Hopp til innhold

Dette husker Arne Scheie best fra 20 år med Premier League

"Kung-fu"-spark, spektakulære scoringer og intense tittelkamper. Her er Arne Scheies beste minner fra to tiår med Premier League.

Arne Scheie om Premier League

MANGE MINNER: Rooneys brassespark, Aguero som avgjorde ligagullet i siste sekund, Mourinhos inntreden i Chelsea og Shearers utallige scoringer. Det er kun noen av Arne Scheies høydepunkter fra de siste 20 årene med Premier League.

Arne Scheie

Arne Scheie ser fram til en ny sesong med Premier League.

Foto: Aas, Erlend, Erlend Aas / SCANPIX

– Det jeg husker aller best fra alle sesongene med Premier League, må være da Sergio Aguero avgjorde tittelkampen i siste sekund forrige sesong, sier NRKs fotballekspert Arne Scheie.

Onsdag denne uken feiret Premier League 20 år.

Scheie har fulgt Englands øverste divisjon med argusøyne i en årrekke, og selv om minnene er mange og fantastiske, er det to grunner til at ingenting kan måle seg med dramatikken som utspilte seg i siste serierunde i fjor.

– For det første er det jo gjerne slik at det siste man har opplevd sitter friskest i minnet. For det andre - og aller viktigst - var sesongen i fjor helt unik. Ikke bare ble det en uvirkelig spennende avslutning, det hele stod dessuten mellom to bitre fiender og byrivaler, forklarer Scheie.

Nå kan han knapt vente på at den nye sesongen kommer i gang lørdag.

– Det blir så spennende. Jeg takker ikke nei til en sesong med samme spenning som forrige sesong, men det er vel ikke mulig med en like dramatisk utvikling, smiler Scheie.

Han mener likevel den kommende sesongen blir fantastisk for fotballfansen.

– Premier League har vært en suksess siden starten. Den er unik, og gir utallige minner, sier fotballeksperten.

Han forteller hva han husker aller best fra de første 20 sesongene av Premier League.

  • Hva husker du best fra de første 20 sesongene av Premier League? Si din mening i kommentarfeltet nederst!

92/93: Da det hele begynte

– Sesongen 1992/93 husker jeg best som starten et nytt kapittel i engelsk fotball. SkySports la 3,4 milliarder kroner i potten for å få vise Premier League på TV, og Manchester United vant sin første serietittel på 26 år. 92/93-sesongen var begynnelsen på noe stort for både Premier League og Manchester United.

93/94: Exit for store managere

Graeme Souness

93/94: Graeme Souness fikk sparken av Liverpool.

Foto: IAN HODGSON / REUTERS
Cantona

94/95: Eric Cantona fikk rødt kort, sparket en tilskuer og ble utestengt i over et halvår.

Foto: MAX NASH / Ap
Wenger

96/97: Arsene Wenger tok over Arsenal, og det med suksess.

Foto: EDDIE KEOGH / Reuters
Solskjær

98/99: Ole Gunnar Solskjær var en av Uniteds viktigste brikker i trippeltriumfen.

Foto: IAN HODGSON / REUTERS
Ledley King

00/01: Ledley King scoret før ti sekunder var spilt mot Bradford. Det er Premier League-rekord.

Foto: GLYN KIRK / Afp
VAN NISTELROOY

02/03: Ruud van Nistelrooy ble toppscorer med 25 mål.

Foto: DARREN STAPLES / REUTERS
Thierry Henry

03/04: Thierry Henry scoret 30 mål og Arsenal vant tittelen. Klubben tapte ingen av sine 38 kamper.

Foto: MAX NASH / AP
Mourinho

04/05: «The special one» vinner serien to år på rad.

Foto: MATT DUNHAM / REUTERS
Ronaldo

07/08: Cristiano Ronaldo scorer 31 mål på 31 kamper, og hjelper United til suksess.

Foto: Phil Noble / REUTERS
Drogba

09/10: Drogba scoret 29 av Chelseas rekordmange 103 mål da Chelsea vant serien.

Foto: IAN KINGTON / Afp
Wayne Rooney

10/11: Wayne Rooney scorer tidenes Premier League-mål.

Foto: ANDREW YATES / Afp
Aguero

11/12: Matchvinner Sergio Aguero løfter pokalen City vant i siste sekund mot QPR.

Foto: PAUL ELLIS / Afp

– Manchester United fulgte opp fjorårets sesong og vant både serie og cup, mens Andy Cole presenterte seg ved å score 34 mål for Newcastle. Likevel sitter det best i minnet at store managere som Graeme Souness og Terry Venables ble sparket fra henholdsvis Liverpool og Tottenham.

