Hopp til innhold

Sjekk forskjellen! Klose kan stange seg forbi Ronaldo

Miroslav Klose (35) har brukt 17 berøringer på 14 VM-mål. Her ser du hvorfor tyskeren har alle muligheter til å bli tidenes målkonge i VM.

Ronaldo er tidenes toppskårer i VM, men Miroslav Klose er rett bak med 14. Se alle VM-målene deres her.

SE VIDEO: Her kan du se alle VM-scoringene signert Ronaldo og Miroslav Klose.

Laster innhold, vennligst vent..
Wæhler

STOPPET KLOSE: Kjetil Wæhler.

Foto: Grøtt, Vegard / NTB scanpix
Ronaldo Eggen

STOPPET RONALDO: Dan Eggen.

Foto: ANTONIO SCORZA / AFP

Den tyske ringreven er klar for sitt tredje VM-sluttspill for Tyskland, og 35-åringen står med 14 VM-mål før tyskernes åpningskamp mot Portugal.

«Fenomenet» Ronaldo er i dag VM-kongen med 15 for Brasil.

Og siden Klose er Tysklands eneste rene spiss i Brasil, ligger mye til rette for at måltyven skriver seg inn i historiebøkene.

  • Klose må jage rekorden fra benken mot Portugal. Se lagoppstillingene nederst i saken!

Det vil han trolig gjøre nådeløst og effektivt, for Miroslav Klose er en erketypisk målscorer.

NRK.no har nemlig sammenlignet Kloses og Ronaldos VM-mål, og disse tallene sier noe om spillertypene:

  • Fra Klose mottok ballen til den lå i nettet, brukte han 17 berøringer på å score 14 mål. I gjennomsnitt 1,2 berøringer. 11 av målene ble scoret på én berøring.
  • Alle målene er scoret innenfor 16-meteren.
  • Den lengste scoringsavstanden er på 8-9 meter, da Klose satte inn 4-0-målet mot Argentina i semifinalen i 2006. Hel volley. Én berøring.
  • 7 (halvparten) av målene er scoret med hodet.
  • Til sammenligning brukte Ronaldo 30 berøringer på 15 mål. Han scoret ett mål med hodet. Tre mål var langskudd utenfor 16-meteren.
  • Ronaldo står også med fire målgviende pasninger i VM-sammenheng, ifølge Planet World Cup. Miroslav Klose har to.

– Helt ekstrem

– Først og fremst så er han ikke så veldig høy (184 centimeter). Du blir litt overrasket over hans timing og spenst, egentlig. Det er jo derfor han har gjort så mange mål. Timingen er helt ekstrem, svarer Kjetil Wæhler på spørsmål om hvordan det var å møte Klose.

Wæhler er en av få nordmenn som har spilt mot Miroslav Klose i landslagssammenheng. De siste 14 årene har Norge og Tyskland møttes én gang, og det endte med norsk 1-0-seier i Tyskland i februar 2009.

Wæhler og Brede Hangeland stengte dørene i Egil «Drillo» Olsens comeback-kamp.

Og selv om Klose brente sine sjanser mot Norge, mener Wæhler at tyskeren er selve kroneksemplet på en goalgetter.

– Han trenger ikke å være verdens mest tekniske, så lenge han er god i boksen. Det er jo en av de viktigste egenskapene for en angriper. Å være på rett plass, og vite hvordan du skal bevege deg, sier IFK Göteborg-spilleren.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Klose

MØTES IGJEN: Her scorer Miroslav Klose mot Portugal og Cristiano Ronaldo i EM-kvartfinalen i 2008.

Foto: LAURENT GILLIERON / AP

Wæhler har ikke en personlig favoritt i Klose eller Ronaldo, men 38-åringen mener det er vanskeligere å forsvare seg mot Klose-typen enn Ronaldo-typen.

– Jeg vil helst ikke møte en som er bra i boksen, men samtidig er det fantastisk å se på spillere som gjør det selv. Det er verst for forsvarsspilleren å møte en Klose-type, og så får det være opp til hver og en hva som er kulest å se på, sier Wæhler.

– Dynamitt

Ronaldo presenterte seg for alvor i VM i 1998, da supertalentet tok Brasil til finalen med tre mål og tre målgivende pasninger.

Her ble Frankrike som kjent for sterke, og Ronaldo var kun en skygge av seg selv. I ettertid har det kommet frem at brasilianeren kollapset på hotellrommet kun timer før avspark.

Men Brasil og Ronaldo tapte også mot Norge på veien til finalen.

