Scheies ti beste tippekamper

Arne Scheie fulgte tippekampene tettere enn de fleste. Her er hans ti på topp.

Arne Scheie
Foto: NRK

1. Manchester United - West Bromwich 3-5, 30.desember 1978

West Bromwich hadde sitt beste lag på mange tiår, og anført av en ung Bryan Robson scoret de fem ganger på Old Trafford. Robson skulle jo bli en av de store spillerne for nettopp United etterhvert. Det stod 3-3 etter en usedvanlig livat førsteomgang, før gjestene avgjorde mot slutten.

2. Leeds - Liverpool 4-5, 13.april 1991

"A game of two halves" er et fast uttrykk i engelsk fotball. Det har sjelden vært mer aktuelt enn her. Liverpool knuste Leeds før pause og ledet 4-0. Leeds-spillerne våknet av tordentalen de fikk høre i pausen, men klarte bare nesten å ta igjen ledelsen. Lee Chapmans scoret tre mål for Leeds.

3. Leeds - Arsenal 3-0, 25.mars 1972

Arsenal hadde vunnet The Double året før, men her ble dobbeltmestrene rundspilt etter alle kunstens regler. Leeds kunne vunnet mye mer, men det ble med ett mål hver av Peter Lorimer, Allan Clarke og Mick Jones.

4. Stoke - Leeds 3-2, 23.februar 1974

"Uovervinnelige" Leeds hadde spilt 29 kamper fra seriestart, og ennå ikke tapt. De tok også programmessig ledelsen 2-0 på Victoria Ground. Men Stoke hadde også et sterkt lag på denne tiden, og de kjempet seg inn i kampen igjen. Mike Pejic, Dennis Smith og Alan Hudson snudde kampen og sørget for Leeds' første tap for sesongen.

5. Chelsea - Liverpool 2-5, 16.desember 1989

Liverpools stjernelag var på vei mot sitt 18. seriegull, og lot seg ikke stanse av Chelsea i London denne førjulsdagen. Ian Rush anførte laget med sine to mål, og de røde utspilte Chelsea fra første til siste spark.

6. Stoke - Manchester United 1-2, 20.mars 1971

Uniteds storlag fra 1960-tallet var i ferd med å gå ut på dato, men de gamle helter viste at de fortsatt kunne spille fin fotball. George Best scoret begge for United i en av de siste kampene med ham, Denis Law, Bobby Charlton, Alex Stepney, David Sadler og Pat Crerand på laget.

7. Crystal Palace - Leeds 2-2, 18.november 1972

Kampen huskes for fire uvanlig lekre mål, i tillegg til mye godt spill fra to av den sesongens store lag. John Craven gav Palace 2-0, men Leeds viste hvorfor de var nærmest uovervinnelige tidlig på 70-tallet da Mick Jones og Johnny Giles utliknet.

8. Nottingham - Tottenham 1-2, 27.oktober 1990

Hjemmelaget ledet helt til det gjenstod bare noen få minutter. Men bare med 1-0 etter en meget sterk kanp av Erik Thorstvedt. Så smelte David Howells inn to raske mål for gjestene, og avgjorde kampen.

9. Everton - Liverpool 0-5, 6.november 1982

De fleste nabo-oppgjørene i Liverpool er jevne og nervepirrende møter, men ikke dette. Det skyldtes først og fremst Ian Rush, som scoret fire ganger mot sine blå naboer. Resultatet var forøvrig den største borteseieren i tippekampenes historie.

10. Wolverhampton - Sunderland 1-0, 29.november 1969

Det eneste spesielle med denne kampen var at det var den aller første tippekampen, der Hugh Curran scoret målet bare sekunder etter at bildet kom gjennom til norske skjermer. Det skulle bli innledningen på mange år med lørdagsunderholdning på skjermen, og det gav også interessen for engelsk fotball et kolossalt oppsving i Norge.

Dette er samme lista som Scheie har presentert i boka "En fin dag for fotball", som kom ut i 2003, og som tar for seg tippekampens historie. Den er skrevet av Arne Scheie og Olav Viksmo Slettan.

Fotballnyheter