Slik skal NFF stoppe kampfiksing: Sender delegatene i garderoben

Allerede neste helg innfører Norges fotballforbund (NFF) strengere overvåkning av kampene i lave divisjoner. Et av tiltakene er å gi kampobservatørene adgang til garderobene ved mistanke om at kampen er fikset.

Kampfiksing garderobe

INN I GARDEROBENE: Fra helgen har delegater på arenaene i lavere norske divisjoner adgang til garderobene dersom noe tyder på at kampen er fikset. Metoden benyttes allerede i flere andre land, og er i henhold til UEFAs manual.

Foto: Johansen, Geir Otto / NTB scanpix

For å angripe mistankene som har kastet lange skygger over norske fotballbaner denne uken, innfører NFF strakstiltak for å hindre kampfiksing.

– På kort sikt skjerper vi instruksen til delegatene, de som er på arenaene, i forhold til helgens kamper, sier Svein Graff, informasjonssjef i NFF til NRK. No

Ifølge Graff vil NFF be delegatene i 1. 2. og 3. divisjon om å ha ekstra fokus på unormale ting knyttet til kamper.

– Vi vil også implementere UEFAs’ manual som sier at delegatene kan gå inn i garderobene til begge lag før kampen ved mistanke om fiksing, for å varsle spillerne muntlig om at kampen er under spesiell overvåkning, sier Graff.

Dette er første gang NFF gir observatørene adgang til å gripe inn direkte i henhold til den internasjonale UEFA-manualen.

Graff understreker at det skal foreligge sterke indisier dersom delegatene skal gå inn i garderobene.

Les også: Flere politiavhør tirsdag

Flere grep

I tillegg til garderobegrepet og en ny delegatinstruks inn mot helgens kamper, vil NFF innføre en rekke andre tiltak både på lang og kort sikt:

 • Et overvåkningssystem som i dag benyttes i Adecco- og Tippeligaen vurderes innført i de lavere divisjonene. Systemet gjør det mulig å avdekke uregelmessigheter i kamper over tid.
 • Kontraktene til spillerne skjerpes. Regelverket om at det ikke er lov til å spille på egne kamper strammes inn. Det åpnes for et totalforbud mot tipping for fotballspillere.
 • NFF vil jobbe enda tettere med UEFA om et felles europeisk regelverk mot kampfiksing.
 • I tillegg vil forbundet samarbeide tettere med den norske regjeringen og Kulturdepartementet for å skjerpe fokuset på kampfiksing.

– Vi har et møte med ministeren til høsten for å arbeide videre med dette. Mye er på plass, men vi ønsker å etablere enda flere tiltak. Det er større fare for kampfiksing i dag. Dette handler om mye mer enn sluttresultatet i en kamp. Det er mer sjeldent at et lag står bak kampfiksing, sier Graff.

Nye politiavhør

Kampfiksing

Fotballpresident Yngve Hallén, generalsekretær i fotballforbundet Kjetil Siem og informasjonssjef i fotballforbundet Svein Graff på pressekonferanse på Ullevaal stadion søndag ettermiddag, etter at det ble kjent at kampen mellom Ull/Kisa og HamKam ble avlyst på grunn av mistanke om kampfiksing.

Foto: Løvland, Marianne / NTB scanpix

Mandag anmeldte NFF mistankene om kampfiksing knyttet til tre kamper til politiet i Oslo.

Flere spillere er innkalt til avhør tirsdag, men det er fortsatt uklart om det foreligger straffbare forhold. Så langt er ingen enkeltpersoner siktet i saken.

– For oss er det ikke nok hva noen syns og mener. Vi må vurdere, og kvalitetssikre informasjonen før vi kan avgjøreom det foreligger brudd på grove straffebestemmelser, sier seksjonssjef ved finans- og miljøseksjonen i Oslo politidistrikt, Gro Smogeli til NRK.no.

Politiet har tett dialog med NFF, og håper å raskt kunne avklare om det er grunnlag for videre etterforskning.

– Vi er først og fremst glade for at politiet vurderer informasjonen fra oss på best mulig måte. Det er foreløpig ikke aktuelt med sanksjoner, men dersom politiet tar ut siktelse mot enkeltpersoner gir det grunnlag for en ny vurdering hos oss, sier Graff.

Han sier det fortsatt ikke er aktuelt for NFF å gå ut med navn på personer som er mistenkt for å være involvert i fiksing.

– Vi har stor forståelse for at klubber og enkeltpersoner kan oppleve dette som et stort ubehag. Det er også derfor vi har gått til politiet, sier han.

Spiller: – Jeg er uskyldig


Fotball

Oppsummert

 • 19.00: FIFA kårer verden beste fotballspillere på både herre- og kvinnesiden. Erling Braut Haaland og Caroline Graham Hansen kan havne på årets lag.
 • Pål Arne Johansen blir ny Odd-trener

  Styret i fotballklubben Odd besluttet mandag å ansette mangeårig G19-landslagstrener Pål Arne Johansen som ny trener, skriver klubben på sine nettsider.

