NRK Meny
Normal

Dommerne så aldri denne utlikningen

Wayne Rooney scoret og England slo Ukraina 1–0 og gikk til kvartfinalen i EM, men det var en scoring som dommerne aldri så, som ble kveldens drama i Donetsk.

Ukrainas annullerte scoring

Her tror Ukraina de har utliknet, og det har de egentlig. John Terry (liggende) sparker bort ballen, men den har så vidt passert mållinja

Foto: Vadim Ghirda / Ap

Et kvarter etter at Rooney hadde sendt England i ledelsen, skjedde det. Marko Devic' skudd gikk via hånda til Joe Hart mot mål. Der sto John Terry og sparket ballen ut.

Ukrainerne jublet for utlikningen de trodde de hadde fått. Og som de burde ha fått.

Dommer og linjemann markerte nemlig ikke for mål, men tv-reprisene viste at hele ballen var over streken. Ukraina ble fratatt en utlikning der. I årets EM er det en ekstra dommer bak hver kortlinje for nettopp å avgjøre om en ball er over streken eller ikke.

Dette skulle gitt 1–1 og et meget angrepsvillig ukrainsk lag et løft i jakten på det seiersmålet de trengte for å gå videre. Men verken dommeren eller noen av hans hjelpere la merke til det.

– Her får vi igjen for det som skjedde i VM, sa Rio Ferdinand. Han siktet til åttedelsfinalen mot Tyskland for to år siden, der England fikk underkjent et mål da en ball var langt over streken uten at dommerne så det.

– Vi var heldige der. Men man trenger litt flaks, vi kommer ikke langt uten, sa Steven Gerrard.

Mållinjeteknologi-avgjørelse om to uker

Resultatmessig betød det ikke så mye. Uavgjort ville heller ikke vært nok for Ukraina. Men de hadde fått en mye lettere siste halvtime i jakten på seiersmålet.

I stedet ble det England som vant gruppa, og som dermed møter Italia i kvartfinalen søndag. De slipper Spania.

NRK skal sende Englands kamp mot Italia søndag kveld.

Nå får FIFAs regelkomité "The Board" et nytt eksempel på bordet når de om to uker skal avgjøre om det skal innføres mållinjeteknologi som hjelpemiddel for dommerne.

Den ungarske måldommer Istvan Vad sto bare fire-fem meter unna, men heller ikke han så at ballen var over streken.

Rooney, selvfølgelig

Wayne Rooney

Wayne Rooney var tilbake etter sin suspensjon, og gjorde det som var forventet av ham: Scoret målet som sendte England til kvartfinalen

Foto: PATRICK HERTZOG / Afp

Men mål ble det ikke, det var det bare England som fikk. Selvsagt måtte det bli Wayne Rooney på en slik kveld. Etter to kamper suspendert var han på plass igjen i startelleveren i siste gruppekamp. Og tre minutter etter pause var han på rett plass da Steven Gerrard la presist inn, og hadde lett jobb med å heade ballen inn fra kort hold.

Det feiret han med å peke på hodet og håret sitt.

– Jeg har brukt litt av Andy Carrolls hårprodukter. Han ba meg om å score med hodet i dag – jeg håper jeg ikke ender opp med hans hårfrisyrer, sa Rooney om sin hestehaleprydede lagkamerat.

Landslagssjef Roy Hodgson var en lettet mann, ikke minst fordi Wayne Rooney var tilbake som matchvinner.

– Han har jobbet hardt for dette, og vært god på trening. I dag kunne han hatt flere mål. Vi var gode på kontringene, sa Hodgson.

– Hvis Wayne fortsetter å score slike mål, kommer vi langt. Du ser hvor viktig han er for oss, sa Steven Gerrard.

673 minutters mesterskapstørke

Ukrainas keeper kunne sikkert ha gjort en bedre jobb på innlegget, men uansett scoret Rooney sitt første mesterskapsmål på åtte år. Eller 673 spilleminutter.

– Gerrard er uten tvil man of the match. Ingen tvil om det, skriver BBCs kommentator Phil McNulty på nettet.

– Vi leverte vel ikke noen spesielt god kamp, men vi kjempet som et lag og fikk et resultat, sa Gerrard selv.

Ukraina måtte vinne for å gå videre, og åpnet i et voldsomt tempo. England ble presset bakover. Bare sjelden var engelskmennene over midtstreken, og etter det første kvarteret ledet Ukraina 4–0 i skuddforsøk og 61–39 i ballinnehav.

England hadde ikke ett eneste skudd mot mål før pause. Sist det skjedde i et EM, var i 1980. Det forteller en hel del.

– Beste omgangen i EM hittil

Ukraina angrep på begge sider og skapte kontinuerlige problemer for Englands forsvar. Flere ganger var det bare så vidt de slapp unna hjemmelagets angrep foran 50.000 elleville tilskuere på tribunene i Donetsk.

– Det Ukraina har vist i første omgang, er den beste omgangen vi har sett hittil i EM hvis vi ser bort fra at det ikke har ført til noe resultat, sa Englands tidligere landslagssjef Graham Taylor til BBC.

Englands kompakte forsvar håndterte imidlertid det meste, og Ukraina fikk ikke det ut av presset sitt som de håpet.

Men det var England som hadde omgangens største sjanse. Ashley Youngs innlegg mot Rooney var presist, men Rooney ble litt for passiv og headingen fra kort hold gikk utenfor.

Etter Rooneys mål i andre omgang satte Ukraina opp tempoet og presset England enda mer. John Terry og de andre i Englands forsvar fikk større og større problemer. I motsetning til i første omgang ga Ukrainas press også sjanser. Inkludert Ukrainas underkjente scoring.

Samtidig åpnet kampen seg, og England fikk flere gode kontringssjanser. Gerrards pasninger og innlegg åpnet Ukraina flere ganger.

Det ebbet imidlertid ut uten flere mål. Også EMs andre hjemmelag er slått ut. Men mye kunne sett annerledes ut om de hadde fått godkjent sin scoring.

Slik spilles kvartfinalene:

  • Torsdag 21. juni: Tsjekkia – Portugal
  • Fredag 22. juni: Tyskland – Hellas
  • Lørdag 23. juni: Spania – Frankrike
  • Søndag 24. juni: England – Italia

Fotballnyheter

Videoklipp

En viktig scoring for Norge av Martin Ødegaard mot Irland.
Se alle målene her.
Se alle målene her.