Hopp til innhold

Scheie kommenterer sin siste fotballkamp: – Jeg kan bare være takknemlig

Søndag kveld er Arne Scheie ikke lenger fotballkommentator. Cupfinalen mellom Molde og Rosenborg blir hans siste kamp.

Arne Scheie har mange høydepunkter fra sin karriere. På Søndag kommenterer han sin siste fotballkamp og vi benytter anledningen til å mimre tilbake på noen av hans øyeblikk.

SE VIDEO: Her er noen av Arne Scheies høydepunkter gjennom kommentatorkarrieren.

  • Hva er ditt beste Scheie-minne? Del det gjerne i kommentarfeltet under artikkelen eller på Twitter og Instagram med emneord #nrksport.

– Det er rart å tenke på, medgir Arne Scheie.

69-åringen har jobbet i NRK-sporten i 40 år, kommentert utallige fotballkamper og langs veien etablert seg som et slags ikon som de fleste sportsinteresserte nordmenn har et forhold til.

Følg Scheies arbeidsdag: Direkte stream fra kl 10.30!

«Scheie minutt for minutt»

Ernst A. Lersveen og Arne Scheie i 2003.

Scheie i kommentatorboksen sammen med TV2-kommentator Ernst A. Lersveen i 2003.

Foto: Richardsen, Tor / SCANPIX

Snart er karrieren imidlertid slutt. Til våren pensjonerer Scheie seg. Allerede denne søndagen gjør han ferdig sin siste jobb som fotballkommentator, når han ledsager seerne gjennom cupfinalen mellom Molde og Rosenborg.

Men vemodig, det vil ikke Scheie være.

– Nei, jeg kan bare være takknemlig. Jeg har det så fint i NRK, og alt har sin tid, sier han.

Avskjeden med fotballen tar han med et tv-kamera på slep gjennom hele dagen. Det er ikke småtteri når en av Norges mest profilerte tv-personligheter legger opp.

Avslutningen markeres med brask og bram på NRK.no, som inviterer Scheie-fansen til å ta del i hans siste cupfinale ved å streame hele jobbdagen hans direkte - en slags «Scheie minutt for minutt»-sending.

Sendingen starter når Scheie sykler til jobben og varer helt til han er ferdig å kommentere og sykler hjem på kvelden.

– Jeg trodde noen var blitt sprø da jeg hørte om de planene, sier Scheie og humrer.

– Dette er en ellevill, men god idé. Arne er et ikon for NRK-sporten og betyr mye for de aller fleste sportsinteresserte. Vi synes dette blir en morsom markering av hans 40 år i tjenesten, sier Sjur Molven, redaksjonssjef i NRK Sport.

Artikkelen fortsetter under bildet.

d

Arne Scheie i samtale med Egil Olsen før kamp i New York i 1997.

Foto: Richardsen, Tor / NTB scanpix

Gremmes over de første tv-innslagene

Scheie er ikke i tvil når han blir bedt om å trekke frem sitt beste kommentatorminne.

– Jeg kommer ikke unna da Norge slo Brasil, sier han.

– Jeg skjønte det ikke da, men etterpå har man jo forstått at man fikk være med på noe som ble historisk.

Scheie hadde ingen tv- eller journalistikkerfaring da han begynte som vikar i NRK i 1972. Hans første oppgave var å lage sportsrevyen hver søndag.

– Jeg gremmer meg fortsatt over en del av det første jeg laget, sier Scheie og humrer.

Ble tilbudt alkohol på første kommentatorjobb

Noe talent må han imidlertid ha hatt allerede da, for alt året etter fikk han sin første jobb som fotballkommentator.

Scheie husker så å si alle detaljene fra kampen mellom Tottenham og Leicester (som sistnevnte vant), men spesielt én episode har brent seg fast.

– Jeg husker den engelske koordinatoren kom bort til meg og sa noe om at jeg sikkert var nervøs og spent, men det hadde han en løsning på, nemlig en kopp med rom og te. Han ble nok litt skuffet da jeg sa at i forbindelse med jobb er det uaktuelt med alkohol, forteller Scheie.

– Kreves stadig mer

Scheie har fått være med på fotballens utvikling til slik vi kjenner den i dag. Mye har åpenbart skjedd fra den første tiden, da kommentatorene gjerne ble plassert på taket av stadion - i all slags vær.

