Elsket for sitt talent - hatet for sine utenomsportslige feilskjær

Når Wayne Rooney løper ut på Old Trafford i ettermiddag, er det 10 år og én dag siden han scoret sitt aller første Premier League-mål. Vi har oppsummert stjernespissens opp- og nedturer.

Wayne Rooney som liten og nå

Wayne Rooney har vært gjennom mye i løpet av sine ti år som Premier League-stjerne. Beundret for sitt utrolige fotballtalent - hånet for sine utenomsportslige tåpeligheter.

David Seaman

19. oktober 2002: David Seaman ser ned i gresset etter å ha sluppet inn Rooneys langskudd i det 90. minutt.

– Han har det største talentet i engelsk fotball akkurat nå, sa Arsène Wenger etter å ha sett sitt eget lag bli slått 2-1 av Everton den 19. oktober 2002.

Noen få minutter tidligere hadde den 16 år og 360 dager gamle Wayne Mark Rooney dunket et langskudd fra nærmere 30 meter i tverrliggeren og inn, forbi daværende Arsenal-keeper David Seaman.

Den utrolige scoringen endte Arsenals rekordsterke 30 kamper uten tap i serien, og ukjente Rooney var plutselig på alles lepper.

• Se Rooneys første Premier League-mål her! (ekstern lenke)

Siden den gang har det gått 10 år, og det store talentet fra bydelen Croxteth i Liverpool har blitt en etablert Premier League-veteran og en av verdens beste fotballspillere.

• Hva er ditt beste Rooney-minne? Del din historie nederst i artikkelen!

Tiårets beste spiller?

Men det var langt fra noen overraskelse at nettopp Rooney skulle bli Englands fremste spiss det kommende tiåret.

Ryktet skal ha det til at Rooney scoret 114 mål (!) på 29 kamper som ni-åring.

Rooney har fortsatt å bøtte inn mål gjennom hele karrieren - faktisk har ingen spiller scoret flere mål i Premier League enn Wayne Rooney siden den skuddvillige Liverpool-gutten presenterte seg for fotballverden den høstdagen i 2002.

United-spissen har rukket å score 144 Premier League-mål totalt, 15 av dem for Everton, før han ble hentet til Manchester United i 2004. Nærmeste utfordrer er Chelseas Frank Lampard 20 mål bak.

Sir Alex' kjæledegge

I sin første kamp for Manchester United scoret Rooney hattrick mot tyrkiske Fenerbahce på Old Trafford i mesterligaen, og ble en umiddelbar favoritt hos de helrøde supporterne.

(artikkelen fortsetter under bildet)

Wayne Rooney scorer mot Fenerbahce

Wayne Rooney scoret tre mål i sin aller første kamp for Manchester United. Her feirer han sitt første mål mot Fenerbahce.

Siden da har Rooney hjulpet United til flere store triumfer, blant annet fire seriemesterskap, tre ligacuptroféer, og ikke minst det store høydepunktet - mesterligaseieren i 2008.

Og selv om Rooney ikke alltid har vært like målfarlig, har han vært Sir Alex Ferguson aller mest betrodde spiller de siste ni årene.

Angriperens knallharde defensive jobbing, gode dødballfot og kontante avslutningsteknikk, i tillegg til noen helt avgjørende scoringer, har selvsagt gjort Rooney umåtelig populær blant United-tilhengerne.

– Rooney var fenomenal, har vi hørt Sir Alex si gang på gang om Rooneys innsats for Manchester-laget.

• Se Rooneys brassescoring mot City i 2009 her! (ekstern lenke)

Da Rooney ønsket seg bort

Men det har ikke alltid vært like rosenrødt å være Wayne Rooney heller.

Rooney og Sir Alex

Wayne Rooney og Sir Alex har hatt et svært turbulent vennskap de siste årene. Da Rooney ønsket seg bort fra klubben, valgte Sir Alex å benke sin store stjerne. Her fra en kamp i 2011.

I oktober 2010 kom det fram at Wayne Rooney hadde avslått Uniteds siste kontraktsforslag, og at spissen ønsket å skifte klubb. Manchester City skal ha vært spissens førstevalg.

Dette fikk selvsagt supporterne til å se illrødt - at deres store helt ønsket å gå til erkefienden City var langt fra i orden.

Rooney forble imidlertid United-spiller, og i ettertid har 26-åringen innrømmet at forsøket på å bytte klubb er det dummeste han har gjort.