– Ronaldo var jo på det tidspunktet et multieksepsjonelt talent, ikke minst i form av det typisk brasilianske ballartisteriet, samtidig som han fysisk var en bulldozer. Kjapp, sterk og god balanse. Og når du kombinerer det, blir det dynamitt, sier Dan Eggen, som spilte i midtforsvaret da Norge vant 2-1 i gruppespillet.

Ronaldo hadde sine sjanser, men det var kun Bebeto som klarte å overliste Frode Grodås i Norge-målet.

Eggen mener det skyldtes et godt strukturert lag, som var spesielt gode på å ta ut individualister.

Slo ut Klose

– Jeg har veldig sansen for Ronaldo. Klose også, men det er forskjell i ferdigheter generelt. Ronaldo er kåret til verdens beste, og Klose vil ikke komme opp i en sånn vurdering, mener Eggen.

Eggen har faktisk målt krefter mot Miroslav Klose også.

Alavés-spiller Eggen møtte nemlig Kaiserslautern i den daværende UEFA Cupen i 2001, og Alavés banket tyskerne 9-2 sammenlagt.

Klose

I DUELL: En ung Miroslav Klose (foran) hadde ingen sjanser mot Dan Eggen (t.h.) og Alavés. Her fra kampen i Spania, som Alavés vant 5-1.

Foto: DAVID AGUILAR / AP

Den tidligere midtstopperen er enig med Wæhler i at Klose er ekstrem på hodet «til å være liten». Eggen er til opplysning 192 centimter høy.

– Jeg synes ikke Klose er noen «targetspiller». Han er jo liten, og han mangler en del av ferdighetene som Ronaldo har. Han blander seg ikke så mye inn i spillet, han jakter mest målmuligheter. Og det gjenspeiles jo av statistikken. Det er en luring av rang, som har opparbeidet seg mye erfaring. Han er ekstrem fordi han klarer å lukte mål, bevege seg smart og være i forkant. At han scorer mye på hodet, er jo utelukkende på grunn av det. Ikke fordi han er så duellsterk, sier Eggen.

Allerede historisk

De to målgarantistene har også knallsterk statistikk for klubblagene, men her er Ronaldo i en egen klasse når det gjelder effektivitet:

  • Miroslav Klose står med 206 mål på 524 kamper for Kaiserslautern, Werder Bremen, Bayern München og Lazio. Han scorer altså i 39 prosent av kampene.
  • Ronaldo banket til sammen inn 352 mål på 518 kamper for Cruzeiro, PSV Eindhoven, Barcelona, Inter Milan, Real Madrid, AC Milan og Corinthians. Ronaldo traff dermed i 68 prosent av kampene.

Brasilianeren står også med 62 mål på 98 landskamper (63 prosent), mens Miroslav Klose til nå har scoret 69 mål på 132 (52 prosent).

Det 69. målet sendte Klose for øvrig forbi Gerd Müller på Tysklands toppscorerliste. Müllers rekord hadde stått i 40 år.

Nå jager Klose nok en rekord.

Slik stiller Tyskland:

Manuel Neuer; Benedikt Höwedes, Mats Hummels, Per Mertesacker, Jerome Boateng; Phillip Lahm, Samir Khedira; Mesut Özil, Toni Kroos, Mario Götze, Thoms Müller.

Slik stiller Portugal:

Rui Patricio; João Pereira, Bruno Alves, Pepe, Fabio Coentrão; Miguel Veloso, João Moutinho, Raul Meireles; Nani, Hugo Almeida, Cristiano Ronaldo.

Fotball

  • United-manageren fyrte løs mot pressen: – En skam

    Manchester United-sjef Erik ten Hag langet ut mot journalistene da han stilte til pressekonferanse tirsdag.

    Nederlenderen ble spurt om han forstår kritikken som har kommet i etterkant av FA-cupsemifinalen mot Coventry der de rødkledde til slutt tok seg videre etter en dramatisk kamp.

    – Kommentarene er en skam, sa Ten Hag.

    – Fotball handler om resultater, og vi kom til finalen. Og vi fortjente det, ikke bare etter den kampen, men alle de andre kampene, sa Ten Hag.

    Manchester United ledet 3-0, men mistet hele overtaket i løpet av de siste 20 minuttene av ordinær tid. Coventry utlignet til 3-3, og senere traff de tverrliggeren og fikk et mål annullert etter en VAR-sjekk. På straffer vant United 4-2.

    Tidligere spiller Roy Keane var blant dem som var harde med klubben etter avansementet mot laget fra nivå to. Han kalte prestasjonen for «pinlig».

