Blatter trekker seg etter korrupsjonsskandalene

Sepp Blatter trekker seg som FIFA-president. Han kaller inn til ekstraordinær kongress, og stiller sin plass til disposisjon. Men han kan likevel bli sittende til mars neste år.

Kunngjorde det på pressekonferanse i ettermiddag. Ny president velges på ekstraordinær FIFA-kongress.

Blatter kom med sin kunngjøring på en pressekonferanse i dag. Han vil få dette gjennomført så raskt som mulig for å få valgt sin etterfølger. Blatter blir sittende som leder fram til den ekstraordinære kongressen.

Se den engelske oversettelsen av hele talen i faktarammen.

– FIFAs problemer er ikke over ennå. Vi trenger restrukturering, og derfor velger jeg å stille plassen til disposjsion, sa Blatter, som har vært FIFA-president siden 1998.

Blatter ble gjenvalgt som president sist fredag. Men motstanden mot ham var stor, ikke minst fra de europeiske landene.

Skifte til vinteren

Sepp Blatter

Går av: Her forlater Sep Blatter talerstolen etter at han overraskende har kunngjort sin avgang

Foto: MICHAEL BUHOLZER / Afp

Den neste ordinære kongress skal ikke være før i Mexico i mai neste år. Den ekstraordinære kongressen Blatter annonserte i dag, skal holdes mellom desember i år og mars neste år.

Blatters tid som FIFA-president har tidvis vært svært konfliktfylt. Ikke minst de siste dagene omkring årets kongress.

– Jeg har vurdert dette grundig, og tenkt nøye gjennom presidentvervet og de totalt 40 årene jeg har jobbet FIFA, sa Blatter i den sterkt forsinkede pressekonferansen.

– Selv om FIFA nylig gav meg fornyet tillit, er ikke dette et mandat som blir delt av alle, sa han, med sterk adresse til UEFA-landene, som var hans sterkeste kritikere før valget.

FIFA i hardt vær

FIFA har vært i hardt vær på andre fornter også de siste dagene.

Flere FIFA-medlemmer er siktet for grov korrupsjon. Det er også mistanke om betaling under bordet ved tildelingen av VM-sluttspillene i 2018 og 2022.

I forrige uke gikk sveitsisk politi til aksjon mot hoteller der FIFA-lederne var samlet i forbindelse med organisasjonens kongress.

Samtidig aksjonerte også amerikansk politi mot CONCACAF, fotballforbundet for Nord-Amerika, Mellom-Amerika og Karibia, som har hovedkvarter i Miami. Politiaksjonene gjaldt mistanker om korrupsjon.

Les også: Hevder Blatters høyre hånd sto bak millionbestikkelse.

Generalsekretær Jerome Valcke er beskyldt for korrupsjon, men benekter skyldingene.

I kjølvannet av Sepp Blatters annonserte avgang sendte det sveistsiske politiet ut en melding om at 79-åringen ikke er blant FIFA-medlemmene som blir etterforsket for korrupsjon.

– OAG (den sveitsiske påtalemakten) etterforsker en del personer for korrupsjon og hvitvasking av penger. Blatter er ikke blant disse. Hans avgang vil derfor ikke ha noen slags innvirkning på den videre etterforskningen, melder OAG.

Sepp Blatter gir seg som president for FIFA.

Fotball

 • Etterforsker dommeruttalelser

  Borussia Dortmund følte seg snytt av dommeren etter kampen mot Bayern München lørdag. Tysk politi etterforsker nå uttalelsene til Jude Bellingham etter kampen, melder Sky Sports.

  – Man gir en dommer, som er blitt dømt for matchfiksing før, den største kampen i Tyskland. Hva forventer man da? sa Bellingham.

  Dommer Felix Zwayer kom i begivenhetenes sentrum etter at han lot være å dømme straffe til Dortmund, for så å dømme straffe til Bayern München etter en VAR-sjekk.

  Robert Lewandowski avgjorde til 3-2 for Bayern på straffesparket og flere spillere uttalte seg i frustrasjon om dommeren etter kampen.

