NRK Meny
Normal

Langet ut mot kritikerne - så sendte Shaqiri Sveits til åttedelsfinale

Xherdan Shaqiri (22) har måttet tåle mye kritikk for innsatsen i VM, men nå har Bayern München-talentet virkelig slått tilbake. Først freste han mot sveitsisk presse, så senket han Honduras med hat-trick.

Se målene her. Kommentator: Trond Johnsen.

SE HØYDEPUNKTER: Kanskje hadde Xherdan Shaqiri en ny beskjed til kritikerne da han gjorde denne gesten etter en av sine tre scoringer? Se alle målene hans og andre høydepunkter fra kampen i videoen.

Laster innhold, vennligst vent..

– Alt er ikke avhengig av meg. Det irriterer meg. Jeg kan ikke drible meg gjennom hele banen, sa en oppgitt Xherdan Shaqiri til et samlet sveitsisk pressekorps før onsdagens avgjørende VM-kamp mot Honduras.

– Jeg kan ikke avgjøre kamper på egenhånd, la han til.

Lite visste Shaqiri om at han snart skulle gjøre omtrent akkurat dét. Han scoret nemlig alle tre målene i seieren over Honduras, som sender Sveits til åttedelsfinale i VM.

Konstant måltrussel

22-åringen hadde sett seg lei av de mange sakene i den hjemlige pressen om at han ikke har levert varene i VM. Shaqiri er den store stjernen på Sveits, og mange har ment at han har vært for svak i de to første kampene i Brasil.

I den tredje gruppespillskampen var han uansett det motsatte av svak. På et Sveits-lag som varierte i prestasjonene var Shaqiri en konstant trussel foran Honduras-målet.

Etter kampen var Shaqiri naturlig nok langt blidere enn sist han møtte pressen, og han benyttet igjen sjansen til å minne om at fotball er et lagspill.

– Det betyr så klart mye å score tre mål i et VM. Men det er viktig at vi har holdt sammen som et lag. Nå er vi i åttedelsfinale, og alt er mulig, fastslår han.

Sveits-trener Ottmar Hitzfeld var full av lovord om Bayern München-spilleren etter kampen.

Xherdan Shaqiri er en spiller som kan utgjøre forskjellen mellom seier og tap. I mine øyne var han bedre mot Frankrike enn mange ville ha det til. I dag ga han full valuta for tilliten, sier han.

Shaqiri fant nettmaskene for første gang allerede etter seks minutter mot Honduras, og målet var av det virkelig flotte slaget.

Han dro seg fri og nærmest limte ballen i krysset fra 20 meters hold.

Sveits var det klart beste laget i den første omgangen, og 25 minutter senere var Shaqiri nådeløs igjen da han fikk ballen av lagkamerat Drmic og kom alene med Honduras-keeper Valladares, bare for å banke ballen forbi målvakten.

Honduras snytt for straffe?

Etter pausen snudde kampbildet seg. Honduras overtok initativet, og hadde flere store sjanser. Sannsynligvis ble de også snytt for et straffespark da Jerry Palacios ble felt bakfra inne i straffefeltet.

Det skulle ha vært straffespark til Honduras der, kommenterte Egil «Drillo» Olsen for TV 2.

Artikkelen fortsetter under videoen

Se situasjonen her

Slik var situasjonen hvor Honduras kanskje skulle blitt tildelt straffespark.

Møter Argentina

Men dette skulle bli Xherdan Shaqiris store kveld. Mot spillets gang punkterte han kampen da han igjen ble spilt fri av Drmic og fastsatte sitt hat-trick med en ny, lekker scoring etter 71 minutters spill.

Dermed går Sveits og Frankrike videre fra gruppe E, mens Honduras og Ecuador må reise hjem.

Fem europeiske lag er klare for cupspillet i VM, og like mange europeiske lag er slått ut. For Tyskland, Portugal og Russland faller avgjørelsen først torsdag.

Frankrike er klar for åttedelsfinale mot Nigeria mandag, mens Sveits møter Argentina tirsdag.

– Argentina er favoritt tirsdag, men vi har intet å tape. I cupspillet er alt mulig, sier trener Hitzfeld.

Sveits scoret kampens første mål mot motstander Honduras etter ca 6 minutter

Shaqiris 1-0-scoring var som limt i krysset.

Sveits økte til 2-0 mot Honduras 32 minutter ut i første omgang av VM-kampen.
Sveits leder 3-0 i kampen mot Honduras

Fotballnyheter

Videoklipp

En viktig scoring for Norge av Martin Ødegaard mot Irland.
Se alle målene her.
Se alle målene her.