Scheie: – Kunne ikke se noen fremskritt

MARIBOR/OSLO (NRK.no): NRKs fotballkommentator Arne Scheie (69) klarte ikke å se mye «innovativt» ved debuten til Per-Mathias Høgmo (53). Lise Klaveness mener «Drillo» burde fått fullføre VM-kvaliken.

Høgmo

Per-Mathias Høgmo tuslet slukøret av banen etter 0-3-tapet for Slovenia fredag kveld. Arne Scheie synes ikke tromsøværingen klarte å sette noe preg på laget.

Foto: Poppe, Cornelius / NTB scanpix

– Selv om vi hadde ballen mye, var det ikke noen store fremskritt. Å tape 3-0 i en kvalifiseringskamp er sjelden - nesten uansett hvilket lag du er, sier Arne Scheie til NRK.no.

Per-Mathias Høgmo fikk en verst tenkelig start på landslagssjef-karrieren fredag kveld.

Norge tapte hele 3-0 mot Slovenia, og de hvite strendene i Rio de Janeiro har aldri vært lengre unna. Det er bare å stikke fingeren i jorda: VM i Brasil går uten norsk deltakelse.

– Ikke mye positivt

Egil Olsen

Egil Olsen hadde kontrakt ut VM-kvalifiseringen, men fikk sparken til fordel for Per-Mathias Høgmo sist uke.

Foto: Aas, Erlend / NTB scanpix

Høgmo, som på forhånd hadde skapt voldsom entusiasme med store ord om angrepsvillighet og innovative bevegelser, fikk se «nye Norge» gå på lagets verste kvaliktap på 10 år.

Den erfarne fotballkommentatoren synes det hele var nitrist sett med norske øyne.

– Jeg kan ikke si at jeg så veldig mye som gjør meg positiv med tanke på Island-kampen. Fotball handler om resultater, og i denne gruppa - der vi skulle knuse all motstand - er vi allerede utslått, sier Scheie.

Hyller Island

– Var det noe som virket annerledes enn under «Drillo»?

– Det positive er at vi hadde ballen mye i perioder. Men samtidig ble det altfor store rom på kantene. Det var slik det første målet kom, og da ble det vanskelig, sier Scheie.

Mens Norge altså er ute av VM-dansen, kan våre naboer Island og Sverige fortsatt sikre seg VM-billett. Begge nasjonene er klare for play-offrunden med henholdsvis 2-0-seier for Kypros og 2-1-seier for Sverige.

– Hva sier det om norsk fotball at Island, med 320.000 innbyggere, er klare for play-off, mens Norge må bli hjemme?

– Det er fascinerende at Island greier det. De er gode i mange idretter, islendingene. Det er ganske utrolig, sier Scheie.

Klaveness kritisk til Drillo-avskjeden

– Hvordan vil du oppsummere Høgmos debut?

– Nei, det var nitrist. Det er første gang siden 1978 at en norsk landslagssjef taper en åpningskamp. Det sier jo litt, sier Scheie.

Tidligere landslagsspiller Lise Klaveness er enda hardere mot Høgmo. Hun mener NFFs forsøk på å redde den norske kvalifiseringen ved å hente inn Høgmo på rekordtid, var «totalt mislykket».

Lise Klaveness

Fotballekspert Lise Klaveness er sterkt kritisk til måten NFF taklet Drillos avskjed på.

Foto: NRK

– Planen til fotballforbundet var å kuppe denne kvalik-slutten, og det gikk ikke, sier Klaveness, før hun tyr til enda sterkere ord:

«Amatørmessig»

– Det var nesten litt amatørmessig, måten Norge slapp inn mål på. Vi var ikke kyniske. Vi gikk ut og skulle overbevise, og glemte den viktigste tommelfingerregelen; gå ut og ligge kompakt, sier Klaveness.

Egil «Drillo» Olsen måtte altså se kveldens kvalik fra sofaen, etter at NFF valgte å avskjedige ham i forrige uke. Det synes Klaveness var feil.

– Det er lett å stå etterpå og dømme, men jeg mener fortsatt at det ikke var så lurt å gi Høgmo jobben allerede nå. Man skulle latt «Drillo» fullføre. Høgmo-prosjektet kunne også fått en bedre start etter kvaliken, mener den tidligere landslagsspissen.

Klaveness så imidlertid ikke bare negative sider ved kveldens braktap.

– Jeg har troen på at Norge tar seg til EM 2016. Det er bra med noe nytt, det er bra med forandring. Høgmo må ikke la denne kampen påvirke ham i fortsettelsen, sier Klaveness.

Høgmo: – Gleder meg til å fortsette

Det tok tid før Per-Mathias Høgmo møtte til pressekonferanse etter 0-3 for Slovenia, men han framsto slett ikke som motløs etter stortapet i debuten som
landslagssjef.

– Noe av det vi gjorde, var det veldig høy kvalitet over. Vi så at det bor mye i disse spillerne, og jeg gleder meg til å fortsette. Det er bare å brette opp ermene, sa han.

