– Det er bare åpent hav og fjell som kan stoppe ham

Han har vist eventyrlig form for Real Madrid det siste året, og er ute etter å krone sesongen med å løfte EM-pokalen for Portugal. Her er et tilbakeblikk på Cristiano Ronaldos ni år i begivenhetenes sentrum.

FBL-ESP-CUP-BARCELONA-REALMADRID

GUTTEN BLE MANN: Fra å ha vært relativt spinkel da han kom til Manchester United, har Cristiano Ronaldo nå bygget seg en kropp som tåler det meste av tøffe taklinger. Portugiseren er rett og slett råsterk.

Foto: PIERRE-PHILIPPE MARCOU / Afp

Frode Olsen

Frode Olsen, her fra 1995, mener Ronaldo går inn i historiebøkene som en av tidenes beste fotballspillere.

Foto: Syversen, Johnny / NTB scanpix

– Det er bare åpent hav og fjell som kan stoppe ham når han er på sitt beste, sier ekspert på spansk fotball og tidligere Sevilla-keeper, Frode Olsen, til NRK.no om den portugisiske spissen.

Ronaldo og hans Portugal tapte åpningskampen mot Tyskland, og i de to resterende gruppespillskampene Portugal vinne minst én (mot Nederland eller Danmark) for å i det hele tatt kunne ha mulighet til å avansere fra gruppe B.

Skal de klare det, er de avhengig av at deres beste spillere leverer varene. Og deres beste spiller er utvilsomt kjekkasen fra Madeira - Cristiano Ronaldo.

Viste seg frem for Sir Alex

7. august 2003 er datoen som for alvor la grunnlaget for en hittils fantastisk karriere for Ronaldo.

Cristiano var 18 år gammel, og regelrett herjet med Manchester United i en treningskamp. Sporting Lisboa tok en overraskende 3-1-seier over Sir Alex Fergusons menn og Ronaldo var banens gigant.

Flere av Uniteds spillere ble mektig imponert over den dribleglade vingen med draktnummer 28, og før august var omme hadde Ronaldo både signert for United og debutert for det portugisiske A-landslaget.

Ronaldo gikk fra å tjene rundt 3 000 kroner i uka i Portugal til å tjene over 300 000 kroner i Manchester. Overgangssummen var på cirka 135 millioner kroner.

PORTUGAL NEW STADIUM SOCCER

7. august 2003 herjet Cristiano Ronaldo for Sporting Lisboa i en treningskamp mot Manchester United. Innen måneden var omme hadde Sir Alex Ferguson hentet unggutten til Old Trafford.

Foto: STEVEN GOVERNO / AP

Nå, snart ni år senere, er han en av verdens aller beste fotballspillere.

Ønsket ikke Beckham-nummer

SPORT SOCCER

Cristiano Ronaldo takket ja til å bære draktnummer 7, og svarte virkelig til forventningene.

Foto: IAN HODGSON / REUTERS

Da Cristiano Ronaldo ankom Manchester United i slutten av august, hadde David Beckham allerede forlatt Old Trafford til fordel for Santiago Bernabeu og Real Madrid.

Ronaldo ble sett på som den populære engelskmannens erstatter, og Ferguson spurte Ronaldo om hvilket draktnummer han ønsket. Ronaldo svarte 28, fordi han ikke ønsket det ekstra presset ved å bruke den legendariske 7'eren.

– Men da sa Ferguson at jeg skulle spille med 7 på ryggen, så da ble jeg tvunget til å leve opp til forventningene, fortalte Ronaldo i et intervju med The Sun.

Og Ronaldo levde til de grader opp til forventningene.

Vant alt i United

I debutkampen hjemme mot Bolton vartet han opp med raid og finter Premier League knapt hadde sett maken til, og debutsesongen 03/04 ble kronet med seier i FA-cupen.

I 2005 ble han kåret til «Årets unge spiller i verden», to år senere vant han ligacupen for United, før hans virkelige gjennombrudd kom sesongen 2006/2007. Den unge portugiseren fra Madeira passerte 20 mål på én sesong og vant ligaen med «de røde djevlene».

