NRK Meny
Normal

Arne Scheie om Norges unggutter: – Nå må de virkelig gripe sjansen

Egil «Drillo» Olsen foretrekker Håvard Nordtveit, Markus Henriksen og Magnus Wolff Eikrem framfor langt mer rutinerte karer. – Nå er ungguttene nødt til å vise hva de er gode for, sier Arne Scheie.

Norge

Magnus Wolff Eikrem, Markus Henriksen og Håvard Nordtveit kan utgjøre den sentrale treeren i en femmer på midten i VM-kvalifiseringens to første kamper.

Foto: NTBScanpix

NRKs fotballekspert forstår at mange er overrasket over at Morten Gamst Pedersen og Erik Huseklepp er vraket fra landslagstroppen som møter Island og Slovenia i VM-kvalifiseringen i september.

– Det er vanskelig å si om dette er til det beste for landslaget eller ikke. Men Gamst har ikke imponert på lenge, og Huseklepp har tydeligvis ikke vært god nok for landslaget etter returen til Brann, sier Arne Scheie.

Han spår en tøff vei mot VM-sluttspillet i Brasil om to år.

– Jeg føler at denne kvaliken blir langt vanskeligere enn hva folk hadde sett for seg. Det var stor optimisme da gruppene ble trukket, men det ser liksom ikke så enkelt ut lenger, sier fotballeksperten.

– Må ta steget

Arne Scheie

– Det er vanskelig å si om dette er til det beste for landslaget eller ikke, sier NRKs fotballkommentator Arne Scheie.

Foto: Poppe, Cornelius / SCANPIX
Morten Gamst Pedersen

VRAKET: Morten Gamst Pedersen.

Foto: Sørbø, Krister / NTB scanpix

Da Norge startet kvalifiseringen for EM i 2012 mot Island tilbake i september 2009, spilte Henning Hauger, Christian Grindheim og Morten Gamst Pedersen fra start på den norske midtbanen.

Mot Island 7. september kan det fort hende at unguttene Håvard Nordtveit, Markus Henriksen og Magnus Wolff Eikrem utgjør den sentrale treeren i en femmer på midten.

– Det er gjerne på midtbanen et generasjonsskifte skjer først. Hvis det kreative slutter å fungere, må nye krefter inn. Det er det vi får se nå, tror jeg, sier Scheie.

Samtidig betyr endringene mye mindre rutine, ettersom de tre ungguttene til sammen kun har 17 A-landskamper i beltet. Det er 132 færre enn Hauger, Grindheim og Gamst.

Om Norge skal ha mulighet til å kvalifisere seg for VM, er de tre ungguttene derfor nødt til å prestere.

– Nå må de vise hva de står for. De må spille på sitt beste, leve opp til forventningene og virkelig ta steget på landslaget, fastslår Scheie.

For liten bredde

Om de ikke lykkes, kan det bli utslagsgivende for Norges VM-drøm. Sett bort i fra at Alexander Tettey og Bjørn Helge Riise, som begge er med i troppen, er aktuelle for den norske midtbanen, er det få eller ingen som kan komme inn og heve laget.

– Det er for få som banker på landslagsdøra. Bortsett fra Huseklepp, Gamsten og et par få andre som ble vraket denne gang, ser jeg ingen aktuelle alternativer for «Drillo», forklarer Scheie.

I tillegg er det mange andre usikkerhetsmomenter i laget. John Carew er uten klubb for tiden, mens Moa har slitt med skader. Bak denne duoen er ikke den offensive slagkraften like stor.

– Spør du meg, er jeg mest overrasket over at Erik Huseklepp ble vraket denne gangen. Kanskje er det duket for Daniel Braaten? Han spilte fra start for Toulouse i helgen, sier Scheie.

– Kan ha vært en spore

Han utelukker allikevel ikke at både Huseklepp og Gamsten snart er tilbake på landslaget.

– Dette kan ha vært en spore fra landslagsledelsen. På den måten minnes spillerne på at det er kamp om plassene, tror Scheie.

Og trekker paralleller til en ganske så kjent manager i Premier League.

– Når Sir Alex Ferguson kan benke Wayne Rooney, som han gjorde i helgen... Ja, da kan vel «Drillo» vrake hvem som helst fra landslagstroppen, spøker Scheie.

Fotballnyheter

Videoklipp

Ingrid Hjelmseth ble tråkket på armen og ble liggende lenge på banen.
Caroline Graham Hansen. Så bommer Graham Hansen. Keeperhøyde og forholdsvis enkelt for keeper. Dette er tungt.
Ada Hegerberg var ikke fornøyd etter kampen mot Belgia