NRK Meny
Normal

Her sender Ronaldo Portugal til himmels

9999 dager gamle Cristiano Ronaldo sløste igjen grovt med sjansene i kvartfinalen mot Tsjekkia. Men til slutt ble han matchvinner likevel.

Slik var kvartfinalen: Tsjekkia - Portugal 0-1

Tolv minutter før slutt, og etter en andreomgang med nesten sammenhengende portugisisk press, lyktes det endelig for Ronaldo som hadde forspilt utallige sjanser tidligere i kampen.

- Vi skapte et utall sjanser, de skapte ikke en eneste, sa Ronaldo etter kampen. Han hadde selv to stolpetreff.

– Cristiano Ronaldo gjorde det avgjørende målet, men han er ikke alene. Han har et sterkt lag i ryggen, og det er derfor han kommer til så mange sjanser, påpekte lagkamerat Nani.

Scheie: – Portugal er ikke EM-favoritt

Nå kan Ronaldo, Nani og de andre klare det ingen har gjort før dem: Å løfte Portugal helt til topps i et mesterskap. Men det blir vanskelig.

– Spania er favoritt. Også Frankrike vil være favoritt mot Portugal hvis det er de to som møtes i semifinalen, sier NRKs Arne Scheie.

– Kan Ronaldo bli toppscorer?

– Ja, hvis de går videre så kan han bli det. Han bommer på mange sjanser, men poenget er at han kommer til 100 prosentsjansene, sier Scheie.

Video: Se høydepunktene fra kampen (artikkelen fortsetter under videovinduet)

Høydepunkter fra kvartfinalen mellom Portugal og Tsjekkia

Høydepunkter fra kvartfinalen mellom Portugal og Tsjekkia

Cristiano Ronaldo møtte presist og hardt et innlegg fra Joao Moutinho. Ronaldo headet ballen i bakken.

Den spratt i nettet over fingertuppene til Tsjekkias gode keeper Petr Cech. Chelsea-keeperen hadde levert en god kamp, men denne maktet han ikke å gjøre noe med.

– Fortjent er bare forbokstaven, sa Egil Drillo Olsen, for anledningen ekspertkommentator i NRK.

Dermed er Portugal i semifinalen onsdag. Der møter de enten Frankrike eller nabo og erkerival Spania.

Og Cristiano Ronaldo kan med god samvittighet feire sin 10.000 dagers-dag.

– Portugal var gode i dag, men de mangler litt. Jeg tror ikke de holder mot Spania hvis det blir motstanderen i en semifinale, sa Klaveness.

Tsjekkia forsvarte seg bra, men var nesten ufarlige offensivt. De skapte nesten ikke en eneste målsjanse i hele kampen. Bare keeper Petr Cech holdt dem inne i kampen.

– Han var uten tvil Tsjekkias beste i dag. Uten ham hadde det nok sett mye verre ut, sa NRKs kommentator Lise Klaveness.

Nå har Ronaldo scoret seks ganger i EM-sluttspill, og tangerer dermed Nuno Gomes som Portugals toppscorer i et EM.

Da målet endelig kom, hadde Portugal eid kampen i én og en halv omgang. Og spesielt etter pause presset de motstanderen langt bakover.

Det var aldri tvil om hvem som var best i Warszawa.

Den portugisiske megastjernen var omtrent den eneste som skapte sjanser i EMs første kvartfinale i Warszawa, men han hadde til gjengjeld mange. Felles for dem alle i kampens første 78 minutter var imidlertid at de ikke ga resultater.

Postiga måtte bæres ut

Tsjekkia spilte disiplinert i forsvar, og det var sjelden at Portugal klarte å tråkle seg gjennom. Sjansene kom stort sett når de klarte å lokke Tsjekkia ut og kunne sette fart på spillet.

Spilemessig begynte tsjekkerne best, men Portugal overtok mer og mer, og etter hvert ble det enveiskjøring mot Petr Cech i det tsjekkiske målet.

Da ballen endelig satt i nettet, var det heller ikke fra Ronaldo, men fra Hugo Almeida 13 minutter etter pause. Men uansett var det offside.

Store Ronaldo-sjanser

Fra start merktes det at EM nå har kommet til vinn eller forsvinn-stadiet. Ingen av lagene våget noe, og det varte lenge før det kom til en målsjanse å snakke om.

Ikke uventet var det Portugals stjerne Cristiano Ronaldo som hadde de tre første – og eneste – store sjansene før pause. 25 minutter ut i første omgang ble han spilt helt gjennom, men klarte ikke å vippe ballen over Petr Cech. Her hadde nok dessuten dommeren blåst. Ti minutter seinere brassesparket han like utenfor.

Og på overtid i første omgang kom den aller største: Ronaldo leverte ballmottak i stjerneklasse og satte ballen hardt i stolpen.

Postiga mister trolig semifinalen

Fem minutter før pause måtte Portugals spiss Helder Postiga gå ut med en strekk i låret. Mye tyder på at han mister semifinalen.

– Men jeg tror ikke det betyr så mye. Postiga har ikke gjort så mye av seg, sa Lise Klaveness i NRKs studio i pausen.

Det så ikke sånn ut heller. Portugal gikk ut i et voldsomt tempo i andre omgang, og tsjekkerne ble helt utspilt.

Portugal er dermed klar for EM-semifinale for fjerde gang. De spilte også semifinale i 1984, 2000 og 2004. I sistnevnte mesterskap kom de også til finalen.

Fotballnyheter