  Morten Rønningen blir ny sportssjef. De to blir presentert på en pressekonferanse klokken 10 tirsdag.

  VG skrev i forkant av mandagens styremøte at Johansen og tidligere Ranheim-trener Svein Maalen var de heteste kandidatene til å etterfølge Jan Frode Nornes i trenerjobben.

  Jan Frode Nornes fikk ikke fortsette etter at Odd endte på 13.-plass i eliteserien sist sesong.

  Pål Arne Johansen har vært ansatt i Norges Fotballforbund med treneransvar for ulike aldersbestemte landslag siden 2017. Før den tid var han Henning Bergs assistent i den polske klubben Legia Warszawa.

  Han har også en fortid som assistenttrener for det norske kvinnelandslaget.

  I 2019 ledet han det norske G20-landslaget under VM-sluttspillet i Polen. Der ble det exit i gruppespillet. (NTB/NRK)

  Pål Arne Paco Johansen
  Foto: Svein Ove Ekornesvåg / Svein Ove Ekornesvåg
 • Balotelli-comeback på landslaget

  Den italienske fotballprofilen Mario Balotelli var overraskende med da landslagssjef Roberto Mancini offentliggjorde sin ferskeste tropp mandag.

  Det er mer enn tre år siden Balotelli sist var inne i landslagsvarmen. Nå er det duket for comeback senere denne måneden.

  Den italienske troppen skal samles til en tre dager lang treningsleir foran vårens viktige omspillskamper i kvalifiseringen til fotball-VM i Qatar. 31 år gamle Balotelli var en av flere overraskende navn som dukket opp i Mancinis tropp.

  Måltyven, som nå spiller for den nyopprykkede tyrkiske klubben Adana Demirspor, spilte sin hittil siste landskamp i september 2018. Han står med 14 landslagsmål i karrieren. (NTB)

  Italy Balotelli
  Foto: Gian Ehrenzeller / AP
 • Komorene med utespiller i mål i Afrikamesterskapet

  Komorene sliter med koronasmitte i spillertroppen og er tvunget til å benytte en utespiller i mål i kampen mot Kamerun i Afrikamesterskapet mandag.

  Det er første gang Komorene har klart å spille seg fram til utslagsrundene i Afrikamesterskapet, men oppkjøringen til den historiske kampen har på ingen måte vært den beste. To av lagets keepere er smittet med koronaviruset de siste dagene, og den tredje er skadd.

  Dermed er det forsvarsspilleren Chaker Alhadhur som får oppgaven med å vokte målet i møter med turneringsvertene Kamerun.

  Komorene forsøkte i det lengste å få gjennom en søknad om at tidligere Kongsvinger- og Brann-keeper Ali Ahamada kunne spille kampen. Eliteserie-kjenningen testet negativt før kampstart, men fikk likevel ikke grønt lys som følge av at han testet positivt på viruset for kun to dager siden. (NTB)

  Africa Cup of Nations - Round of 16 - Cameroon v Comoros
  Foto: MOHAMED ABD EL GHANY / Reuters
 • Bekreftet: Claudio Ranieri sparket som Watford-trener

  Trenerveteranen Claudio Ranieri er ferdig som manager i Premier League-klubben Watford, bekrefter klubben på Twitter mandag.

  Dermed ble etter alle solemerker 0-3-tapet for Norwich sist fredag dråpen som fikk begeret til å renne over for Watford-ledelsen.

  Watford har bare Burnley bak seg på Premier League-tabellen etter 20 spilte kamper. Tabelljumboen har i tillegg to kamper tilgode på Joshua King & co. Det gjør klubbens posisjon ytterligere utsatt.

  Opp til Norwich på trygg grunn skiller det samtidig bare to poeng.

  Claudio Ranieri ble hentet inn som ny Watford-manager i oktober i fjor. På det tidspunktet lå klubben på 15.-plass i Premier League.

  Den italienske trenerveteranen har ledet en lang rekke klubber i sin svært innholdsrike karriere. Han skapte store overskrifter da han førte Leicester til en særdeles overraskende Premier League-tittel i 2016. (NTB)

  Premier League - Watford v Norwich City
  Foto: DAVID KLEIN / Reuters
 • Lumanza ferdig i Stabæk

  Midtbanespilleren Tortol Lumanza forlater Stabæk etter nedrykket fra Eliteserien.

  1. divisjonsklubben opplyser mandag på sine nettsider at det er enighet med spilleren om å avslutte samarbeidet.

  Kontrakten er dermed terminert med øyeblikkelig virkning. Videre heter det at partene har kommet til enighet om at dette er den beste løsningen nå.

  Lumanza kom til Bekkestua-klubben første gang i 2017. Året etter gikk ferden videre til tyrkiske Osmanlispor, før det ble comeback i Stabæk i 2019. (NTB)

  Eliteserien fotball, menn (16. Runde): Stabæk - Haugesund
  Foto: Fredrik Hagen / NTB