    – Det var en som spurte om det var pinlig. Nei, reaksjonen fra dere er pinlig, sa Ten Hag. (NTB)

    776131836
    Foto: GLYN KIRK / AFP
  • Eskås ikke blant hoveddommerne i fotball-EM

    Fotballdommer Espen Eskås og hans team er ikke blant de 18 utvalgte som skal fordele de 51 kampene i sommerens fotball-EM mellom seg.

    Eskås og hans kollega Jan Erik Engan er likevel tatt ut til å være fjerdedommer og assistentdommer-reserve, kommer det fram av listen til Det europeiske fotballforbundet (Uefa).

    Eskås er Norges høyest rangerte dommer. Han har det siste året fått flere oppdrag i mesterligaen og europaligaen, og i fjor sommer dømte han finalen i U21-EM. I sommer skal han dømme i OL.

    Disse dommerne er tatt ut til EM i Tyskland:

    Artur Soares Dias (Portugal), Jesús Gil Manzano (Spania), Marco Guida (Italia), Istvan Kovacs (Romania), Ivan Kruzliak (Slovakia), François Letexier (Frankrike), Danny Makkelie (Nederland), Szymon Marciniak (Polen), Halil Umut Meler (Tyrkia), Glenn Nyberg (Sverige), Michael Oliver (England), Daniele Orsato (Italia), Sandro Schärer (Sveits), Daniel Siebert (Tyskland), Anthony Taylor (England), Clément Turpin (Frankrike), Slavko Vinčić (Slovenia), Felix Zwayer (Tyskland).

    Også Facundo Tello fra Argentina skal dømme i EM. Det er en del av et samarbeid mellom Uefa og det søramerikanske fotballforbundet (Conmebol). (NTB)

    Espen Eskås dømmer Lyn mot Vålerenga på Ullevaal
    Foto: Terje Pedersen / NTB
  • Bellingham senket Barcelona i El Clásico på overtid

    Barcelona tok ledelsen to ganger i El Clásico, men det gikk mot 2-2 og status quo i gullkampen i La Liga inntil Jude Bellingham ga Real Madrid seieren.

    Det skjedde på overtid og på pasning fra Lucas Vázquez, som var involvert i alle de tre hjemmemålene på en dag da seriegullet i praksis ble sikret.

    Lucas Vázquez og Vinicius Junior samarbeidet om to utligningsmål tidligere i kampen, og Real Madrid økte med seieren sitt forsprang til serietoer Barcelona til hele elleve poeng når seks serierunder gjenstår. (NTB)

    Champions League - Quarter Final - Second Leg - Manchester City v Real Madrid
    Foto: Molly Darlington / Reuters
  • Glimt gikk på sesongens første poengtap

    Glimt fikk en drømmestart i toppkampen mot Molde da Nino Zugelj stanget inn 1–0 etter kun syv minutter.

    Men Molde kjempet seg tilbake i oppgjøret. Ti minutter ut i andre omgang rev Kristoffer Haugen seg fri på bakerste stang, og pirket et innlegg fra Kristian Eriksen over målstreken.

    Dermed gikk Bodø/Glimt på sitt første poengtap for sesongen, mens Molde unngikk å gå på sitt andre strake tap.

    De to deler tabelltoppen med Brann, alle på ti poeng. Men Glimt har en kamp mindre spilt enn rivalene.

    Bodø/Glimt-spillere feirer etter målskåring på Aspmyra 21. april
    Foto: Kåre Riibe Ramskjell / NRK
  • Perle da Liverpool slo tilbake med seier

    Liverpool reiste seg etter europaligaexiten og vant 3-1 borte mot Fulham i Premier League søndag. Klubben er fortsatt med i tittelracet.

    Liverpool-manager Jürgen Klopp overrasket og henviste både Mohamed Salah og Darwin Núñez til benkeplass til oppgjøret.

    Uten stjernespillerne fra start sørget Trent Alexander-Arnold, Ryan Gravenberch og Diogo Jota for tre viktige poeng i kampen om Premier League-tittelen.

    Seieren sender laget à poeng med Arsenal på tabelltopp. Manchester City har en kamp mindre spilt og går forbi begge om den vinnes. (NTB)

    Premier League - Leicester City v Liverpool
    Foto: CARL RECINE / Reuters
Salah
Molde-keeper Jacob Karlstrøm er skuffa over at han rota det til i eigen boks då MFK tapte mot Odd i kveldens eliteseriekamp.
Erling Haaland
Phil Foden