Medan vi ventar på Odd-Molde: Kos deg med dette

Vanskeleg å halde ut ventetida til cupfinalen i ettermiddag? Her kan du korte ventetida med eit knippe scoringar frå nokre av dei tidlegare cupfinalene. I videovindauget over ser du scoringane frå finalen i fjor.

Se kampreferatet fra Cupfinalen mellom Molde - Rosenborg.

Cupfinalen er vanlegvis både sesongens viktigaste kamp og sesongens avslutning. Cupen er framleis NM i fotball. På eit fullsett Ullevaal – i sol, regn eller snø – blir vinnaren kåra og kongepokalen delt ut.

Her kan du gjenoppleve litt av dramatikken frå nokre av finalene.

1956: Skeids tredje strake

Skeid er det einaste laget med hattrick i cupgull sidan cupen blei ei open turnering i 1917. Det blei fullført i 1956, i finalen mot Larvik Turn. Harald Hennum og Finn Gundersen gav Skeid 2-0 etter ein halv time, Reidar Sundby reudserte for Larvik Turn midt i andre omgang.

Framfor 33.444 tilskodarar tok dermed Skeid kongepiokalen til odel og eige.

Skeid vant 2-1 over Larvik Turn i cupfinalen i 1956.

1956: Skeid - Larvik Turn 2-1

1959: «Olav Vikings» første triumf

Viking og Sandefjord var laga i cupfinalen, og Viking vann 2-1 etter ekstraomgangar. 19 år gamle Gustav Hulth sette inn sigersmålet i første ekstraomgang.

1959 var også debutsesongen til legendariske Olav Nilsen, som tok sin første triumf på Ullevaal denne dagen.

Viking vant 2-1 over Sandefjord i cupfinalen i 1959.

1959: Viking - Sandefjord 2-1 eeo

1961: Den største sigeren

Fredrikstad banka stakkars Haugar 7-0 – den største finalesigeren i cupens historie. Østfoldlaget tok The Double etter å ha vunne Hovedserien tidlegare på året, og var klar favoritt.

Haugar frå landsdelsserien, den tids nivå 2, heldt stand i 37 minutt, så brast deminga. Rolf Olsen og Per Kristoffersen scora to kvar.

Fredrikstad vant 7-0 over Haugar i cupfinalen i 1961.

1961: Fredrikstad - haugar 7-0

1962: Backe-jubel på Gjøvik

To usannsynlege finalistar i cupen dette året: Gjøvik/Lyn og Vard, begge frå landsdelsserien. Gjøviklaget var best, og kaptein Rolf Bjørn Backe vart dagens mann med ei scoring i kvar omgang.

Gjøvik/Lyn vant 2-0 over Vard i cupfinalen i 1962.

1962: Gjøvik/Lyn - Vard 2-0

1965: Skeid – til slutt

Etter 2-2 og 1-1 vann Skeid byderbyet mot Frigg 2-1 i den tredje finalekampen. Avslutninga vart dramatisk då dommaren annullerte Åge Solvangs «utlkning» i kampens siste minutt for angrep på keeper.

Skeid vant 2-1 over Frigg i cupfinalen i 1965.

1965: Skeid - Frigg 1-1, 2-2 og 2-1

1967: 3 x Berg og knusande Lyn-siger

Rosenborg hadde gått rett frå 2. divisjon til seriegull, men på ei våt og gjørmete Ullevaal-matte måtte dei gje tapt. Brørne Harald og Knut Berg scora til saman tre gonger, og Lyn vann 4-1. Det var Lyns sjuande cupmeisterskap.

Lyn vant 4-1 over Rosenborg under cupfinalen i 1967.

1967: Lyn - Rosenborg 4-1

1974: Seriemesteren slått

Viking var storfavoritt etter å ha sikra sitt tredje strake seiemeisterskap helga før, men vart kjempa i senk av Skeid. I sluddver og myr-tilhøve på Ullevaal vann Skeid 3-1 og tok sitt åttande NM-gull. Dan Børge Akerø var reserve for Skeid, men slapp ikkje utpå i finalen. Berre 11.700 var på tribunen.

Skeid vant 3-1 over Viking i cupfinalen i 1974.

Skeid - Viking 3-1

1981: Tommys store dag

Tom Lund var på sitt aller beste, og var den store skilanden på Lillestrøm og Moss. Han scora berre eitt mål i 3-1-triumfen, men var den store drivkrafta i kampen der LSK var klart best.

Lillestrøm vant 3-1 over Moss i cupfinalen i 1981.

1981: Lillestrøm - Moss 3-1

1988: «Brann-slokkar» Sørloth

Med to mål i første kamp og eitt i den andre var Gøran Sørloth hovudmannen bak Rosenborgs cupsiger over erkerivalen Brann. Han scora begge RBKs mål i 2-2-kampen, og det første i omkampen som RBK vann 2-0. Karl-Petter Løken scora det andre i omkampen.

