NRK Meny
Normal

Scheie: – Den største nedturen i klubbens og ligaens historie

NRKs mangeårige fotballkommentator Arne Scheie (70) mener David Moyes' exit i Manchester United er tidenes trenernedtur i engelsk fotball.

David Moyes og Arne Scheie

Arne Scheie har vært svoren Manchester United-supporter siden ung alder. NRK-profilen mener David Moyes burde fått mer tid bak spakene på Old Trafford.

Foto: MICHAEL DALDER / Reuters

– Denne sparkingen er høyt på lista når vi ser hva United har prestert siden Premier League-oppstarten i 1992. United har vært det beste laget over en tjueårsperiode, så dette er, slik jeg ser det, den største trenernedturen i klubbens og ligaens historie, sier Arne Scheie, mangeårig fotballkommentator i NRK og Manchester United-supporter.

David Moyes

THE WRONG ONE: David Moyes ble ansatt til å fylle skoene etter Sir Alex Ferguson i Manchester United. Den oppgaven mestret han ikke.

Foto: ADRIAN DENNIS / Afp

Arne Scheie har nylig gått av med pensjon i NRK, men har gjennom de siste 40 årene fulgt favorittklubben fra Manchester tett.

Kommentatorprofilen mener personlig at David Moyes – som tirsdag fikk sparken som manager i Manchester United – burde fått mer tid i jobben.

– Jeg trodde Moyes skulle få tid, i hvert fall sesongen ut. Alle som har United-historien i bakhodet vet at det heller ikke var lett for Sir Alex Ferguson i starten, sier Scheie.

Fikk mindre enn ett år

Etter 295 dager hadde United-eierne, den amerikanske Glazer-familien, sett seg lei de svake resultatene under David Moyes – skotten som skulle erstatte tidenes britiske manager Sir Alex Ferguson denne sesongen.

For fakta er klart: Manchester United blir neppe bedre enn nummer sju i årets Premier League. Klubben er utslått av samtlige cuper og David Moyes har tapt mer enn 30 prosent av kampene sine som United-boss.

– Klubben vant ligaen i fjor, også opplever man dette. Jeg kan ikke se noen managere som har opplevd lignende nedtur, sier den tidligere fotballkommentatoren.

Supporterlederen: – Et riktig valg

Misnøyen til Moyes har vært stor lenge. Tirsdag var det slutt. Leder i Manchester Uniteds norske supporterklubb, Bård Skaar Viken, mener avgjørelsen om å sparke Moyes er riktig.

– Sånn som sesongen har utviklet seg, er nok dette et riktig valg. Samtidig er det ingen gledens dag at en manager får sparken. Jeg spretter ikke champagnen over at Moyes har mistet jobben, men samtidig mener jeg det er en rett avgjørelse, sier Viken til NRK.no.

– Er det bare Moyes det har vært noe galt med i Manchester United?

– Nei, når man har sett lekkasjene som har kommet fra spillergruppa og prestasjonene ute på banen, er det åpenbart at det må gjøres en opprydning i spillerstallen. Det er vel derfor styret har valgt å avskjedige Moyes akkurat nå. En ny manager vil få hele sommeren til å rydde opp i spillerstallen og bruke de enorme summene som er tilgjengeliggjort for spillerkjøp, sier Viken.

– Er du overrasket over at Moyes får sparken før sesongen er ferdigspilt?

Arne Scheie

Arne Scheie har kommentert sin siste fotballkamp som NRK-ansatt. Kommentatoren er nå pensjonert.

Foto: Varfjell, Fredrik / NTB scanpix

– Ja, jeg har sagt gjennom hele våren at jeg trodde Moyes ville få prøve seg gjennom et nytt overgangsvindu. Jeg trodde han skulle sitte i hvert fall en halv sesong til. Da er det klart jeg er overrasket i dag, sier Viken.

Nå starter jobben med å finne en erstatter for den skotske manageren. Nederlandske Louis van Gaal har blitt trukket frem som den største favoritten til jobben. Uansett er det klart at David Moyes – som ble kalt «The Chosen One» da han ble ansatt 1. juli 2013 – var «The Wrong One».

– Etter lørdagens kamp mot Everton, da Moyes virket fornøyd med kampen uten å ha hatt et skudd på mål i første omgang, var det tydeligvis nok. For mange supportere så var det vel ventet at Moyes måtte gå, men for meg var det kanskje noe tidlig, sier Scheie.

Neville: – Dårlig håndtert

Tidligere Manchester United-back Gary Neville mener klubben har håndtert managersituasjonen dårlig.

Neville synes Moyes burde ha fått bedre tid til å finne seg til rette på Old Trafford, men sier at klubben havnet i en vanskelig situasjon på grunn av de svake resultatene.

– Jeg synes dette kunne ha vært håndtert mye bedre. Jeg tror på at managere får tid. Det er likevel ikke til å legge skjul på at fotballen denne sesongen har vært svak, og resultatene har vært svake. Prestasjonene er blitt dårligere og dårligere, sier Neville, som er ekspert for Sky Sports.

Fotballnyheter

Videoklipp

En viktig scoring for Norge av Martin Ødegaard mot Irland.
Se alle målene her.
Se alle målene her.