NRK Meny
Normal

Scheie: – Kunne ikke se noen fremskritt

MARIBOR/OSLO (NRK.no): NRKs fotballkommentator Arne Scheie (69) klarte ikke å se mye «innovativt» ved debuten til Per-Mathias Høgmo (53). Lise Klaveness mener «Drillo» burde fått fullføre VM-kvaliken.

Høgmo

Per-Mathias Høgmo tuslet slukøret av banen etter 0-3-tapet for Slovenia fredag kveld. Arne Scheie synes ikke tromsøværingen klarte å sette noe preg på laget.

Foto: Poppe, Cornelius / NTB scanpix

– Selv om vi hadde ballen mye, var det ikke noen store fremskritt. Å tape 3-0 i en kvalifiseringskamp er sjelden - nesten uansett hvilket lag du er, sier Arne Scheie til NRK.no.

Per-Mathias Høgmo fikk en verst tenkelig start på landslagssjef-karrieren fredag kveld.

Norge tapte hele 3-0 mot Slovenia, og de hvite strendene i Rio de Janeiro har aldri vært lengre unna. Det er bare å stikke fingeren i jorda: VM i Brasil går uten norsk deltakelse.

– Ikke mye positivt

Egil Olsen

Egil Olsen hadde kontrakt ut VM-kvalifiseringen, men fikk sparken til fordel for Per-Mathias Høgmo sist uke.

Foto: Aas, Erlend / NTB scanpix

Høgmo, som på forhånd hadde skapt voldsom entusiasme med store ord om angrepsvillighet og innovative bevegelser, fikk se «nye Norge» gå på lagets verste kvaliktap på 10 år.

Den erfarne fotballkommentatoren synes det hele var nitrist sett med norske øyne.

– Jeg kan ikke si at jeg så veldig mye som gjør meg positiv med tanke på Island-kampen. Fotball handler om resultater, og i denne gruppa - der vi skulle knuse all motstand - er vi allerede utslått, sier Scheie.

Hyller Island

– Var det noe som virket annerledes enn under «Drillo»?

– Det positive er at vi hadde ballen mye i perioder. Men samtidig ble det altfor store rom på kantene. Det var slik det første målet kom, og da ble det vanskelig, sier Scheie.

Mens Norge altså er ute av VM-dansen, kan våre naboer Island og Sverige fortsatt sikre seg VM-billett. Begge nasjonene er klare for play-offrunden med henholdsvis 2-0-seier for Kypros og 2-1-seier for Sverige.

– Hva sier det om norsk fotball at Island, med 320.000 innbyggere, er klare for play-off, mens Norge må bli hjemme?

– Det er fascinerende at Island greier det. De er gode i mange idretter, islendingene. Det er ganske utrolig, sier Scheie.

Klaveness kritisk til Drillo-avskjeden

– Hvordan vil du oppsummere Høgmos debut?

– Nei, det var nitrist. Det er første gang siden 1978 at en norsk landslagssjef taper en åpningskamp. Det sier jo litt, sier Scheie.

Tidligere landslagsspiller Lise Klaveness er enda hardere mot Høgmo. Hun mener NFFs forsøk på å redde den norske kvalifiseringen ved å hente inn Høgmo på rekordtid, var «totalt mislykket».

Lise Klaveness

Fotballekspert Lise Klaveness er sterkt kritisk til måten NFF taklet Drillos avskjed på.

Foto: NRK

– Planen til fotballforbundet var å kuppe denne kvalik-slutten, og det gikk ikke, sier Klaveness, før hun tyr til enda sterkere ord:

«Amatørmessig»

– Det var nesten litt amatørmessig, måten Norge slapp inn mål på. Vi var ikke kyniske. Vi gikk ut og skulle overbevise, og glemte den viktigste tommelfingerregelen; gå ut og ligge kompakt, sier Klaveness.

Egil «Drillo» Olsen måtte altså se kveldens kvalik fra sofaen, etter at NFF valgte å avskjedige ham i forrige uke. Det synes Klaveness var feil.

– Det er lett å stå etterpå og dømme, men jeg mener fortsatt at det ikke var så lurt å gi Høgmo jobben allerede nå. Man skulle latt «Drillo» fullføre. Høgmo-prosjektet kunne også fått en bedre start etter kvaliken, mener den tidligere landslagsspissen.

Klaveness så imidlertid ikke bare negative sider ved kveldens braktap.

– Jeg har troen på at Norge tar seg til EM 2016. Det er bra med noe nytt, det er bra med forandring. Høgmo må ikke la denne kampen påvirke ham i fortsettelsen, sier Klaveness.

Høgmo: – Gleder meg til å fortsette

Det tok tid før Per-Mathias Høgmo møtte til pressekonferanse etter 0-3 for Slovenia, men han framsto slett ikke som motløs etter stortapet i debuten som
landslagssjef.

– Noe av det vi gjorde, var det veldig høy kvalitet over. Vi så at det bor mye i disse spillerne, og jeg gleder meg til å fortsette. Det er bare å brette opp ermene, sa han.

Høgmo skylder det dårlige resultatet på en svak periode i begynnelsen av kampen.

– Jeg synes vi kom bra ut de første fem minuttene, men så kom en periode på et kvarter hvor vi ikke hang helt med og ble hardt straffet for det. Slovenia var gode, kom til store sjanser og scoret to mål, sa han.

Han mener at sideforskyvningen ble litt for hard, og hjemmelaget utnyttet det ved å vende spillet hurtig.

– Det var det som overrasket meg i dag, at vi slapp dem så lett
til i den perioden.

Fotballnyheter