Normal

Scheie kommenterer sin siste fotballkamp: – Jeg kan bare være takknemlig

Søndag kveld er Arne Scheie ikke lenger fotballkommentator. Cupfinalen mellom Molde og Rosenborg blir hans siste kamp.

Arne Scheie har mange høydepunkter fra sin karriere. På Søndag kommenterer han sin siste fotballkamp og vi benytter anledningen til å mimre tilbake på noen av hans øyeblikk.

SE VIDEO: Her er noen av Arne Scheies høydepunkter gjennom kommentatorkarrieren.

  • Hva er ditt beste Scheie-minne? Del det gjerne i kommentarfeltet under artikkelen eller på Twitter og Instagram med emneord #nrksport.

– Det er rart å tenke på, medgir Arne Scheie.

69-åringen har jobbet i NRK-sporten i 40 år, kommentert utallige fotballkamper og langs veien etablert seg som et slags ikon som de fleste sportsinteresserte nordmenn har et forhold til.

Følg Scheies arbeidsdag: Direkte stream fra kl 10.30!

«Scheie minutt for minutt»

Ernst A. Lersveen og Arne Scheie i 2003.

Scheie i kommentatorboksen sammen med TV2-kommentator Ernst A. Lersveen i 2003.

Foto: Richardsen, Tor / SCANPIX

Snart er karrieren imidlertid slutt. Til våren pensjonerer Scheie seg. Allerede denne søndagen gjør han ferdig sin siste jobb som fotballkommentator, når han ledsager seerne gjennom cupfinalen mellom Molde og Rosenborg.

Men vemodig, det vil ikke Scheie være.

– Nei, jeg kan bare være takknemlig. Jeg har det så fint i NRK, og alt har sin tid, sier han.

Avskjeden med fotballen tar han med et tv-kamera på slep gjennom hele dagen. Det er ikke småtteri når en av Norges mest profilerte tv-personligheter legger opp.

Avslutningen markeres med brask og bram på NRK.no, som inviterer Scheie-fansen til å ta del i hans siste cupfinale ved å streame hele jobbdagen hans direkte - en slags «Scheie minutt for minutt»-sending.

Sendingen starter når Scheie sykler til jobben og varer helt til han er ferdig å kommentere og sykler hjem på kvelden.

– Jeg trodde noen var blitt sprø da jeg hørte om de planene, sier Scheie og humrer.

– Dette er en ellevill, men god idé. Arne er et ikon for NRK-sporten og betyr mye for de aller fleste sportsinteresserte. Vi synes dette blir en morsom markering av hans 40 år i tjenesten, sier Sjur Molven, redaksjonssjef i NRK Sport.

Artikkelen fortsetter under bildet.

d

Arne Scheie i samtale med Egil Olsen før kamp i New York i 1997.

Foto: Richardsen, Tor / NTB scanpix

Gremmes over de første tv-innslagene

Scheie er ikke i tvil når han blir bedt om å trekke frem sitt beste kommentatorminne.

– Jeg kommer ikke unna da Norge slo Brasil, sier han.

– Jeg skjønte det ikke da, men etterpå har man jo forstått at man fikk være med på noe som ble historisk.

Scheie hadde ingen tv- eller journalistikkerfaring da han begynte som vikar i NRK i 1972. Hans første oppgave var å lage sportsrevyen hver søndag.

– Jeg gremmer meg fortsatt over en del av det første jeg laget, sier Scheie og humrer.

Ble tilbudt alkohol på første kommentatorjobb

Noe talent må han imidlertid ha hatt allerede da, for alt året etter fikk han sin første jobb som fotballkommentator.

Scheie husker så å si alle detaljene fra kampen mellom Tottenham og Leicester (som sistnevnte vant), men spesielt én episode har brent seg fast.

– Jeg husker den engelske koordinatoren kom bort til meg og sa noe om at jeg sikkert var nervøs og spent, men det hadde han en løsning på, nemlig en kopp med rom og te. Han ble nok litt skuffet da jeg sa at i forbindelse med jobb er det uaktuelt med alkohol, forteller Scheie.

– Kreves stadig mer

Scheie har fått være med på fotballens utvikling til slik vi kjenner den i dag. Mye har åpenbart skjedd fra den første tiden, da kommentatorene gjerne ble plassert på taket av stadion - i all slags vær.

– Mye har forandret seg i takt med utviklingen av teknikk og bilder. Det kreves mer av kommentatorer for hver eneste dag. Nå er det ikke den minste ting man ikke skal passe på og man må kunne veldig mye. Det har dessuten blitt en helt annen fokus på idrett. Nå er det idrett overalt i alle kanaler, og personfokuset er mye større. Det er nok noe tv-mediet fostret frem, mener han.

– Krever seerne for mye av kommentatorer?

d

Scheie har også kommentert hopp i en årrekke, blant annet har han vært på hoppuken 42 år på rad.

Foto: Johansen, Erik / NTB scanpix

– Nei. Seerne skal forvente det beste. Man er nødt å være forberedt når man skal kommentere. Det lærte jeg fra første stund, sier Scheie.

41 hoppuker på rad

Scheie medgir at det blir rart å slutte i NRK, men gruer seg ikke til pensjonisttilværelsen.

– NRK har på mange måter blitt en livsstil, men alle pensjonister jeg kjenner sier de aldri har hatt mer å gjøre. Jeg tror at da får man tid til å reise mer, lese flere bøker, lese avisen grundigere, dyrke hobbyer... Jeg tror nok det skal gå fint, sier han.

– Hva kommer du til å savne mest?

– Det er mye, men jeg må trekke frem at det blir rart å ikke være på hoppuken. Den har jeg dekket 41 ganger. Jeg har vært veldig heldig som har fått lov til det, sier han.

Scheie kommer vel å merke ikke til å forsvinne ut av tv-skjermen med det første. Han skal kommentere hopp gjennom vinteren som vanlig, før han pensjonerer seg til våren. Etter det vil han fortsatt bli å se i NRKs sendinger innimellom, men da som gjest og ekspert.

– Hva er ditt beste tips til de som drømmer om å bli sportskommentator?

– Å være alltid være godt forberedt. Jeg tror også man bør være ærlig, ydmyk, pålitelig og ikke minst interessert. Det sier jeg fordi jeg tror det kan bli tøft å være borte mye, som for eksempel å tilbringe 41 romjuler og nyttårsfeiringer på hoppuken, dersom man ikke er oppriktig interessert.

  • Hva er ditt beste Scheie-minne? Del det gjerne i kommentarfeltet under eller på Twitter og Instagram med emneord #nrksport.

Fotballnyheter