NRK Meny
Normal

Her kunne det historiske VM-gullet røket

Dommeren mente at Ryan Lochte jukset da han svømte på ryggen i stedet for magen under finalen på 200 m medley, men et smutthull i regelverket gjør at han slipper straff.

Ryan Lochte vant gull på 200 meter medley i svømme-VM i Kazan. Komm.: Ingrid Sørli Glomnes og Aleksander Hetland.

BANE FIRE: Omtrent midt i bildet, i bane fire fra kamera, ser du amerikanske Ryan Lochte bruke sin nye teknikk 200-meterfinalen medley torsdag. Lochte ligger lengre under vann enn sine konkurrenter og har en fordel av det. Det er bare amerikaneren som bruker denne teknikken. Lochte vant torsdagens løp og tok VM-gull.

Ifølge NBC hadde dommeren som fulgte Lochte i kvalifiseringen planlagt å diske Lochte om han gjorde det samme i finalen, men diskvalifikasjonen uteble.

– Jeg tok den sjansen. De sa at jeg kanskje kunne bli disket. Jeg har aldri hørt om en regel som sier at man ikke kan gjøre det jeg gjorde, men de kommer nok til å endre det nå, sier Lochte.

Avgjørende

TV-bildene over viser klart hva som skjedde:

Da Ryan Lochte skulle gå fra bryst til fri etter vending 150 meter, gjorde svømmestjernen undervannsarbeidet på ryggen i stedet for magen – som er det vanlige.

Det var nettopp på dette tidspunktet han avgjorde løpet og tok sitt fjerde strake VM-gull på distansen, noe ingen har klart før ham.

Gråsone for juks

Men bildene viser at han helt tydelig opererer i en gråsone for juks. Med sin helt særegne teknikk svømmer Lochte på ryggen under vann, mens de andre ligger på magen.

Bildene viser også at Lochte klarer å holde seg litt lengre under vann enn konkurrentene.

– Når man ligger under overflaten og kicker går det faktisk raskere enn å svømme i vannskorpen, fordi det er mindre motstand under vann, forklarer NRKs svømmeekspert Aleksander Hetland.

Han legger til at de såkalte «kickene», altså fotarbeidet under vann, er Lochtes styrke.

– Han kicker altså på ryggen, mens vi ser at Pereira (sølvvinner) kicker på magen. Lochte tar nok to til tre ekstra kick og kommer opp bittelitt foran, sier Hetland.

Etter gull-løpet torsdag gikk ryktene raskt om at dommerne jobbet for å få Lochte diskvalifisert. Trolig lot de det passere siden regelverket, som Lochte selv påpekte, ikke er tydelig rundt hva som er lov og ikke.

Samtaletema

Lochtes nye teknikk har uansett vært et samtaletema under årets svømme-VM i russiske Kazan og har uten tvil hjulpet han.

Torsdag førte det amerikaneren til hans 16. VM-gull i karrieren. Han tok gullet på den raskeste tiden i verden i år, 1.55,81. Det var 0,84 sekund foran sølvvinner Thiago Pereira fra Brasil og ett sekund bedre enn kinesiske Shun Wang på bronseplass.

Lochtes egen verdensrekord er på 1.54,27.

Fotballnyheter

Videoklipp

Ingrid Hjelmseth ble tråkket på armen og ble liggende lenge på banen.
Caroline Graham Hansen. Så bommer Graham Hansen. Keeperhøyde og forholdsvis enkelt for keeper. Dette er tungt.
Ada Hegerberg var ikke fornøyd etter kampen mot Belgia