– Mye har forandret seg i takt med utviklingen av teknikk og bilder. Det kreves mer av kommentatorer for hver eneste dag. Nå er det ikke den minste ting man ikke skal passe på og man må kunne veldig mye. Det har dessuten blitt en helt annen fokus på idrett. Nå er det idrett overalt i alle kanaler, og personfokuset er mye større. Det er nok noe tv-mediet fostret frem, mener han.

– Krever seerne for mye av kommentatorer?

d

Scheie har også kommentert hopp i en årrekke, blant annet har han vært på hoppuken 42 år på rad.

Foto: Johansen, Erik / NTB scanpix

– Nei. Seerne skal forvente det beste. Man er nødt å være forberedt når man skal kommentere. Det lærte jeg fra første stund, sier Scheie.

41 hoppuker på rad

Scheie medgir at det blir rart å slutte i NRK, men gruer seg ikke til pensjonisttilværelsen.

– NRK har på mange måter blitt en livsstil, men alle pensjonister jeg kjenner sier de aldri har hatt mer å gjøre. Jeg tror at da får man tid til å reise mer, lese flere bøker, lese avisen grundigere, dyrke hobbyer... Jeg tror nok det skal gå fint, sier han.

– Hva kommer du til å savne mest?

– Det er mye, men jeg må trekke frem at det blir rart å ikke være på hoppuken. Den har jeg dekket 41 ganger. Jeg har vært veldig heldig som har fått lov til det, sier han.

Scheie kommer vel å merke ikke til å forsvinne ut av tv-skjermen med det første. Han skal kommentere hopp gjennom vinteren som vanlig, før han pensjonerer seg til våren. Etter det vil han fortsatt bli å se i NRKs sendinger innimellom, men da som gjest og ekspert.

– Hva er ditt beste tips til de som drømmer om å bli sportskommentator?

– Å være alltid være godt forberedt. Jeg tror også man bør være ærlig, ydmyk, pålitelig og ikke minst interessert. Det sier jeg fordi jeg tror det kan bli tøft å være borte mye, som for eksempel å tilbringe 41 romjuler og nyttårsfeiringer på hoppuken, dersom man ikke er oppriktig interessert.

  • Hva er ditt beste Scheie-minne? Del det gjerne i kommentarfeltet under eller på Twitter og Instagram med emneord #nrksport.

Fotball

  • Får ha gummigranulat på Grefsen stadion

    Kjelsås Idrettslag får unntak fra det lokale forbudet mot gummigranulat i nytt kunstgress når Grefsen stadion skal rehabiliteres.

    Arbeiderpartiet og Høyre sikret flertall for Fremskrittspartiets forslag om å gi dispensasjon i bystyret onsdag kveld.

    Partiene mener at alternativene gir dårligere baneforhold vinterstid og viser til at Skeid og Lyn har fått samme unntak tidligere.

    Frps Magnus Birkelund sier at toppfotballen må likebehandles.

    – Når Kjelsås Idrettslag er en del av topp-fotballen må de kunne forholde seg til de samme reglene som andre klubber på tilsvarende nivå, sier politikeren.

    Kunsgressbane med gummigranulat
    Foto: Lars Thomas Nordby / NRK
  • Alle eliteserielagene videre i cupen

    Flere eliteserielag var i trøbbel underveis i cupens andre runde, men samtlige av lagene som var i aksjon onsdag tok seg videre til tredje runde.

    Lillestrøm slapp virkelig med strekken mot Strømmen. Etter at Lillestrøm ledet 5-1 med en halvtime igjen, kom Strømmen voldsomt tilbake og kampen endte 5-4 til Lillestrøm.

    Brann fikk en marerittåpning og lå under 0-1 mot Askøy, og til pause sto det 2-2. I den andre omgangen sikret imidlertid Brann en sikker 5-2-seier.

    Viking lå under 2-3 for 4.-divisjonsklubben Torvastad, men en sen snuoperasjon sørget for 4-3-seier for siddisinene.

    Rosenborg vant 3-1 borte mot Ull/Kisa, Bodø/Glimt vant 2-0 over Junkeren, mens Molde dro i land en sliteseier med 2-1 over Strindheim.

    I tillegg har Tromsø, Kristiansund, KFUM, HamKam, Odd og Strømsgodset tatt seg videre.