Sørloths 1-0-mål 25 minutt ut i omkampen er ein klassikar. Sørloth fekk kjempetreff frå 35 meter, og Brann-keeper Bjarni Sigurdsson rakk knapt å løfte armane.

Finalen mellom Rosenborg og Brann endte 2-2. Det måtte en omkamp til for å få en vinner.

1988: Rosenborg - Brann 2-2 eeo

Rosenborg vant 2-0 over Brann i omkampen i cupfinalen i 1988.

1988: Rosenborg - Brann 2-0

1991: Den store keeperduellen

Rosenborg var storfavoritt, men Strømsgodset overraska alle og vann 3-2. Odd Johnsen vart kampens store spelar då han snudde 0-1 til 2-1 i første omgang, og fekk sin revansje etter to tapte finalen med Brann nokre år tidlegare. Det same gjorde også Trond Nordeide, som sette inn Godsets tredje mål.

Snakkisen etter kampen var også RBK-keeper Ola By Rises tabbar. Både ved det første og tredje SIF-målet gjorde han feilvurderingar som vart avgjerande. Frode Olsen i Godsets mål – utlånt frå Rosenborg – gjorde derimot ein feilfri kamp.

Strømsgodset vant 3-2 over Rosenborg i cupfinalen i 1991.

1991: Strømsgodset - Rosenborg 3-2

1992: Bjørnebyes avslutning

Rosenborg hadde nettopp vunne det første av det som skulle bli 13 strakeligagull og gjekk for The Double mot Lillestrøm i cupfinalen.

Mons Ivar Mjelde hadde utlikna RBK-leiinga to gonger, og det gjekk mot ekstraomgangar. Men 18 sekund før dei tre tilleggsminutta i ordinær tid var ute, smelte Sig Inge Bjørnebye til med venstrebeinet og sikra RBK kongepokalen. Og Ola By Rise revansjerte seg sterkt for finaletapet året før.

Cupfinalen i 1992 vant Rosenborg 3-2 over Lillestrøm.

1992: Rosenborg - Lillestrøm 3-2

1994: Så lykkast det for Molde

For andre gong i historia hadde to lag frå nivå 2 kome seg til cupfinalen. Molde slo Lyn 3-2 og vann sin første kongepokal i kampen som også var Kjetil Rekdals første store triumf.

Opningsminutta var spesielt hendingsrike. To gule kort og to mål etter enorme keepertabbar, og 1-1 etter berre 12 minutt.

I cupfinalen i 1994 vant Molde 3-2 over Lyn.

1994: Molde - Lyn 3-2

1998: Stabæks store kveld

Stabæk hadde meldt seg på i norsk toppfotball tre år tidlegare, og tok sin første triumf mot mektige Rosenborg. Frode Olsen gjorde som for Strømsgodset i 1991 og tok nesten alt.

Helgi Sigurdsson scora første og siste for Stabæk. Men det var Thomas Finstads 2-1-mål – ein megatabbe av RBK-keeper Jørn Jamtfall – i første ekstraomgang som i realiteten avgjorde finalen.

Stabæk vant 3-1 over Rosenborg i cupfinalen i 1998.

1998: Stabæk - Rosenborg 3-1 eeo

2005: Straffedrama og nytt Molde-gull

Finalen på Ullevaal-gjørma gav Molde 4-2 over Lillestrøm. Finaledramaet var først og fremst knytta til Lillestrøms kontroversielle straffe på overtid, som Arild Sundgot sette inn til 2-2 og ekstraomgangar.

Created by InfoDispatcher

2005: Molde - Lillestrøm 4-2 eeo

2013: Molde snudde mot erkerivalen

Med tre mål i kampens siste 20 minutt snudde Molde kampen mot Rosenborg til siger 4-2. To raske mål i første omgang og Tore Reginiussens scoring rett etter pausen såg ut til å sende pokalen til Trøndelag.

Men RBK kunne ikkje stå imot Moldes langspurt. Jo Inge Berget, Magne Hoseth og Tommy Høiland sirak klar siger i det som skulle bli Ole Gunnar Solskjærs siste kamp som Molde-manager.

2013: Molde - Rosenborg 4-2

Fotball

• United-manageren fyrte løs mot pressen: – En skam

Manchester United-sjef Erik ten Hag langet ut mot journalistene da han stilte til pressekonferanse tirsdag.

Nederlenderen ble spurt om han forstår kritikken som har kommet i etterkant av FA-cupsemifinalen mot Coventry der de rødkledde til slutt tok seg videre etter en dramatisk kamp.

– Kommentarene er en skam, sa Ten Hag.

