NRK Meny
Normal

Scheie: – Kan ikke sammenlignes med noe

Spania sto i kveld for en av tidenes største VM-kollapser: Stjernegalleriet og den regjerende verdensmesteren er ute av VM etter to strake tap. Arne Scheie har nesten ikke sett maken til lignende sammenbrudd.

Sergio Busquets

Sergio Busquets og Spania har vært en skygge av seg selv dette mesterskapet. I kveld er de ute av fotball-VM. Et et av de største sjokkene på en fotballbane, vil mange mene.

Foto: Manu Fernandez / Ap

Laster innhold, vennligst vent..
Diego Costa

Sergio Ramos gjemte ansiktet sitt i drakten etter at VM-drømmen ble knust.

Foto: JORGE SILVA / Reuters

– Det er ikke noe som kan sammenlignes med det her. Det har aldri skjedd at en regjerende verdensmester har tapt de to første VM-kampene, sier Arne Scheie, mangeårig fotballkommentator i NRK.

En hel fotballverden er rystet etter Spanias VM-exit. Laget, som har vunnet EM, VM og EM – igjen – er ute av mesterskapet i Brasil etter to tap i gruppespillet.

Forrige uke ble de spanske stjernene overkjørt av Nederland da de tapte 5–1. I kveld ble Chile for sterke.

Dette er første gang siden 2006 fotballstormakten har tapt to strake kamper.

– En av de store kollapsene

Det har vært mange overraskelser i VM oppigjennom årene. Få nasjoner har klart å forsvare en VM-tittel – faktisk har hele tre av de fire siste lagene (Frankrike, Italia og nå Spania) som har vunnet VM, røket ut i det påfølgende VM-gruppespillet.

Men Scheie mener likevel Spania-exiten er helt spesiell.

– Tidligere har det ikke vært direkte kollapser som dette. Regjerende mestre har klart seg brukbart i påfølgende mesterskap, så dette er en av de virkelig store kollapsene – hvis man ser på historien med alle titlene de har tatt de siste årene, sier den tidligere fotballkommentatoren.

Spanias fall

Mange har pratet om «den gylne spanske generasjonen» som har vært vesentlig dårligere for både klubblag og landslag denne sesongen. Flere spår nå at spillere som Xavi og Xabi Alonso blir snart erstattet for godt.

– Det er et generasjonsskifte på gang. Man kan spørre seg: Holdt dette spanske laget for lenge? De har jo vist resultater, men jeg tenker litt på at de har vært med på mye, vunnet alt og har blitt eldre. Ingen skal fortelle meg at de ikke har blitt mer mette, sier Scheie.

– Men det er jo et VM og da skal proffe spillere forberede seg skikkelig å være på hugget. Det er de imidlertid ikke, legger han til.

– Hva tror du skjer med trener del Bosque nå?

– Nei, det er ikke godt å si. Jeg tror han gir seg, svarer Scheie.

Vicente del Bosque, som har ført laget til VM-gull i 2010 og EM-gull i 2012 sa etter kampen at fremtiden er usikker.

– Jeg hadde aldri trodd at vi skulle bli slått ut i gruppespillet. Slike resultater kan få konsekvenser. Det kan også gjelde meg, sa del Bosque.

Chile øker ledelsen

SE VIDEO: Her kan du se Charles Aránguiz doble ledelsen.

Fotballnyheter