    Haugesund og Sandefjord røk begge ut i første runde. Fredrikstad og Sarpsborg 08 spiller først torsdag, mot henholdsvis Eik Tønsberg og Hønefoss.

    I cupens andre runde møtte Strømmen eliteserielaget Lillestrøm. Da disket Eirik Åsvestad opp med scoring fra egen banehalvdel.
  • United-manageren fyrte løs mot pressen: – En skam

    Manchester United-sjef Erik ten Hag langet ut mot journalistene da han stilte til pressekonferanse tirsdag.

    Nederlenderen ble spurt om han forstår kritikken som har kommet i etterkant av FA-cupsemifinalen mot Coventry der de rødkledde til slutt tok seg videre etter en dramatisk kamp.

    – Kommentarene er en skam, sa Ten Hag.

    – Fotball handler om resultater, og vi kom til finalen. Og vi fortjente det, ikke bare etter den kampen, men alle de andre kampene, sa Ten Hag.

    Manchester United ledet 3-0, men mistet hele overtaket i løpet av de siste 20 minuttene av ordinær tid. Coventry utlignet til 3-3, og senere traff de tverrliggeren og fikk et mål annullert etter en VAR-sjekk. På straffer vant United 4-2.

    Tidligere spiller Roy Keane var blant dem som var harde med klubben etter avansementet mot laget fra nivå to. Han kalte prestasjonen for «pinlig».

    – Det var en som spurte om det var pinlig. Nei, reaksjonen fra dere er pinlig, sa Ten Hag. (NTB)

    776131836
    Foto: GLYN KIRK / AFP
  • Eskås ikke blant hoveddommerne i fotball-EM

    Fotballdommer Espen Eskås og hans team er ikke blant de 18 utvalgte som skal fordele de 51 kampene i sommerens fotball-EM mellom seg.

    Eskås og hans kollega Jan Erik Engan er likevel tatt ut til å være fjerdedommer og assistentdommer-reserve, kommer det fram av listen til Det europeiske fotballforbundet (Uefa).

    Eskås er Norges høyest rangerte dommer. Han har det siste året fått flere oppdrag i mesterligaen og europaligaen, og i fjor sommer dømte han finalen i U21-EM. I sommer skal han dømme i OL.

    Disse dommerne er tatt ut til EM i Tyskland:

    Artur Soares Dias (Portugal), Jesús Gil Manzano (Spania), Marco Guida (Italia), Istvan Kovacs (Romania), Ivan Kruzliak (Slovakia), François Letexier (Frankrike), Danny Makkelie (Nederland), Szymon Marciniak (Polen), Halil Umut Meler (Tyrkia), Glenn Nyberg (Sverige), Michael Oliver (England), Daniele Orsato (Italia), Sandro Schärer (Sveits), Daniel Siebert (Tyskland), Anthony Taylor (England), Clément Turpin (Frankrike), Slavko Vinčić (Slovenia), Felix Zwayer (Tyskland).

    Også Facundo Tello fra Argentina skal dømme i EM. Det er en del av et samarbeid mellom Uefa og det søramerikanske fotballforbundet (Conmebol). (NTB)

    Espen Eskås dømmer Lyn mot Vålerenga på Ullevaal
    Foto: Terje Pedersen / NTB
  • Bellingham senket Barcelona i El Clásico på overtid

    Barcelona tok ledelsen to ganger i El Clásico, men det gikk mot 2-2 og status quo i gullkampen i La Liga inntil Jude Bellingham ga Real Madrid seieren.

    Det skjedde på overtid og på pasning fra Lucas Vázquez, som var involvert i alle de tre hjemmemålene på en dag da seriegullet i praksis ble sikret.

    Lucas Vázquez og Vinicius Junior samarbeidet om to utligningsmål tidligere i kampen, og Real Madrid økte med seieren sitt forsprang til serietoer Barcelona til hele elleve poeng når seks serierunder gjenstår. (NTB)

    Champions League - Quarter Final - Second Leg - Manchester City v Real Madrid
    Foto: Molly Darlington / Reuters
I cupens andre runde møtte Strømmen eliteserielaget Lillestrøm. Da disket Eirik Åsvestad opp med scoring fra egen banehalvdel.
Salah
Molde-keeper Jacob Karlstrøm er skuffa over at han rota det til i eigen boks då MFK tapte mot Odd i kveldens eliteseriekamp.
Erling Haaland