Blatter trekker seg etter korrupsjonsskandalene

Sepp Blatter trekker seg som FIFA-president. Han kaller inn til ekstraordinær kongress, og stiller sin plass til disposisjon. Men han kan likevel bli sittende til mars neste år.

Kunngjorde det på pressekonferanse i ettermiddag. Ny president velges på ekstraordinær FIFA-kongress.

Blatter kom med sin kunngjøring på en pressekonferanse i dag. Han vil få dette gjennomført så raskt som mulig for å få valgt sin etterfølger. Blatter blir sittende som leder fram til den ekstraordinære kongressen.

Se den engelske oversettelsen av hele talen i faktarammen.

– FIFAs problemer er ikke over ennå. Vi trenger restrukturering, og derfor velger jeg å stille plassen til disposjsion, sa Blatter, som har vært FIFA-president siden 1998.

Blatter ble gjenvalgt som president sist fredag. Men motstanden mot ham var stor, ikke minst fra de europeiske landene.

Skifte til vinteren

Sepp Blatter

Går av: Her forlater Sep Blatter talerstolen etter at han overraskende har kunngjort sin avgang

Foto: MICHAEL BUHOLZER / Afp

Den neste ordinære kongress skal ikke være før i Mexico i mai neste år. Den ekstraordinære kongressen Blatter annonserte i dag, skal holdes mellom desember i år og mars neste år.

Blatters tid som FIFA-president har tidvis vært svært konfliktfylt. Ikke minst de siste dagene omkring årets kongress.

– Jeg har vurdert dette grundig, og tenkt nøye gjennom presidentvervet og de totalt 40 årene jeg har jobbet FIFA, sa Blatter i den sterkt forsinkede pressekonferansen.

– Selv om FIFA nylig gav meg fornyet tillit, er ikke dette et mandat som blir delt av alle, sa han, med sterk adresse til UEFA-landene, som var hans sterkeste kritikere før valget.

FIFA i hardt vær

FIFA har vært i hardt vær på andre fornter også de siste dagene.

Flere FIFA-medlemmer er siktet for grov korrupsjon. Det er også mistanke om betaling under bordet ved tildelingen av VM-sluttspillene i 2018 og 2022.

I forrige uke gikk sveitsisk politi til aksjon mot hoteller der FIFA-lederne var samlet i forbindelse med organisasjonens kongress.

Samtidig aksjonerte også amerikansk politi mot CONCACAF, fotballforbundet for Nord-Amerika, Mellom-Amerika og Karibia, som har hovedkvarter i Miami. Politiaksjonene gjaldt mistanker om korrupsjon.

Les også: Hevder Blatters høyre hånd sto bak millionbestikkelse.

Generalsekretær Jerome Valcke er beskyldt for korrupsjon, men benekter skyldingene.

I kjølvannet av Sepp Blatters annonserte avgang sendte det sveistsiske politiet ut en melding om at 79-åringen ikke er blant FIFA-medlemmene som blir etterforsket for korrupsjon.

– OAG (den sveitsiske påtalemakten) etterforsker en del personer for korrupsjon og hvitvasking av penger. Blatter er ikke blant disse. Hans avgang vil derfor ikke ha noen slags innvirkning på den videre etterforskningen, melder OAG.

Sepp Blatter gir seg som president for FIFA.

Fotball

Oppsummert

 • Fra 22.45 Landslagssjef Lars Lagerbäck og en utvalgt spiller møter pressen etter kampen.
 • U19-EM er avlyst

  UEFA avgjorde i går at U19-EM i fotball 2020 er endeleg avlyst, etter fleire utsetjingar.

  EM skulle gått i Belfast, opprinneleg i juli, så i november, så i mars neste år.

  Ei av årsakene er at den siste runden i kvalifiseringa heller ikkje er avvikla. Der skulle Norge ha møtt Italia, Island og Slovenia.

  I EM i Finland i 2018 blei Norge nummer fem.

  Norge - Finland, U19-EM i Finland i 2018
  Foto: Juha Harju / NTB
 • 13 spelarar koronasmitta

  Åtte spelarar på AZ Alkmaar, med tre norske spelarar, fekk tysdag påvist korona. I alt er 13 spelarar i klubben smitta, opplyser dei på eigen nettside.

  Den nederlandske klubben opplyser ikkje kven som er smitta. Både Håkon Evjen, Fredrik Midtsjø og Jonas Svensson spelar i klubben som skal møte Napoli i Europaligaen torsdag kveld.

  Ukraine Soccer Champions League
  Foto: Efrem Lukatsky / AP
 • Målløst i bunnoppgjør

  Med to avslutninger i tverrliggeren var Chris Wood nærmest scoring da Burnley og West Bromwich spilte 0–0 i Premier League mandag.

  Oppgjøret på The Hawthornes endte målløst, men det ble skapt nok sjanser til at begge lag kunne sprukket nullen.

  Karlan Grant trodde han hadde sendt hjemmelaget i ledelsen åtte minutter før pause, men assistentdommeren vinket for en offside. VAR bekreftet at den avgjørelsen var korrekt.

  I annen omgang var det Burnleys Chris Wood som kom til to store sjanser. Begge gangene, med fem minutters mellomrom, endte ballen i metallet.

  Det ene poenget var Burnleys første i ligaen denne sesongen. West Bromwich har to. (NTB)

  Britain Soccer Premier League
  Foto: Rui Vieira / AP
 • Solskjær uten kapteinen

  Manchester United-kaptein Harry Maguire er skadd og spiller ikke tirsdagens mesterligaåpning mot Paris Saint-Germain i Frankrike.

  Det bekreftet manager Ole Gunnar Solskjær da han møtte pressen mandag kveld. Maguire har pådratt seg en skade.

  – Ja, det stemmer. Vi har mistet et par spillere. (Eric) Bailly reiste ikke. Det gjorde heller ikke (Jesse) Lingard. Vi er litt svekket, men har mer enn nok spillere, sa Solskjær.

  I Maguires skadefravær tirsdag blir portugisiske Bruno Fernandes kaptein mot PSG.

  – Det forventet jeg ikke. For meg er det en stor ære, sa midtbanestjernen på pressekonferansen.

  Han la samtidig til at hele laget må være med å ta ansvar dersom PSG skal beseires. (NTB)

  OGS
  Foto: Alex Livesey / AFP
 • PSG i skadetrøbbel før United-møte

  Paris Saint-Germain må klare seg uten en håndfull spillere i tirsdagens mesterligaduell mot Manchester United. Det ble klart da trener Thomas Tuchel mandag møtte pressen foran det som er lagets åpningskamp i mesterligaen.

  På pressekonferansen opplyste tyskeren blant annet at måltyven Mauro Icardi er uaktuell til United-kampen som følge av en skade.

  I midtbaneleddet er Marco Verratti og Leandro Paredes skadd. I tillegg kan Tuchel heller ikke regne med forsvarsduoen Thilo Kehrer og Juan Bernat. (NTB)

  gdgdg
  Foto: Franck Fife / AFP