  Zwayer ble suspendert i seks måneder etter en dommerskandale i Tyskland i 2005. Han ble ikke dømt for matchfiksing, men for å ha akseptert en bestikkelse fra dommer Robert Hoyzer, som senere tilsto for å ha veddet på og manipulert kamper i 2. Bundesliga. (NTB)

  Netherlands Soccer Champions League
  Foto: Peter Dejong / AP
 • Ledet New York City til finale

  Ronny Deila er én finalekamp unna å gjøre New York City til MLS-mester i fotball. Søndag ble det 2-1-seier mot et hardt koronarammet Philadelphia Union.

  Dette er klubbens første finale noensinne.

  Talles Magno avgjorde semifinalen med sin matchvinnerscoring i det 88. minutt. Dermed vant Deilas lag den østlige avdelingen i MLS-sluttspillet, og førstkommende søndag kan New York City krone det med en tittel i finalen mot Portland Timbers.

  Det var målløst til pause, men etter litt over en time tok Philadelphia Union ledelsen etter Alexander Callens' selvmål. To minutter senere utlignet Maxi Moralez.

  Eliteserien fotball Vålerenga - Brann. 1-0
  Foto: Berit Roald / NTB
 • Viking sikret bronsemedaljen

  Viking blir nummer tre i årets eliteserie i fotball etter 3-1-seier og tre sterke poeng mot Odd søndag.

  Rogalandsklubben kan ikke bli innhentet av fjerdeplasserte LSK og er sikret bronsemedalje foran siste serierunde. Opp til Molde på sølvplass er det tre poeng, men det skiller mye på målforskjellen mellom lagene.

  Odd startet best og tok ledelsen allerede etter tre minutter spill. Men en sterk snuoperasjon av Viking sørget til slutt for 3-1 og tre poeng. Sebastian Sebulonsen, Veton Berisha og Samuel Fridjónsson scoret Vikings mål.

  Eliteserien i fotball 2021: Viking - Odd
  Foto: Carina Johansen / NTB
 • Chelsea med ny tittel: – Utklassing

  Det ble en norsk duell om FA-cuptittelen i England, men spesielt spennende ble det aldri.

  Chelsea, med Guro Reiten fra start, knuste Arsenal 3-0 i finalen på Wembley. Det var tredje gang London-klubben vant den gjeve turneringen.

  – Det var kjempeartig. Vi starta jo med å tape mot Arsenal i første seriekamp, så vi følte vi hadde litt å revansjere, sier Reiten til NRK.

  Hun viser stolt frem FA-cuptrofeet fra indre bane på Wembley sammen med lagvenninne og norsk landslagskaptein Maren Mjelde. Hun fikk med seg kampen fra sidelinjen etter å ha vært ute med kneskade i lang tid.

  – Vi burde jo ha vunnet den her kampen til pause, men så gjorde vi det litt spennende ved å ikke sette ballen i mål X antall ganger. Vi var ganske sikre på at vi skulle klare det. Etter pausen var det rett og slett utklassing, sier Mjelde.

  For Arsenal og landslagsvenninne Frida Maanum endte kampen i en gedigen skuffelse.

  Fran Kirby snappet ballen foran Maanum og sendte Chelsea i føringen etter bare tre minutter. De kongeblå dominerte stort etter pause, og etter 57 minutter økte Sam Kerr til 2-0.

  – Vi får ikke til alt av spill som vi ønsker, men vi er farlige fremover hver gang og vi skaper så mange store sjanser, så den kampen her burde vært avgjort til pause. Men men, det går greit, vi avgjorde andreomgangen da, sier Reiten og gliser.

  Arsenal var ikke i nærheten av å snu kampen. Istedet punkterte Kerr finalen tolv minutter før slutt. Reiten spilte nesten hele kampen, men ble byttet ut med tre minutter igjen av kampen.

  Mjelde, Kirby og Reiten etter FA-cupseieren
  Foto: John Walton / Pa Photos
 • Tronstad med to perlemål

  Sondre Tronstad hadde virkelig stilt inn siktet da Vitesse vartet opp med en storseier over Cambuur i den nederlandske æresdivisjonen lørdag. Nordmannen smalt inn to langskudd, før han ble byttet ut etter 72 minutter på stillingen 5-1 til Vitesse. Noen minutter senere sto det 6-1 på tavla, og det ble også resultatet.

  Sondre Tronstad, Vitesse
  Foto: JEAN-FRANCOIS MONIER / AFP

Messi fikk Gullballen for sjuende gang: – Det er utrolig å være her i kveld

Zlatan Ibrahimovic