– Fotball handler om resultater, og vi kom til finalen. Og vi fortjente det, ikke bare etter den kampen, men alle de andre kampene, sa Ten Hag.

Manchester United ledet 3-0, men mistet hele overtaket i løpet av de siste 20 minuttene av ordinær tid. Coventry utlignet til 3-3, og senere traff de tverrliggeren og fikk et mål annullert etter en VAR-sjekk. På straffer vant United 4-2.

Tidligere spiller Roy Keane var blant dem som var harde med klubben etter avansementet mot laget fra nivå to. Han kalte prestasjonen for «pinlig».

– Det var en som spurte om det var pinlig. Nei, reaksjonen fra dere er pinlig, sa Ten Hag. (NTB)

776131836
  • Eskås ikke blant hoveddommerne i fotball-EM

Fotballdommer Espen Eskås og hans team er ikke blant de 18 utvalgte som skal fordele de 51 kampene i sommerens fotball-EM mellom seg.

Eskås og hans kollega Jan Erik Engan er likevel tatt ut til å være fjerdedommer og assistentdommer-reserve, kommer det fram av listen til Det europeiske fotballforbundet (Uefa).

Eskås er Norges høyest rangerte dommer. Han har det siste året fått flere oppdrag i mesterligaen og europaligaen, og i fjor sommer dømte han finalen i U21-EM. I sommer skal han dømme i OL.

Disse dommerne er tatt ut til EM i Tyskland:

Artur Soares Dias (Portugal), Jesús Gil Manzano (Spania), Marco Guida (Italia), Istvan Kovacs (Romania), Ivan Kruzliak (Slovakia), François Letexier (Frankrike), Danny Makkelie (Nederland), Szymon Marciniak (Polen), Halil Umut Meler (Tyrkia), Glenn Nyberg (Sverige), Michael Oliver (England), Daniele Orsato (Italia), Sandro Schärer (Sveits), Daniel Siebert (Tyskland), Anthony Taylor (England), Clément Turpin (Frankrike), Slavko Vinčić (Slovenia), Felix Zwayer (Tyskland).

Også Facundo Tello fra Argentina skal dømme i EM. Det er en del av et samarbeid mellom Uefa og det søramerikanske fotballforbundet (Conmebol). (NTB)

Espen Eskås dømmer Lyn mot Vålerenga på Ullevaal
  • Bellingham senket Barcelona i El Clásico på overtid

Barcelona tok ledelsen to ganger i El Clásico, men det gikk mot 2-2 og status quo i gullkampen i La Liga inntil Jude Bellingham ga Real Madrid seieren.

Det skjedde på overtid og på pasning fra Lucas Vázquez, som var involvert i alle de tre hjemmemålene på en dag da seriegullet i praksis ble sikret.

Lucas Vázquez og Vinicius Junior samarbeidet om to utligningsmål tidligere i kampen, og Real Madrid økte med seieren sitt forsprang til serietoer Barcelona til hele elleve poeng når seks serierunder gjenstår. (NTB)

Champions League - Quarter Final - Second Leg - Manchester City v Real Madrid
  • Glimt gikk på sesongens første poengtap

Glimt fikk en drømmestart i toppkampen mot Molde da Nino Zugelj stanget inn 1–0 etter kun syv minutter.

Men Molde kjempet seg tilbake i oppgjøret. Ti minutter ut i andre omgang rev Kristoffer Haugen seg fri på bakerste stang, og pirket et innlegg fra Kristian Eriksen over målstreken.

Dermed gikk Bodø/Glimt på sitt første poengtap for sesongen, mens Molde unngikk å gå på sitt andre strake tap.

De to deler tabelltoppen med Brann, alle på ti poeng. Men Glimt har en kamp mindre spilt enn rivalene.

Bodø/Glimt-spillere feirer etter målskåring på Aspmyra 21. april
  • Perle da Liverpool slo tilbake med seier

Liverpool reiste seg etter europaligaexiten og vant 3-1 borte mot Fulham i Premier League søndag. Klubben er fortsatt med i tittelracet.

Liverpool-manager Jürgen Klopp overrasket og henviste både Mohamed Salah og Darwin Núñez til benkeplass til oppgjøret.

Uten stjernespillerne fra start sørget Trent Alexander-Arnold, Ryan Gravenberch og Diogo Jota for tre viktige poeng i kampen om Premier League-tittelen.

Seieren sender laget à poeng med Arsenal på tabelltopp. Manchester City har en kamp mindre spilt og går forbi begge om den vinnes. (NTB)

Premier League - Leicester City v Liverpool
Salah
Molde-keeper Jacob Karlstrøm er skuffa over at han rota det til i eigen boks då MFK tapte mot Odd i kveldens eliteseriekamp.