Nedturen begynte i mars

Rooney-sagaen har toppet seg de siste dagene, men den begynte egentlig den nest siste dagen i mars i år.

Wayne Rooney
Foto: Dave Thompson / Ap

Da var Manchester Uniteds vidunderspiss på topp. Han hadde scoret 33 mål for klubben den sesongen, og var nevnt som en seriøs konkurrent til Lionel Messi når sesongens beste spiller i verden skulle kåres. I England vant han alle kåringer.

United og Rooney var uadskillelige, og begge var på toppen. Og snart var det VM.

Livet smilte til 24-åringen, som det hadde gjort så å si sammenhengende i mange år. Motgang hadde Rooney knapt nok hørt om.

Da livet snudde

Wayne Rooney

Wayne Rooney i kjent driv. Men siden mars har scoringene nesten totalt uteblitt

Foto: JON SUPER / Ap

Denne tirsdagskvelden i München begynte da også på beste måte. Rooney brukte bare 66 sekunder på å score sitt 34. mål for sesongen da han satte inn 1-0 i første mesterliga-kvartfinale mot Bayern.

To minutter på overtid skjedde det imidlertid noe, og i ettertid kan man se at det var da nedturen og Rooneys problemer begynte.

Da måtte han hjelpes av banen med en ankelskade, omtrent samtidig med at Bayern snudde kampen til seier 2-1. Rooney forlot stadion på krykker, og avisoppslagene var store: Ville Englands viktigste spiller rekke VM?

Skaden var ikke alvorlig, men den avslørte hvilket press det lå på 24-åringen, og hvilken betydning - fysisk og mentalt - han hadde både for klubb og landslag.

Tapte uten Rooney

Hans betydning for United viste seg med all tydelighet bare fire dager seinere. Da tok United imot Chelsea i toppkamp på Old Trafford. Savnet av Rooney var tydelig, og United tapte 1-2 - et tap som skulle vise seg å bli helt avgjørende i kampen om ligatittelen.

Rooney var tilbake på banen i returkampen mot Bayern. Men "Rooney-magien" var borte.

Nedtur i VM

Flere mål og stort flere kamper ble det ikke før sesongen var slutt. Og VM i juni/juli ble en ny skuffelse for Rooney og for England. England var blant forhåndsfavorittene , og Rooney skulle være stjernen.

Det gikk galt. Avstanden mellom forventninger og realiteter ble for store. Og laget ble slaktet i avisene.

Wayne Rooney

Det sprekker for Rooney når han går av banen etter den mistrøstige 0-0-kampen mot Algerie i VM

Foto: HOANG DINH NAM / Afp

Under Englands pinlige 0-0-kamp mot Algerie 18. juni pep Englands tilhengere mot laget. En Rooney tydelig ute av balanse kritiserte publikum, og bad seinere om unnskyldning for sine bemerkninger. Det gikk også sterke rykter om intern krangel i laget, der Rooney var involvert.

- Presset er for stort

Rooney viste seg knapt fram under VM, og kritikken mot ham vokste.

- Presset mot ham er for stort. Det er derfor han ikke har scoret i VM, sa Sir Alex Ferguson.

Og 24-åringen taklet ikke presset. Sex- og fest-oppslagene ble store.

Da sesongen begynte igjen, var Rooney langt fra sin beste form. Han var ikke selvskreven på laget, og til kampen mot Everton var han ikke engang i troppen. .

Scoringstørke

Hittil i sesongen har han bare scoret ett ligamål, og det på straffe. Ett mål har det også blitt for landslaget.

- Han sliter med en skade, sa Ferguson, som støttet sin stjernespiller.

- Skade? Hvilken skade? spurte Rooney.

Ti turbulente døgn

Wayne Rooney og Alex Ferguson

Det skar seg mellom Alex Ferguson og Wayne Rooney - iallfall tilsynelatende

Foto: PAUL ELLIS / Afp

Så eskalerte Rooney-saken med stadig sterkere rykter om alvorlig krangel og tillitsbrudd mellom Rooney og Ferguson. Dette har skjedd de ti siste dagene:

Tirsdag 12. oktober:
Spissen er tung og virker ute av form i landskampen mot Montenegro på Wembley. I stedet for å hjelpe spissmakker Peter Crouch, bruker han energien på å dytte og dra i motstanderne. Etter kampen hevder Rooney at han er frisk og rask, stikk i strid med United-manager Alex Fergusons snakk om ankelskade og
mangel på form.

Lørdag 16. oktober:
Rooney benkes når United mister en 2-0-ledelse hjemme mot West Bromwich. Kampen ender 2-2.

Søndag 17. oktober:
United sender ut en pressemelding der klubben avviser at spissen skal selges når neste overgangsvindu åpner.

Tirsdag 19. oktober:
Manager Ferguson holder en pressekonferanse der han snakker åpenhjertig om at Rooney vil forlate Old Trafford. Nyheten slo ned som en bombe i fotballverdenen. Skotten sier samtidig at
Rooney ikke spiller onsdagens mesterligakamp på grunn av en ankelskade.

Onsdag 20. oktober:
Rooney bekrefter at han vil forlate United fordi klubben mangler ambisjoner. Spekulasjonene om hvilken klubb han skal til i januar, florerer. En overgang til byrival Manchester City ble nevnt som sannsynlig. Reaksjonene fra fansen var enorme, og Rooney måtte be om politibeskyttelse mot sinte fans utenfor huset hans.

Torsdag 21. oktober:
Manchester United ber fansen være tålmodig etter flere møter som har dreid seg om Rooneys framtid på Old Trafford. Ferguson møter United-direktør David Gill og Rooneys agenter. Lagkameratene var heller ikke fornøyde med det Rooney gjorde. - Vi klarer oss godt uten Rooney , sa Patrick Evra.

Fredag 22. oktober:
Rooney gjør en total u-sving og forplikter seg til å skrive under skrive under en ny femårskontrakt som strekker seg til juni 2015. Og han legger seg flat og ber Ferguson og lagkameratene om unnskyldning for det han har gjort.

Fotballnyheter