– Noen ganger tar man dumme valg og dumme beslutninger, og det var det som skjedde. Etter at jeg hadde snakket med David Gill (United-formann) om overgangsønsket, dro jeg hjem og skjønte straks at jeg hadde dummet meg ut. Jeg dro tilbake og fortalte dem at jeg hadde ombestemt meg, uttalte Rooney nylig.

Jakter årets første mål

Etter at en stygg rift i låret satte ham ut av spill i nesten fire uker, er Wayne Rooney tilbake på fotballbanen igjen for sitt United.

Kraftpluggen har vært på banen i fire kamper hittil i år, uten å score et eneste mål.

Mot Stoke i ettermiddag får han trolig sjansen igjen - i det som blir hans 323. Premier League-kamp i karrieren.

Følg kampen: Manchester United - Stoke fra kl 16.00

PS! Wayne Rooney fyller 27 år neste onsdag!

• Hva er ditt beste Rooney-minne? Del din historie i kommentarfeltet under!

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

• Bellingham senket Barcelona i El Clásico på overtid

Barcelona tok ledelsen to ganger i El Clásico, men det gikk mot 2-2 og status quo i gullkampen i La Liga inntil Jude Bellingham ga Real Madrid seieren.

Det skjedde på overtid og på pasning fra Lucas Vázquez, som var involvert i alle de tre hjemmemålene på en dag da seriegullet i praksis ble sikret.

Lucas Vázquez og Vinicius Junior samarbeidet om to utligningsmål tidligere i kampen, og Real Madrid økte med seieren sitt forsprang til serietoer Barcelona til hele elleve poeng når seks serierunder gjenstår. (NTB)

Champions League - Quarter Final - Second Leg - Manchester City v Real Madrid
  • Glimt gikk på sesongens første poengtap

Glimt fikk en drømmestart i toppkampen mot Molde da Nino Zugelj stanget inn 1–0 etter kun syv minutter.

Men Molde kjempet seg tilbake i oppgjøret. Ti minutter ut i andre omgang rev Kristoffer Haugen seg fri på bakerste stang, og pirket et innlegg fra Kristian Eriksen over målstreken.

Dermed gikk Bodø/Glimt på sitt første poengtap for sesongen, mens Molde unngikk å gå på sitt andre strake tap.

De to deler tabelltoppen med Brann, alle på ti poeng. Men Glimt har en kamp mindre spilt enn rivalene.

Bodø/Glimt-spillere feirer etter målskåring på Aspmyra 21. april
  • Perle da Liverpool slo tilbake med seier

Liverpool reiste seg etter europaligaexiten og vant 3-1 borte mot Fulham i Premier League søndag. Klubben er fortsatt med i tittelracet.

Liverpool-manager Jürgen Klopp overrasket og henviste både Mohamed Salah og Darwin Núñez til benkeplass til oppgjøret.

Uten stjernespillerne fra start sørget Trent Alexander-Arnold, Ryan Gravenberch og Diogo Jota for tre viktige poeng i kampen om Premier League-tittelen.

Seieren sender laget à poeng med Arsenal på tabelltopp. Manchester City har en kamp mindre spilt og går forbi begge om den vinnes. (NTB)

Premier League - Leicester City v Liverpool
  • Viking stoppet av FFK – tre kamper uten seier

Poengfangsten går trått for Viking. Søndag ble laget holdt til 1-1 hjemme mot Fredrikstad.

Ikke siden åpningskampen har Viking stått igjen som vinner i Eliteserien. Nicholas D'Agostinos hodestøt fikset poenget mot FFK.

Før det hadde Morten Bjørlo gitt gjestene ledelsen på fantastisk vis. I det åttende minutt snappet han opp en svak Viking-pasning, tok seg oppover i banen og knallet inn 0-1 fra 20 meter.

(©NTB)

Eliteserien i fotball 2024: Viking - Fredrikstad
  • KFUM Oslo sikret klubbens første eliteserieseier

Etter to uavgjort og ett tap vant KFUM Oslo sin første eliteseriekamp søndag. To mål før pause sørget for 2-0-seier over Sarpsborg på bortebane.

Oslo-laget var effektivt før hvilen, og Johannes Nuñez og Petter Nosa Dahl ordnet 2–0. Sarpsborg ledet an i andreomgangen, men greide ikke å forhindre at poengene ble med tilbake til hovedstaden.

Eliteserien i fotball 2024: Sarpsborg 08 - KFUM Oslo
Molde-keeper Jacob Karlstrøm er skuffa over at han rota det til i eigen boks då MFK tapte mot Odd i kveldens eliteseriekamp.