94/95: Dramatikken

– Dette er blant Premier Leagues mest innholdsrike sesonger. Eric Cantona sjokkerte hele fotball-England da han i januar "kung-fu"-sparket en tilskuer i Manchester Uniteds bortekamp mot Crystal Palace, og endte opp med 120 timers samfunnstjeneste og over et halvt års utestengelse av FA. Manchester United hang likevel med i toppen, og kjempet med Blackburn om å vinne tittelen. I siste runde måtte United slå West Ham, samtidig som Blackburn måtte på Anfield. Rivalen Liverpool gjorde jobben og ga United en hjelpende hånd, men Sir Alex Fergusons menn misbrukte enorme sjanser. Med 0-0 for United, stakk Henning Berg og Blackburn av med gullet.

95/96: Revansjen

– Denne sesongen huskes best for hvordan Manchester United slo tilbake etter å ha tapt seriegullet i siste serierunde sesongen før. Ikke bare ble det seriegull på Manchester United, de stakk også av med FA cup-tittelen etter å ha slått Liverpool i finalen. Cantona ble matcvinner, og ble senere kåret til "Årets Spiller" av britisk presse.

96/97: Wenger på plass

– Manchester United vant serien nok en gang, men sesongen var likevel starten på duelleringen og rivaleriet mellom Arsene Wenger og Sir Alex Ferguson. Wenger tok over Arsenal i oktober '96, og ledet klubben til en tredjeplass på tabellen. Alan Shearer ble toppscorer for tredje år på rad, mens David Beckham scoret sitt spektakulære mål fra midtbanen mot Wimbledon.

97/98: Wenger-dobbel

– I sin andre sesong i managerstolen på Highbury ble Arsene Wenger den første ikke-britiske manageren som ledet en klubb til seriegull. I tillegg sikret Arsenal seg FA cup-trofeet med 2-0-seieren over Newcastle i finalen. Mye av grunnen til den fantastiske sesongen var en backrekke bestående av Tony Adams, Nigel Winterburn, Lee Dixon og Martin Keown.

98/99: Utrolige United

– For andre gang siden Premier Leagues oppstart kunne et annet lag enn Manchester United kalle seg regjerende mester. Etter Blacburns tittel svarte United med "The Double", denne gang slo Sir Alex Ferguson tilbake ved å vinne "The Treble". Selv om dette ikke har noe med Premier League å gjøre, er det likevel umulig ikke å nevne Solskjærs matchvinnerscoring i mesterligafinalen som et absolutt høydepunkt.

99/00: Utklassingen

– Manchester United satte ny rekord da de vant serien med hele 18 poeng ned til Arsenal på andreplass. Den rekorden står fremdeles. Kevin Phillips ble toppscorer med 30 mål denne sesongen, og ble med det Premier Leagues tredje spiller som nådde 30-målsgrensen etter Andy Cole og Alan Shearer.

00/01: Raskeste mål

– Seriegullet endte på Old Trafford nok en gang, noe som gjorde Manchester United til det første laget i Premier League-historien med tre strake gull. Likevel husker jeg aller best at Tottenhams midtstopper Ledley King (!) scoret Premier Leagues raskeste mål: Etter 9,7 sekunder i 3-3-kampen mot Bradford i desember.

01/02: Opprykkslagene

– Manchester United stod for et av Premier League-historiens beste comeback, da 0-3 ble snudd til 5-3-seier borte mot Tottenham. Det holdt likevel ikke til en ny tittel: Arsenal brøt endelig Uniteds seriegullrekke, og vant tittelen foran Liverpool. Thierry Henry ble toppscorer for første gang, mens alle de nyopprykkede klubbene (Bolton, Blackburn og Fulham) beholdt plassen i den øverste divisjonen.

02/03: 18 kamper uten tap

– Som vanlig slo Manchester United tilbake etter ikke å ha vunnet serien året før. Anført av en strålende Ruud van Nistelrooy, som ble toppscorer med 25 mål, sikret United gullet med fem poeng ned til Arsenal.

03/04: Umulige Arsenal

– Arsene Wenger ledet Arsenal til seriegullet i 2004, uten at «The Gunners» tapte noen av sine 38 kamper. En helt utrolig rekke kamper uten tap i serien, som senere strakk seg til 49. Roman Abramovistj tok over som eier i Chelsea, mens Thierry ble Premier Leagues fjerde spiller til å nå 30 mål på én sesong.

