NRK Meny
Normal

Russland skal arrangere VM 2018

Russland skal arrangere VM 2018 annonserte FIFA-president Sepp Blatter torsdag. I 2022 skal det arrangeres fotball-VM i Qatar.

Switzerland 2018 Soccer WCup Announcement

FIFA-president Sepp Blatter leser opp avgjørelsen.

Foto: Anja Niedringhaus / Ap

Vertsnasjonen ble stemt fram av 22 FIFA-medlemmer, i et valg hvor president Sepp Blatter hadde dobbeltstemme i tilfelle uavgjort. I motsetning til England har Russland aldri arrangert fotball-VM tidligere.

- Avgjørelsen for VM i 2018 falt på Russlands bidrag, sa Blatter til vill jubel fra Russlands delegater.

Hva synes du om avgjørelsen? Diskutér!

Sjarm hjalp ikke

Dermed hjalp ikke Englands sjarmoffensiv overfor FIFA-komiteen i forkant av avstemningen - til stor skuffelse for mange Englands-supportere.

Les: Bare to støttet England

- Det kan bare være en vinner, og dessverre må vi skuffe tre av tilbyderne. Forhåpentligvis vil de kunne tenke på sine egne ord – fotball er mer enn et spill. Det handler om å lære og vinne, og å tape, sa han.

Valget for 2018 stod mellom England, Nederland/Belgia, Russland og Spania/Portugal.

- Jeg lover at dere aldri kommer til å angre på dette valget. La oss skape histore sammen, jublet visestatsminister Igor Sjuvalov.

Qatar overrasket alle

Den største overraskelsen kom da det ble kunngjort at FIFA skal arrangere verdensmesterskapet i fotball i 2022 i Qatar. Landet har i overkant av 800.000 innbyggere og rundt 6.500 aktive fotballspillere. Qatar har aldri deltatt i et fotball-VM.

Les: Slik er Qatars ville VM-drøm

De andre kandidatene var USA, Australia, Japan og Sør-Korea.

Obama: Feil avgjørelse

Valget fikk USAs president Barack Obama til å kritisere FIFAs avgjørelse.

- Denne avgjørelsen var feil, sa Obama, som hadde gått sterkt ut til støtte for USAs søknad.

- Takk for at dere støtter oss og utvider VM, sa en strålende glad delegat fra Qatar. Dere vil bli stolt av oss, og dere vil bli stolt av Midt-Østen, sa delegaten.

Begge vertsnasjonene vant valget med over 50 prosent av de 22 stemmene.

Stort budsjett

Qatar har satt av et stort budsjett til gjennomføringen av verdensmesterskapet i 2022. Anleggskostnadene er satt til 19,3 milliarder kroner, mens de øvrige kostnadene er beregnet til drøye 4 milliarder.

Russland vil toppe det arabiske landet og bruke hele 24,6 milliarder på bygging og renovering av arenaer.

Avgjørelsen torsdag falt i FIFAs hovedkvarter i Zürich. Det er for øvrig første gang FIFA fordeler to mesterskap i samme møte.

Avstemningen ble forsinket med en halvtime, noe som kan tyde på at FIFA-medlemmene hadde store problemer med å bli enige.

Fotballnyheter

Videoklipp

En viktig scoring for Norge av Martin Ødegaard mot Irland.
Se alle målene her.
Se alle målene her.