NRK Meny
Normal

Riise studerer Ronaldos skuddteknikk

John Arne Riise har kanskje landslagets beste skuddfot. Han aner ikke hvordan Portugals Cristiano Ronaldo klarer å skyte så bra som han gjør.

Video Cristiano Ronaldo scorer på frispark mot Atletico Bilbao

STUDÉR SELV: Hva gjør Cristiano Ronaldo med foten når han tar frispark? Videoen viser et frispark med den karakteristiske 'Ronaldo-duppen' som John Arne Riise snakker om. Videoen viser Ronaldos frisparkmål mot Atletico Bilbao. Video med tillatelse fra CANAL+

Riise har lenge forsøkt å kopiere teknikken til portugiseren, uten hell.

– Jeg har trent en del på det, men får det ikke til. Han (Ronaldo) gjør et eller annet med ankelen som jeg ikke klarer å finne ut av. Jeg føler han har funnet opp en egen måte å skyte på, sier Riise til NRK.no.

  • Er du enig med Riise? Er det ingen andre som skyter som Ronaldo? Diskutér nederst i saken!

30-åringen sier han har studert utallige Ronaldo-frispark «både i sakte film og i ekstra sakte film». Slik forklarer han hva som er så eksepsjonelt bra med stjernespillerens skudd:

– Skuddene hans får en veldig spesiell ballbane. På de fem til ti siste meterne får de en utrolig dupp som er vanskelig å få til. Skuddene mine dupper også, men ikke på samme måte. Jeg må trene mer skal jeg få til den samme duppen.

Sett opp ditt drømmelag: Hvem er Drillos beste menn?

(Saken fortsetter under videoen.)

Video: Slik scorer Riise på frispark - hva er ulikt fra Ronaldos teknikk?

Video John Arne Riise scorer på frispark for Roma mot Milan

John Arne Riise scorer på frispark for Roma mot Milan. Video med tillatelse fra CANAL+

Frispark-fellen

Riise er alt annet en ukjent med å score spektakulære frispark. Høsten 2009 scoret han blant annet tre frisparkmål på like mange landskamper (mot Skottland, Island og Makedonia).

Likevel er han neppe like giftig som portugiseren.

Derfor advarer landslagssjef Egil «Drillo» Olsen spillerne sine mot å gi Portugal enkle frispark utenfor 16-meteren i den viktige landskampen lørdag kveld. Må vi takle, skal det gjøres langt ute på banen, er beskjeden fra sjefen.

– Ronaldo kan score helt fra 30 meter, sier «Drillo».

Denne sesongen har Ronaldo scoret utrolige 57 mål for Real Madrid og landslaget. Ifølge en gjennomgang Dagbladet presenterte tidligere denne uken, har elleve av målene vært skudd eller frispark fra 16-meteren og utover.

Alle frisparkene har vært til høyre for keeper og han har skutt alle med høyrebeinet. I tillegg har han scoret ni mål på straffe.

SOCCER-SPAIN/

Ronaldo i tilløpet før han scorer sitt andre mål mot Sevilla 7. mai tidligere i år.

Foto: JAVIER DIAZ / Reuters

Lærer av Ronaldo

– Jeg treffer bra med skudd av og til, men ikke så ofte som Ronaldo gjør. Kanskje jeg spør han om et par råd etter kampen, fleiper Riise.

Roma-spilleren, som har hatt en varierende sesong og kun står med én scoring for sin italienske klubb, studerer Ronaldo for å bli bedre.

– Vi spillere som skyter mye prøver hele tiden å lære av andre. Ronaldo er perfekt å lære av for min del fordi han skyter med kraft, sier venstrebacken som er kjent for sine harde skudd.

En annen som trolig får mye å gjøre med Ronaldo lørdag, er høyreback Tom Høgli.

– Det blir nok å henge fingrene i der nede, det er helt sikkert, sa Høgli til NRK.no i forrige uke, og la ikke skjul på at han aldri har møtt en bedre spiller enn Ronaldo .

Portugiseren vandrer mye mellom høyre og venstresiden i kamp, og derfor må både Høgli og Riise være forberedt på en heftig kveld på Luz Stadium i Lisboa.

Aldri scoret mot Riise

Tidligere Liverpool-spiller Riise har imidlertid gode erfaringer fra møtene med Ronaldo i Premier League. Så vidt han husker scoret aldri daværende Manchester United-spiller Ronaldo mot Liverpool med Riise på motsatt banehalvdel.

– Jeg følte jeg hadde kontroll på ham da han spilte på United, men han er en spiller som kan være fraværende i 93 minutter av kampen og så plutselig score i det 94. minutt.

- Han er blant verdens to til tre beste spillere, og det er ikke så mye du får gjort med han når han først setter i gang. Ronaldo er en spiller jeg har stor respekt for.

Selv om Ronaldo aldri scoret mot Riise i Liverpool, er venstrebacken forberedt på en tøff lørdagskveld.

– Jeg kommer til å passe godt på hvis han spiller på min side, men jeg håper han spiller på den andre siden, sier Riise.

Er du enig med Riise? Er det ingen andre som skyter som Ronaldo? Diskutér her!

Fotballnyheter

Videoklipp

En viktig scoring for Norge av Martin Ødegaard mot Irland.
Se alle målene her.
Se alle målene her.