Året etter vant han Gullballen som årets beste spiller i verden, i en sesong hvor han førte United til seier både i Premier League og Mesterligaen.

Ronaldo vant dette året også UEFAs gullstøvel (toppscorer i Europa) med sine 31 mål.

– De fysiske forutsetningene hans er helt eksepsjonelle, sier Olsen.

Guttedrømmen

Ett år, én ligatittel og ett ligacuptrofé senere, gikk ferden videre til Spania og Real Madrid.

Hovedstadsklubben måtte ut med 832(!) millioner norske kroner for portugiseren, en overgangssum som fremdeles er verdens soleklart høyeste.

Ronaldo hadde alltid drømt om å spille for «Los Blancos», og gjorde det klart at han ville forlate England under EM-sluttspillet den sommeren.

– Det er noe jeg har drømt om siden jeg var en liten gutt, sa Ronaldo til AS om den forestående overgangen under EM.

Ronaldo ble tatt imot som en frelser i Madrid, og 80 000 publikummere møtte opp bare for å se ham ikle seg den hvite Real-drakten.

(artikkelen fortsetter under bildet)

APTOPIX Spain Soccer Real Madrid Ronaldo

Mandag 6. juli 2009 fikk Cristiano Ronaldo endelig vise seg i Real Madrid-drakt. Overgangen er den største fotballverden har sett.

Foto: Victor R. Caivano / AP

Infridde igjen

Den skuddsterke portugiseren fikk en drømmestart på Real-karrieren.

Etter fire ligakamper hadde han scoret fire mål, som var ny rekord som debutant i Real Madrid.

Ronaldo fortsatte å levere mål på løpende bånd, og etter årets sesong ble han tidenes første til å ha scoret 40 seriemål to sesonger på rad. Ronaldo er også alene om å vinne UEFAs gullstøvel med to forskjellige lag og i to forskjellige ligaer.

Kun Lionel Messi scoret flere i ligaen enn Ronaldo denne sesongen - 46 mot 50.

Totalt har Ronaldo per i dag scoret utrolige 146 mål på 144 kamper for Real Madrid.

Frode Olsen mener Ronaldo er mer enn bare en målgjører.

– Hovedinntrykket mitt er at han har endret seg de siste to sesongene. Han er blitt mer komplett. Nå er han ikke bare en måljeger av ypperste klasse, men også en tilrettelegger. Samspillet med lagkameratene har blitt bedre, sier Olsen.

Fenomenet Ronaldo

Ronaldo gjør minst like stor suksess utenfor banen.

I tillegg til å håve inn på fotballbanen (Ronaldo er regnet som verdens tredje best betalte fotballspiller etter Lionel Messi og David Beckham), har 27-åringen blant annet åpnet to klesbutikker, «CR7», sammen med en av sine søstre i Portugal.

Cristiano Ronaldo

Cristiano Ronaldo er oljeprodusenten Castrol Edges ansikt utad.

Foto: Visionhaus / Ap

«CR7» står for Cristiano Ronaldos initialer satt sammen med draktnummeret hans.

I august 2010 nådde Ronaldos Facebook-side over 10 millioner fans. I det ble han den første ikke-amerikaner til å nå et åttesifret antall fans på det sosiale nettstedet. Ronaldo er populær med stor P.

– Han er et forbilde for veldig mange unge. Ronaldo bruker sine styrker, blant annet sitt gode utseende. Han er en ekstrovert type og en karakter som for veldig mange blir uspiselig. Så lenge han leverer på banen, så synes jeg folk må tåle det, sier Olsen.

Ifølge Forbes er Ronaldo på 5.-plass over verdens største sosiale personligheter, bak Lady Gaga, Rihanna, Justin Bieber og Katy Perry.

– Bare han endrer hårsveis blir det et samtaleemne, ler Olsen.

Kan avgjøre

I dag skal Portugal bryne seg på Danmark, en kamp som Portugal er avhengig av å ta poeng i, helst vinne, for å ligge godt an med tanke på avansement til kvartfinale.

Følg kampen her: Danmark - Portugal fra kl 18.00

Fotballnyheter