NRK Meny
Normal

Sembs sveitsiske suksess-snoking

ULLEVAAL STADION (NRK.no): For bare få år siden var Sveits et lag som lignet Norge - de kom seg sjelden til mesterskap. Nils Johan Semb vil til bunns i hvordan de har blitt laget som kunne rundspille Norge på Ullevaal.

sveits

Sveits-spillerne jubler etter å ha scoret mot Norge på Ullevaal. Her ble sannsynligvis Norges VM-sjanse knust.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

– Sveits er en nasjon vi har lyst å lære av, sier Nils Johan Semb til NRK.no.

At det kan være fornuftig, ble nok tydelig for de fleste da Sveits og Norge møttes til VM-kvalifiseringskamp på Ullevaal stadion tirsdag kveld.

Sveitserne rundspilte «Drillos» utvalgte omtrent frå start til slutt i 2-0-seieren, og knuste det meste som var igjen av det norske VM-håpet.

Flere møter om spillerutvikling

I Norges VM-kvalifiseringsgruppe har Sveits vært suverene, og ser ut til å gå rett til verdensmesterskapet i Brasil.

– De er et av Europas beste lag akkurat nå, konkluderte landslagssjef Egil Olsen etter tapet.

Semb

Nils Johan Semb er imponert over hva alpelandet Sveits har fått ut av landslaget sitt de siste årene.

Foto: Aas, Erlend / NTB scanpix

Semb vil til bunns i hvordan Sveits har blitt såpass mye bedre de siste årene, mens Norge tilsynelatende står på stedet hvil. Han har derfor hatt møter med sin sveitsiske toppfotballsjef-kollega i Oslo denne uken.

– Sveits er en nasjon vi kan sammenligne oss med, fordi vi er like både i størrelse og ressurser. Likevel er de bedre enn oss nå. Derfor kan det være nyttig med et sånt møte, for da kommer man litt på innsiden og får høre hvordan de gjør ting, forklarer Semb.

Før hadde nemlig Sveits, som Norge har hatt nå, en lang periode der de slet kraftig med å kvalifisere seg til mesterskap. Mellom 1970 og 2006 kom laget seg til VM kun én gang. I samme periode kom de seg riktignok til et par EM-sluttspill, hvor de ble utslått i gruppespillet.

De siste årene har imidlertid noe skjedd, og laget på vei til sitt tredje strake verdensmesterskap. Semb har vært i flere møter med sine sveitsiske kollegaer de siste årene, og har allerede funnet noen svar på hvordan de har klart å løfte seg.

– De tok utrolig bra tak i talentutviklingen sin for noen år siden, og fikk satt utvikling i de enkelte regionene i et skikkelig system. Det er flere sentrale profiler fra den satsingen som nå er med på å dra a-landslaget, forklarer Semb.

Bedre trening og trenere

SOCCER-WORLD/ Switzerland's Shaqiri eyes the ball during their World Cup qualifying soccer match against Iceland at the Stade de Suisse in Bern

Bayern Münchens Xherdan Shaqiri er en av de store stjernene på Sveits, og flere mener hans suksess er et direkte resultat av storsatsingen Sveits har hatt på spillerutvikling de siste årene.

Foto: RUBEN SPRICH / Reuters

Den voldsomme satsingen på spillerutvikling i Sveits har fått en del internasjonal oppmerksomhet de siste årene, og har blant annet blitt fyldig omtalt i det norske fotballmagasinet Josimar (ekstern lenke).

Fra denne satsingen har nasjonen allerede fått spillere som har løftet a-landslaget til nye høyder, som 20 år gamle Granit Xhaka (Mönchengladbach) og 21 år gamle Xherdan Shaqiri (Bayern München).

De var selfølgelig også sentrale da Norge ble ymdyket på Ullevaal.

– Samtalene mine med sveitserne har gitt meg bekreftelse på at man må sette inn ressurser og få et skikkelig system mellom forbundet, toppklubber og breddeklubber. Dette er en triangel som må jobbe sammen for å fostre talentene, sier Semb, og utdyper:

– Det er ikke nødvendigvis noe «hokuspokus». Det handler om mer ressurser på spillerutvikling, og å sørge for mye trening og gode trenere helt fra spillerne er unge. På det siste har vi veldig mye å gå på i Norge.

At Sveits har lykkes med talentutviklingen sin de siste årene viser både gullmedaljen fra VM for U-17 i 2009 og EM-sølvet for U-21 fra 2012.

Spiller i toppklubber

I tillegg viser lagoppstillingene fra møtet på Ullevaal en tydelig forskjell. Flere av sveitserne spiller til daglig i internasjonale toppklubber.

– Her har vi nok noe å lære. Når du ser på startoppstillingen til Sveits, ser du at så å si alle spiller i gode klubber i Bundesligaen eller i Italia. Den norske eksporten har til gjengjeld vært for liten de siste årene, sier Semb.

– Det er vanskelig å gi noe klart svar på hvorfor, for eliteseriene våre er ganske jevngode. Unntaket er Basel, som har gjort det bra internasjonalt de siste årene. Grunnen til har kanskje at de har en en bedre link til de store nasjonene på grunn av hvor landet ligger, de er i hjertet av Europa. Men vi håper så klart å bli like flinke på å få frem proffer, vi også.

– Hvordan skal Norge bli det?

– Da er vi tilbake til det om spillerutvikling, sier Semb.

Sveitserne har også vært på studieturer til Norge de siste årene, men den norske toppfotballsjefen medgir at akkurat nå ser det ut til at det er han selv som har mest å lære.

– Hva skal du spørre sveitserne om neste gang dere møtes?

– Jeg skal spørre om de har gjort noen endringer på talentbiten de siste årene, for akkurat nå har de hatt en liten periode der de ikke har vært like gode på aldersbestemt nivå. Det har kanskje noe med generasjoner å gjøre, men det blir interessant, sier Semb.

Fotballnyheter

Videoklipp

En viktig scoring for Norge av Martin Ødegaard mot Irland.
Se alle målene her.
Se alle målene her.