04/05: «The special one»

– Jose Mourinho tok over Chelsea, og utnevnte seg selv til «The special one». Portugiseren levde opp til sine egne forventninger, og sikret Chelseas første serietittel på 50 år. Petr Cech holdt nullen i 24 kamper, mens Chelsea vant utrolige 15 av 19 bortekamper. 95 poeng på 38 kamper var ny rekord.

05/06: Tidenes målscorer

– Jose Mourinho ble den andre treneren (etter Ferguson) som klarte kunststykket å forsvare en Premier League-tittel. Samtidig var 05/06-sesongen den siste for Alan Shearer, mannen som fremdeles er Premier Leagues mestscorende spiller med sine 260 mål. Shearers avskjed ble på mange måter markert da Thierry Henry ble toppscorer for fjerde gang, som den eneste i Premier League-historien.

06/07: United kommer tilbake

– Fire år etter forrige serietittel, klarte Manchester United endelig å vinne tilbake Premier League-trofeet. Manchester United-Blackburn ga ny publikumsrekord (76 098 tilskuere), og Fulhams Moritz Volz fikk æren av å score Premier Leagues mål nummer 15 000.

07/08: Ronaldos målshow

– Jose Mourinho fikk sparken høsten 2007, kun måneder etter at han ble snytt for seriegullet av Manchester United. «The red devils» fulgte opp suksessen, og vant gullet for andre sesong på rad. Mye av æren for det fikk Cristiano Ronaldo, som scoret utrolige 31 mål på 31 kamper.

08/09: 18-18

– For andre gang vant Manchester United Premier League tre år på rad. Klubben kjempet lenge med Liverpool om tittelen, men trakk til slutt det lengste strået og utliknet med det til 18-18 i antall ligatitler. Mye av grunnen til Manchester Uniteds seriegull var Edwin van der Sar's utrolige 14 kamper på rad uten baklengsmål.

09/10: Scoringsrekorden

– Etter fire år uten seriegull, kunne Chelsea endelig løfte pokalen igjen. Klubben scoret hele 103 mål på 38 kamper, noe som er det høyeste antallet i løpet av en Premier League-sesong. Det bidro til å henvise Manchester United til andreplass, ett fattig poeng bak.

10/11: 19-18

– Publikum strømmet til tribunene, faktisk var 92 prosent av stadionene fulle. Fansen fikk se Manchester United storme inn til sitt 19. seriemesterskap, noe som gjorde at de passerte Liverpools 18. Sesongen ga dessuten Premier League-historiens vakreste mål: Wayne Rooneys brassespark mot Manchester City på Old Trafford.

11/12: I siste sekund

– Hvilken dramatikk. Manchester United var seriemester da dommeren blåste av deres bortekamp mot Sunderland, men City scoret og vant på overtid hjemme mot QPR. Tidenes Premier League-avslutning hadde alt: Scoringer, rødt kort, en pokal som skiftet eier flere ganger og avgjørelse i siste sekund. City ble med det hisoriens første lag som vant ligaen på målforskjell.

Så gjenstår det å se om Manchester City er laget som kan juble til sist også sesongen 2012/13.

Hvordan husker du de 20 første sesongene av Premier League? Har du noen uforglemmelige opplevelser eller høydepunkter du husker spesielt godt? Del dem i kommentarfeltet under!

Fotball

  • Lyn vant etter kjempetabbe

    Lyn tok sesongens første seier da LSK Kvinner ble slått 1–0 i Toppserien fredag kveld.

    Kampens eneste scoring kom etter en fæl tabbe fra LSKs forsvarsspiller Camilla Huseby. Hun spilte ballen rett i beina til Lyns Jenny Røsholm Olsen, som vippet ballen over keeper og i mål.

    Lyn står dermed med fire poeng på fire kamper, mens LSK Kvinner står med to seirer og to tap etter fire runder.

    Toppserien i fotball 2024: Portretter av Lyn
    Foto: Fredrik Varfjell / NTB
  • Haaland usikker til FA-cupsemifinalen

    Erling Braut Haaland er småskadd og kan miste Manchester Citys FA-cupsemifinale mot Chelsea lørdag.

    Det avslørte City-manager Pep Guardiola på en pressekonferanse fredag.

    Det har vært knyttet usikkerhet til Haaland etter at han ble byttet ut før ekstraomgangene i mesterligakvartfinalen mot Real Madrid onsdag.

    Guardiola uttalte etter den kampen at Haaland ba om å bli byttet ut, og at han ikke var i stand til å fortsette.

    – Erling kjente noe. Et muskulært problem. Han kunne ikke fortsette, sa Guardiola fredag.

