Ned / NTB scanpix

Laster innhold, vennligst vent..
Møller

EKSPERT: Her er Simen Stamsø Møller i aksjon for Tromsø mot Attila Fiola i europaligaen i 2011.

Foto: Bertinussen, Rune Stoltz / NTB scanpix

– Det er Pirlo som har vært forbildet, egentlig. Og han er det fortsatt. Jeg liker typen utrolig godt. Han er en fantastisk spiller, sier Selnæs til NRK.

21-åringen med det slepne venstrebeinet skal nå måle krefter med Lazio på Olympiastadion. Her har forbildet Pirlo herjet utallige ganger – særlig for AC Milan og Juventus.

Og gjerne med Selnæs som TV-seer. Den svært fotballinteresserte trønderen er nemlig svak for spillerne og klubbene i støvellandet.

– Jeg skal ikke si at jeg har studert ham, fordi det har jeg ikke, men jeg liker å se ham spille. Og jeg plukker alltid opp ting når jeg ser fotball. Jeg liker typen, og jeg prøver å gjøre en liknende rolle, sier Selnæs.

Ser likhetstrekk

Selve rollene på banen er også ganske like – selv om Pirlos scene åpenbart har vært langt større. TV 2-ekspert Simen Stamsø Møller, som lenge fulgte italiensk fotball for C More, mener Selnæs og Pirlo tar rollen som dirigenten i laget.

– Eller «regista», som det heter på italiensk. Du kan kalle det en tilbaketrukken playmaker. Det er den rollen Selnæs kan bli ordentlig, ordentlig stor i. Og der har Pirlo vært blant de aller beste i verden de siste 10-15 årene. Han styrer kamper med ro, ballkontroll og pasningsferdigheter. Der ser jeg likhetstrekk, sier Møller, som selv har spilt for blant andre Skeid, Tromsø og Kjelsås.

Her kan du se noen eksempler:

Ole Selnæs har skapt store overskrifter med sitt venstrebein. Her er noen av høydepunktene fra eliteserien.

SE VIDEO: Denne pasningen mot Sandefjord ble kalt verdensklasse av C More-ekspert Steffen Iversen. Her er også flere Selnæs-høydepunkt fra Rosenborgs kamper mot Odd- og Vålerenga.

– Det er jo ofte sånn at fotballspillere vil etterligne idolene. Du hermer litt. Han har jo alle muligheter til å bli en god, internasjonal spiller i den samme posisjonen som Pirlo. Det er mye som skal klaffe, men over tid tror jeg det er Pirlo-rollen som passer Selnæs best.

– Fantastisk måte å jobbe på

Han får støtte av professor Geir Jordet ved Norsk Toppfotballsenter, som har forsket på persepsjon (se faktaboks) i 15 år. Her har Pirlo spilt hovedrollen.

– Jeg vil si at de ligner offensivt. De ligger begge dypt, de er lave playmakere. De ligger i cirka samme rom, ser etter samme rom og bruker samme rom med ballen. De utfyller tilsvarende funksjon, vil jeg påstå, i lagene sine, sier Jordet.

– Men defensivt vil jeg si at Selnæs tar mer ansvar. Selnæs er mer direkte engasjert i at han takler mye og går i duellene. Pirlo kan gjerne bevege seg på en slik måte at han dekker rom og tar av situasjonene før de oppstår. Men dette vet jeg ikke like mye om, jeg har kun sett på Pirlo offensivt, understreker Jordet.

Professoren synes det er interessant at Selnæs har nettopp Pirlo som forbilde.

– Det er gunstig. Å jobbe for å tette gapet mellom dem, må jo være en fantastisk måte å jobbe på, sier Jordet.

Selv om Selnæs har stor respekt for italiensk fotball, er han sterk i troen på at Rosenborg kan gjøre som Pirlo har gjort mange ganger tidligere.

Nemlig ta med seg noe hjem fra Olympiastadion.

– Vi tror på poeng, men samtidig må vi være såpass realistiske og innse at det er et utrolig godt lag vi møter. Vi er ikke dumme, heller, smiler Selnæs.

Ole Christian Selnæs serverer passninger i verdensklasse

HERJET: Ole Selnæs toppet på mange måter sesongen med praktkampen mot Start 4. oktober.

Fotballnyheter

Videoklipp

En viktig scoring for Norge av Martin Ødegaard mot Irland.
Se alle målene her.
Se alle målene her.