Blatter: - Vi skal få FIFA på rett kurs igjen

Joseph Blatter ble som ventet gjenvalgt som president i Det internasjonale fotballforbundet FIFA i Sveits onsdag.

Sepp Blatter

Sepp Blatter fortsetter som president i FIFA selv om det har vært bråk i organisasjonen i det siste.

Foto: ARND WIEGMANN / Reuters

- Vi skal få FIFA på rett kurs igjen, gjennom klart og gjennomsiktig vann. Vi skal sørge for å vinne tilbake tilliten hos folket, sa Sepp Blatter malerisk fra talerstolen etter at valgresultatet var klart.

Av de 203 stemmene som ble avgitt fikk Sepp Blatter 186. Dermed stemte bare 17 nasjoner blankt.

- Jeg takker for støtten. Og sammen vil vi, hvis Gud gir meg hele i fire år til, fortsette å gjøre det vi skal gjøre. Jeg er glad for at jeg har fått en så bred støtte for å fortsette arbeidet, sa Blatter videre.

Bråk i forkant

Det har vært mye bråk i forkant av valget av president i FIFA, men da selve valget skulle gjennomføres onsdag ettermiddag, skjedde det ute noen dramatikk.

Bråket i forkant presidentvalget har dreiet seg om korrupsjon innad i organisasjonen, noe som blant annet førte til at Blatters eneste motkandidat Bin Hammam fra Qatar ble suspendert. Englands forlag om å utsette presidentvalget ble nedstemt med 172 mot 17 stemmer.

Blatter har sittet som president i FIFA siden 1998.

Norden sto sammen

I forkant av valget var det klart at president i Norges Fotballforbund, Yngve Hallén, skulle legge sin stemme på Sepp Blatter og ikke velge muligheten å stemme blankt.

- Vi valgte å stå sammen med Norden og UEFA. Og vi tok et forsterket "statement" fra Norden der vi viste til hva Blatter måtte gjøre for å få stemmene våre. Han lovet de og da stemte Norden samlet for Blatter, sier fotballpresident Yngve Hallén til NRK.

Hva gikk disse reservasjonene ut på?

- Vi understeket kravet om uavhengighet og en åpen organisasjon, sier Hallén videre.

Store reformer

75-årige Blatter lovet før valget å gjennomføre store reformer innad i organisasjonen. Deriblant hvordan vedensmesterskap blir tildelt i framtiden. Dette har kommet opp etter at det har blitt spekulert i om tildeling av mesterskapene til Russland 2018 og Qatar, ikke skjedde på reglementært vis.

De nye stemmereglene går ut på at alle de 208 medlemslandene får en stemme hver når det skal avgjøres om hvem som får VM.

FIFA-stemmer

Total ble det avgitt 203 stemmer.

Foto: ARND WIEGMANN / Reuters

Fotballnyheter

På innsiden

Kippe klikket i garderoben: – Jeg vurderte å fly på kameraet

Frode Kippe (40) stengte seg like greit inne på do etter tapet for Vålerenga. Alternativet var hakket mer brutalt.

Videoklipp

En viktig scoring for Norge av Martin Ødegaard mot Irland.
Sarpsborg 08 vant hele 3-0 over Vålerenga borte i semifinalen i cupen onsdag kveld. De møter vinneren av kampen Molde-Lillestrøm som spiller torsdag.
Se alle målene her.
Se alle målene her.