NRK Meny
Normal

– Jeg trodde noen hadde blitt sprø

Arne Scheie (69) kommenterer sin aller siste fotballkamp på søndag. Vi markerer avskjeden ved å sende hele NRK-legendens siste cupfinaledag direkte minutt for minutt!

nrk

Arne Scheie pensjonerer seg til våren, og søndagens cupfinale mellom Molde og Rosenborg blir hans aller siste jobb som fotballkommentator.

Foto: Aas, Erlend / NTB scanpix

  • Vi ønsker DINE innspill, bilder og tanker til Arne Scheies finaledag. Hva er ditt beste fotballminne med Scheie? Bruk #nrksport på Twitter og Instagram!

Har du kanskje lurt litt på om Arne Scheie er like glad i fotball og smånerdete fakta også når han ikke er på jobb?

Søndag kan du få svaret. Da blir nemlig hver eneste bevegelse den mangeårige fotballkommentatoren foretar seg sendt direkte på NRK.no.

Siste kamp på søndag

– Jeg trodde vel egentlig noen hadde blitt sprø da jeg hørte denne ideen første gang, sier Arne Scheie og ler.

Ideen er kanskje litt sprø, men bakgrunnen er uansett slik: Søndag avsluttes Scheies 40 år lange karriere som fotballkommentator.

Arne Scheie

Arne Scheie bruker alltid lang tid på å forberede seg til sportsbegivenheter - spesielt cupfinalen.

Foto: Åserud, Lise / NTB scanpix

Cupfinalen mellom Rosenborg og Molde blir den siste fotballkampen 69-åringen kommenterer før han pensjonerer seg neste år.

Dette markeres på NRK.no ved at publikum inviteres til å ta del i Scheies siste dag som fotballkommentator. Altså hele dagen.

– En morsom markering

Fra han setter seg på sykkelen for å dra til jobb, noe han gjør hver eneste dag, har han med seg en TV-fotograf som sørger for at du kan se alt Scheie gjør resten av dagen direkte på NRK.no.

– Dette er en ellevill, men god idé. Arne er et ikon for NRK-sporten og betyr mye for de aller fleste sportsinteresserte. Vi synes dette blir en morsom markering av hans 40 år i tjenesten, sier Sjur Molven, redaksjonssjef i NRK Sport.

Seerne kan ikke bare følge Scheies forberedelser til cupfinalen, men inviteres også inn i kommentatorboden underveis i kampen.

TV-kameraet følger ham selvfølgelig dit også, slik at seerne kan velge mellom å se cupfinalen på «vanlig måte» eller fra Scheies perspektiv inne i boden, høyt oppe på Ullevaal Stadion.

– Å følge Scheies forberedelser blir både en morsom måte å bygge opp til cupfinalen på og en fin avskjed med en TV-profil mange har et forhold til. For å si det sånn, om du føler du ikke har fått nok Scheie i livet ditt, så kan det hende det endrer seg i løpet av søndagen, sier Molven og humrer.

Litt nervøs

Scheie innrømmer at han er både spent og litt nervøs for hvordan det blir å ha et TV-kamera etter seg i så mange timer.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Hødd

Det ble litt av en overraskelse i Arne Scheies nest siste cupfinale. Da gikk Hødd hele veien til Ullevaall, hvor de slo Tromsø etter straffesparkkonkurranse.

Foto: Grøtt, Vegard / NTB scanpix

– Jeg er vant til å være på tv, men jeg er ikke vant til å være på TV en hel dag! Jeg lever likevel godt med at min arbeidsgiver har bestemt at dette er en god idé, men jeg skal ikke late som om jeg kommer til å gjøre så veldig mye spennende den dagen, sier han.

– Jeg kommer til å sykle til Ullevaal, forberede meg, kommentere kampen, kanskje snakke litt med folk og deretter sykler jeg hjem.

Kommentatoren frykter ikke at han kommer til å si eller gjøre noe dumt i løpet av dagen, tvert imot er han redd at kameraet skal gjøre at han sier for lite.

– Det eneste jeg har bedt om, er at jeg ikke filmes foran ansiktet mens jeg kommenterer. Da kan det hende jeg begynner å tenke på kameraet, men jeg vil helst ha full konsentrasjon om kampen mens den spilles, forklarer han.

Forsvinner ikke helt

Scheie har kommentert utallige fotballkamper siden han begynte i NRK for 40 år siden, men nekter å bli vemodig av tanken på at karrieren snart er over.

– Når jeg er ferdig på søndag, kommer jeg til å tenke at alt har sin tid. Jeg har hatt det så fantastisk i NRK og kan bare være takknemlig. Jeg legger ikke skjul på at NRK har betydd veldig mye. Det har på et vis blitt en livsstil, men jeg skal nok finne ting å gjøre når jeg blir pensjonist, også, sier han.

Scheie kommer imidlertid ikke til å forsvinne helt fra TV-skjermen med det første. Han skal kommentere verdenscupen i hopp slik han pleier gjennom hele vinteren, før han pensjonerer seg til våren.

Da er kommentatorgjerningen definitivt slutt, men han kommer fortsatt til å dukke opp på NRK i ny og ne.

– Vi ønsker å bruke Scheie og all kunnskapen hans i sendingene våre også etter han er blitt pensjonist, men da først og fremst som gjest og i ekspertroller, sier Molven.

  • Så - hva er ditt beste fotballminne med Arne Scheie? Bruk #nrksport og del minner eller bilder på Twitter og Instagram!
Chukwu

Søndag er det rivalene Rosenborg og Molde som kniver om cupgullet. Her er Daniel Chima Chukwu (t.v.) og Cristian Gamboa under Moldes 1-0-seier 26. oktober.

Foto: Ekornesvåg, Svein Ove / NTB scanpix

Fotballnyheter

Videoklipp

En viktig scoring for Norge av Martin Ødegaard mot Irland.
Se alle målene her.
Se alle målene her.