Scheie: – Det verste tapet på 30 år

Norges beste menn ble latterliggjort, rundspilt og knust av Frankrike tirsdag kveld. Arne Scheie er skremt og mener vi må tilbake til 1985 for å finne et verre tap.

Tarik Elyounoussi og Joshua King

Tarik Elyounoussi og Joshua King fikk det tøft mot de franske stjernene i Paris. Arne Scheie mener 4-0-tapet er landslagets verste på 30 år.

Foto: Larsen, HÃ¥kon Mosvold / NTB scanpix

Mats Møller Dæhli

Mats Møller Dæhli fløy høyt og lavt mot Frankrike, men kunne ikke stoppe de franske stjernene.

Foto: Larsen, HÃ¥kon Mosvold / NTB scanpix

– Norge ble totalt utspilt. Dette var det beste norske laget og det er jo litt skremmende, sier Arne Scheie, mangeårig fotballkommentator for NRK.

Per-Mathias Høgmo og Norge hadde en helsvart kveld i Paris. Norge var sjanseløse fra første spark på ballen og tapte helt fortjent 4–0 foran drøye 70.000 franskmenn på Stade de France.

Scheies «skrekkliste»

Scheie må bla langt tilbake i historiebøkene for å finne et tilsvarende stygt tap.

– Dette er det verste tapet på bortimot 30 år når vi snakker om det beste laget. Vi hadde et OL-lag på 80-tallet som også gikk på et par smeller, men når vi snakker om det beste norske laget, er dette det mest ydmykende, sier Scheie.

Han sammenligner gårsdagens 4-0-kamp med følgende tap:

  • 5-1-tapet mot Danmark i 1985.
  • 4-0-tapet mot England i 1980.
  • 4-0-tapet mot Skottland i 1979.

En rekke fotballeksperter kritiserte spesielt Norges forsvarsspill etter tapet. Blant dem var Max-ekspert Lars Tjærnås som beskrev det defensive spillet som et «skrekkabinett» og i tillegg mente kampen var et «gufs fra fortiden». Arne Scheie er enig.

– Ja, hvis vi ser på resultatet er jeg enig i det. Vi må tilbake til 80- og 70-tallet for å finne et norsk lag som til de grader har blitt ydmyket, sier den tidligere NRK-kommentatoren, som har fulgt landslaget i flere tiår.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Klaus Berggren og Erik Thorstevedt

Erik Thorstvedt måtte plukke hele fem baller ut av nettet i 5-1-tapet mot Danmark i 1985. Her er det danske Klaus Berggren som setter ballen til side for Norges keeper.

Foto: Sigurdsøn, Bjørn / NTB scanpix

Mener Norge kunne tapt med syv

Men Norge var heller ikke spesielt mye kvassere fremover på banen. Joshua King, Tarik Elyounoussi og Co. på topp skapte så godt som ingenting.

– Norge hadde én sjanse, mens Frankrike hadde en rekke store muligheter. De var nærmere å score nummer 5, 6 og 7 enn det Norge var en redusering, sier Scheie.

Per-Mathias Høgmo har hatt en meget tøff start på livet som landslagssjef etter at han tok over jobben til Egil «Drillo» Olsen på høsten i fjor. Høgmo står med fem tap, to uavgjort og én seier på åtte kamper. Det har gitt en målforskjell på 6–17. Fire av baklengsmålene kom altså mot Frankrike.

– Ikke farlig med smell i ansiktet

Han har i hele år snakket om at Norge skal spille en offensiv og attraktiv fotball hvor laget skal prege kampene. Det har bare tidvis fungert.

Rune Bratseth

Rune Bratseth, tidligere landslagsstopper, mener det norske folk må gi Per Mathias Høgmo tid som landslagssjef.

Foto: Johansen, Erik / NTB scanpix

Rune Bratseth, tidligere landslagstopper og nå Viasat 4-ekspert, mener Høgmo må få tid med laget.

– Da jeg satte meg ned for å se kampen, fryktet jeg at vi kom til å få et sånt resultat i og med at utgangspunktet var at vi skulle styre og eie kampen. Vi utfordret dem på noe de er langt bedre enn oss på. Jeg er ikke overrasket over at resultatet ble som det ble, sier Bratseth til NRK.no.

Han tror stortapet gir landslagets spillere en god dose læring.

– Det er ikke farlig å få seg en smell i ansiktet. Men vi kan ikke bare gå i ringen og bli slått ned hver gang, sier han.

Tror på jevn kamp mot Italia

Da Norge – med Rune Bratseth i forsvaret – var på sitt aller beste på 90-tallet ble det prioritert knallhard defensiv organisering. Arne Scheie mener landslaget nå må få orden i forsvarsfireren.

– Vi må i hvert fall ha en defensiv trygghet hvis vi skal ha noe forhåpning om å komme til EM-sluttspillet i 2016. Vi får prøve oss mot god motstand snart. Vi tar imot Italia på Ullevaal allerede 9. september, sier han.

– Hvordan kommer det til å gå mot Italia hvis vi spiller sånn som i går?

– Jeg tror ikke vi får en like stygg smell mot Italia på hjemmebane, men det blir veldig vanskelig å slå Italia fordi de er veldig kyniske. Vi får håpe at Italia gjør det godt i VM, for da kan vi ha en bra mulighet, sier Scheie.

Selv om det ble et katastroferesultat mot Frankrike i går, kan de norske herrene trøste seg med at det kan bli verre.

– Det er fortsatt et stykke igjen til 0-9-tapet mot Nederland i Rotterdam i 1979, sier Scheie.

Fotballnyheter