– Dette West Ham-laget hadde vunnet Premier League

Frank Lampard, Rio Ferdinand og John Terry. Det er kun noen av de mange stjernespillerne som en gang startet sin karriere i talentfabrikken West Ham.

West Ham 11

Slik kunne West Ham sett ut dersom klubben hadde beholdt sine beste spillere. – For et lag!, sier lederen av West Hams skandinaviske supporterklubb, Gjermund Holt.

– Om de fremdeles hadde vært i West Ham, hadde vi vunnet gull denne sesongen!, sier en engasjert Gjermund Holt til NRK.no.

Som leder av West Hams skandinaviske supporterklubb er han godt kjent med at klubben fra østlondon har solgt klassespillere på løpende bånd de siste 15-20 årene.

– Det hadde vært fantastisk å ha alle tilgjengelige og på sitt beste i West Ham samtidig. Men det har vært umulig å beholde dem, forklarer Holt.

– Formidabel liste

I tillegg til Manchester Uniteds Ferdinand og Chelsea-duoen Lampard og Terry, har blant annet følgende kjente navn spilt i «The Hammers» fra tidlig i karrieren:

Kenneth Fredheim

Tidligere Premier League-kommentator Kenneth Fredheim.

Foto: Aas, Erlend / NTB scanpix

Glen Johnson, Joe Cole, Michael Carrick, Jermaine Defoe, Anton Ferdinand, Kieran Richardson og Bobby Zamora.

– Listen med tidligere West Ham-spillere er formidabel. Klubben er velkjent som en talentfabrikk, og det ser vi beviset på her, sier tidligere Premier League-kommentator Kenneth Fredheim til NRK.no.

Etter en sesong i Championship er West Ham tilbake i Englands øverste divisjon. Selv om Gjermund Holt mener dagens lag er mer enn godt nok til å unngå nok et nedrykk, ville han følt seg mer trygg om følgende drømmeellever gyvet løs på sesongen:

Jussi Jääskeläinen - Glen Johnson, Rio Ferdinand, John Terry, Anton Ferdinand - Joe Cole, Michael Carrick, Frank Lampard, Kieran Richardson - Bobby Zamora, Jermaine Defoe.

  • Hvor godt tror du dette laget ville gjort det i Premier League? Si din mening i kommentarfeltet under!

– Vi har vel aldri fått fram en strålende keeper, så da måtte det bli Jääskeläinen i mål. Men sett bort i fra det: For et lag!, sier Holt etter å ha satt opp sin drømmeellever.

– Det er vanskelig å si om de kunne tatt gull, men West Ham ville uten tvil luktet på topp-fire-plasseringer med denne førstelleveren. Tenk deg det, West Ham i Mesterligaen!, smiler Fredheim.

Artikkelen fortsetter under bildet!

FBL-ENG-BLACKPOOL-WHAM

Carlton Cole og Ricardo Vaz Tê jubler for seieren i opprykksfinalen mot Blackpool i mai. Kan disse West Ham-gutta skape jubel også i Premier League?

Foto: IAN KINGTON / Afp

Forbannelsen

Klubben fra Boleyn Ground i østlondon er imidlertid langt unna en plass i Mesterligaen per dags dato. Men å glede seg over at de fremdeles produserer toppspillere, det kan West Ham.

– James Tomkins spilte OL for Storbritannia, mens Mark Noble er selve motoren i West Ham-laget. Og se opp for stortalentet Jack Collison på midtbanen, advarer Holt.

Joe Cole i West Ham

Her har Joe Cole akkurat scoret for West Ham mot Arsenal i en Premier League-kamp i 2002.

Foto: IAN WALDIE / REUTERS

De tre spillerne han nevner er alle fostret opp i klubben. Nå gjelder det for manager Sam Allardyce å beholde dem.

– Å miste sine beste spillere har vært West Hams forbannelse i en årrekke. Klubben har dessverre ikke penger til å holde på sine beste spillere, og dermed har heller ikke klubben klart å ta ut sitt potensiale, forklarer Fredheim.

Selv om supporterlder Holt gjerne skulle sett at alle spillerne hadde blitt i West Ham, er det én mann han mener hadde hatt godt av å bli hos «The Hammers».

– Joe Cole har rotet bort talentet sitt i Chelsea, Lille og Liverpool. Han er det største talentet jeg noensinne har sett. Jeg husker jeg så ham spille på U17- eller u18-laget som 14-åring. Han tok pusten fra oss tilskuere. Det var helt villt!, forteller Holt.

Så gjenstår det å se om West Hams nåværende lag kan hamle opp med motstanderne i Premier League.

Fotballnyheter

På innsiden

Kippe klikket i garderoben: – Jeg vurderte å fly på kameraet

Frode Kippe (40) stengte seg like greit inne på do etter tapet for Vålerenga. Alternativet var hakket mer brutalt.

Videoklipp

En viktig scoring for Norge av Martin Ødegaard mot Irland.
Sarpsborg 08 vant hele 3-0 over Vålerenga borte i semifinalen i cupen onsdag kveld. De møter vinneren av kampen Molde-Lillestrøm som spiller torsdag.
Se alle målene her.
Se alle målene her.