    Selv om City er slått ut av mesterligaen, venter et relativt hektisk kampprogram de neste ukene. Kommende Torsdag skal de lyseblå spille en utsatt bortekamp mot Brighton i Premier League, mens Nottingham gjester Manchester i serien tre dager senere.

    Med seks kamper igjen av sesongen topper City ligatabellen to poeng foran Arsenal og Liverpool.

    Haaland er delt toppscorer med Chelseas Cole Palmer. De har begge scoret 20 mål. Nordmannen har samtidig måttet tåle kritikk den siste tiden. (NTB)

    Haaland
    Foto: DARREN STAPLES / AFP
  • Alvorlig kneskade tvinger Sandefjord-spiller til å legge opp

    Sandefjord-spiller Andreas van der Spa (25) har tatt den tunge beslutningen om å avslutte fotballkarrieren etter at en kneskade har skapt komplikasjoner.

    Eliteserieklubben opplyser om beslutningen på sine nettsider fredag.

    Der heter det at van der Spa skulle gjennomgå det som på forhånd var antatt å være en enkel kneoperasjon. Det viste det seg ikke å være.

    – Samtalen med legen i etterkant var nedslående – og det var naturlig for meg å få noen flere synspunkter. Derfor har noen av de fremste ekspertene her i landet kommet med sine konklusjoner. Det er bare å krype til korset og slutte med toppfotballen, sier van der Spa.

    – Det har selvsagt vært blytungt, og jeg har vært helt i kjelleren, sier han videre og forteller at han rømte landet etter beskjeden.

    Beskjeden han fikk fra legene var krystallklar. Mer toppfotball kunne gitt varige skader.

    – Da jeg fikk «dommen» kom det som et sjokk. Jeg hadde ingen problemer da jeg kom til Sandefjord, sier nordlendingen.

    Forsvarsspilleren ble hentet inn som erstatter etter at kaptein Sander Moen Foss forsvant til Lillestrøm. Han var tiltenkt en sentral rolle i Sandefjord etter overgangen fra Sogndal. (NTB)

    Andreas van der Spa
    Foto: Fredrik Varfjell / NTB
  • Maanum kan gjøre comeback etter kollapsen søndag

    Arsenal-sjef Jonas Eidevall opplyser at Frida Maanum kan bli å se i søndagens kamp mot Leicester etter en lang periode på sidelinjen.

    Maanum falt om og ble liggende på gresset på overtid i ligacupfinalen mot Chelsea for snart tre uker siden. Hendelsen satte en støkk i både lagvenninner og andre.

    Svenske Eidevall forklarer at Maanum overvåkes medisinsk mens hun gradvis gjør seg klar for å komme tilbake på banen.

    – Alt går bra for øyeblikket, men vi må holde oss til protokollen og prosessen. Og så håper vi selvsagt at hun kan være tilgjengelig for å spille søndag, sa Eidevall på fredagens pressekonferanse.

    Søndag tar Arsenal imot Leicester som ligger på 9.-plass på tabellen.

    Arsenal ligger på 3.-plass i serien med seks poeng opp til tittelrivalene Manchester City og Chelsea. (NTB)

    Frida Maanum i aksjon i ligacupfinalen mot Chelsea
    Foto: ADRIAN DENNIS / AFP
  • Gulbrandsen tilbake i Molde-troppen til storkampen

    Molde-trener Erling Moe kan glede seg over å ha spissen Fredrik Gulbrandsen tilbake i troppen til søndagens storkamp mot Bodø/Glimt i Eliteserien.

    – Det blir vel én forandring, og det er at Martin Linnes ikke er med oss oppover. Fredrik Gulbrandsen er tilbake i troppen. Ellers ser det helt likt ut (som sist), sier Moe til TV 2.

    Gulbrandsen ble skadd allerede i serieåpningen mot Strømsgodset og har siden jobbet hardt for å komme tilbake. Det er uklart hvor mye han kan spille av søndagens toppkamp.

    Linnes startet i 1-2-tapet mot Odd onsdag og gikk av etter en time.

    For Glimts del er eneste endring at Ulrik Saltnes er tilbake i troppen. Han sto over mot Lillestrøm (5-0-seier) sist helg på grunn av sykdom.

    Kampstart på Aspmyra søndag kveld er klokken 19.15. (NTB)

    UEFA Europa Conference League 2023/2024: Molde - Club Brugge (2-1)
    Foto: Svein Ove Ekornesvåg / NTB
Salah
Molde-keeper Jacob Karlstrøm er skuffa over at han rota det til i eigen boks då MFK tapte mot Odd i kveldens eliteseriekamp.
Erling Haaland
Phil Foden
Guro Reiten