Blatter trekker seg etter korrupsjonsskandalene

Sepp Blatter trekker seg som FIFA-president. Han kaller inn til ekstraordinær kongress, og stiller sin plass til disposisjon. Men han kan likevel bli sittende til mars neste år.

Kunngjorde det på pressekonferanse i ettermiddag. Ny president velges på ekstraordinær FIFA-kongress.

Blatter kom med sin kunngjøring på en pressekonferanse i dag. Han vil få dette gjennomført så raskt som mulig for å få valgt sin etterfølger. Blatter blir sittende som leder fram til den ekstraordinære kongressen.

Se den engelske oversettelsen av hele talen i faktarammen.

– FIFAs problemer er ikke over ennå. Vi trenger restrukturering, og derfor velger jeg å stille plassen til disposjsion, sa Blatter, som har vært FIFA-president siden 1998.

Blatter ble gjenvalgt som president sist fredag. Men motstanden mot ham var stor, ikke minst fra de europeiske landene.

Skifte til vinteren

Sepp Blatter

Går av: Her forlater Sep Blatter talerstolen etter at han overraskende har kunngjort sin avgang

Foto: MICHAEL BUHOLZER / Afp

Den neste ordinære kongress skal ikke være før i Mexico i mai neste år. Den ekstraordinære kongressen Blatter annonserte i dag, skal holdes mellom desember i år og mars neste år.

Blatters tid som FIFA-president har tidvis vært svært konfliktfylt. Ikke minst de siste dagene omkring årets kongress.

– Jeg har vurdert dette grundig, og tenkt nøye gjennom presidentvervet og de totalt 40 årene jeg har jobbet FIFA, sa Blatter i den sterkt forsinkede pressekonferansen.

– Selv om FIFA nylig gav meg fornyet tillit, er ikke dette et mandat som blir delt av alle, sa han, med sterk adresse til UEFA-landene, som var hans sterkeste kritikere før valget.

FIFA i hardt vær

FIFA har vært i hardt vær på andre fornter også de siste dagene.

Flere FIFA-medlemmer er siktet for grov korrupsjon. Det er også mistanke om betaling under bordet ved tildelingen av VM-sluttspillene i 2018 og 2022.

I forrige uke gikk sveitsisk politi til aksjon mot hoteller der FIFA-lederne var samlet i forbindelse med organisasjonens kongress.

Samtidig aksjonerte også amerikansk politi mot CONCACAF, fotballforbundet for Nord-Amerika, Mellom-Amerika og Karibia, som har hovedkvarter i Miami. Politiaksjonene gjaldt mistanker om korrupsjon.

Les også: Hevder Blatters høyre hånd sto bak millionbestikkelse.

Generalsekretær Jerome Valcke er beskyldt for korrupsjon, men benekter skyldingene.

I kjølvannet av Sepp Blatters annonserte avgang sendte det sveistsiske politiet ut en melding om at 79-åringen ikke er blant FIFA-medlemmene som blir etterforsket for korrupsjon.

– OAG (den sveitsiske påtalemakten) etterforsker en del personer for korrupsjon og hvitvasking av penger. Blatter er ikke blant disse. Hans avgang vil derfor ikke ha noen slags innvirkning på den videre etterforskningen, melder OAG.

Sepp Blatter gir seg som president for FIFA.

Fotballnyheter