Høgmo skylder det dårlige resultatet på en svak periode i begynnelsen av kampen.

– Jeg synes vi kom bra ut de første fem minuttene, men så kom en periode på et kvarter hvor vi ikke hang helt med og ble hardt straffet for det. Slovenia var gode, kom til store sjanser og scoret to mål, sa han.

Han mener at sideforskyvningen ble litt for hard, og hjemmelaget utnyttet det ved å vende spillet hurtig.

– Det var det som overrasket meg i dag, at vi slapp dem så lett
til i den perioden.

Fotball

Oppsummert

 • Klokken 17.30: Brann-styret møter pressen om nachspielskandalen.
 • Vil arrangere fotball-EM i 2025

  Norge, Sverige, Danmark og Finland går sammen om å søke om å få arrangere fotball-EM for kvinner i 2025.

  Det opplyser Danmarks fotballpresident Jesper Møller, ifølge nyhetsbyrået Ritzau.

  Danmark har tidligere undersøkt mulighetene for å holde mesterskapet alene, men kvinnefotballens vekst og kravet til EM-arenaene har gjort den planen urealistisk.

  EM-verten for 2025 blir trolig utpekt i desember neste år. Også Polen har meldt seg på i kampen om mesterskapet.

  Sjögren
  Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix
 • Polititopp kritiserer PL-klubbene

  Bare tre av klubbene i engelske Premier League har akseptert politiets invitasjon til et samarbeid for å bekjempe rasisme i sosiale medier, melder Sky Sports.

  Mark Roberts, politidirektør med ansvar for fotballfeltet i England, er skuffet over den dårlige responsen. Politiet har i alt fått positivt svar fra 49 av 92 klubber i de fire øverste ligaene.

  Rasisme mot spillere i sosiale medier er blitt et økende problem de siste årene. Det toppet seg under sommerens fotball-EM, der England-spillerne Bukayo Saka, Marcus Rashford og Jadon Sancho bommet i straffesparkkonkurransen i finalen mot Italia.

  Roberts forteller at han sendte brev til alle de 92 proffklubbene i juli. 49 av dem vil samarbeide med politiet, men bare åtte har tatt kontakt med ønske om at politiet, spillerforeningen eller andre støttespillere snakker med spillerne.

  Andorra England WCup 2022 Soccer
  Foto: Joan Monfort / AP
 • Norsk Toppfotball vil innføre VAR

  Styret i Norsk Toppfotball (NTF) har sagt ja til å implementere videodømming (VAR) i norsk toppfotball fra 2023, sier Cato Haug, styreleder i NTF til BA. NTF representerer interessene til 32 klubber i Eliteserien og 1. divisjon på herresiden. Klubbene har gitt sine innspill til organisasjonen, som på et styremøte i dag altså vedtok at de er positive til VAR.

  Det er Norges fotballforbund som bestemmer om videodømming skal komme til Norge. I en e-post til BA sier konkurransedirektør Nils Fisketjønn i NFF at forbundsstyret skal ta stilling til spørsmålet i månedsskiftet oktober/november.

 • Ingen nordisk søknad om fotball-EM

  Aktuelle søkere om å arrangere fotball-EM for menn i 2028 har fått frist til mars med å melde sin interesse. Planen om et nordisk EM er allerede skrinlagt.

  Det opplyser kommunikasjonssjef Jakob Høyer i Danmarks fotballforbund (DBU) til nyhetsbyrået Ritzau. Han forklarer at planen om en fellessøknad fra Norge, Danmark, Finland og Sverige ble droppet allerede for flere år siden.

  Det var i 2016 at de fire nordiske landene opplyste at de ville gå for å bli vertskap for EM i 2024 eller 2028. Senere er 2024-mesterskapet tildelt Tyskland, og heller ikke det påfølgende mesterskapet vil havne i Norden.

  Det er i hovedsak stadionbegrensninger som gjør at vi ikke vil få se et mesterskap på nordisk jord.

  jZ33--L-k1U
  Foto: Stian Lysberg Solum / Stian Lysberg Solum
 • Solskjær-elev utsatt for rasisme

  Manchester United-talentet Anthony Elanga hevder han ble utsatt for rasisme av en spiller på Italias U21-landslag i oppgjøret mellom Sverige og Italia tirsdag.

  19 år gamle Elanga, som debuterte for Ole Gunnar Solskjærs United sist sesong, er en viktig spiller for Sveriges U21-landslag. Tirsdag kveld spilte han hele kampen da Sverige sikret 1-1 med et mål på overtid.

  Kampen ble svært amper etter utligningen, og Elanga fikk gult kort. Nå melder den svenske landslagsledelsen på forbundets nettsted at kantspilleren ble utsatt for rasisme.

  Solskjær
  Foto: JASON CAIRNDUFF

Skadekrisen vokser for Norge – nok et forfall før skjebnekampen

World Cup - UEFA Qualifiers - Group I - Hungary v England