Hopp til innhold

Riise studerer Ronaldos skuddteknikk

John Arne Riise har kanskje landslagets beste skuddfot. Han aner ikke hvordan Portugals Cristiano Ronaldo klarer å skyte så bra som han gjør.

Video Cristiano Ronaldo scorer på frispark mot Atletico Bilbao

STUDÉR SELV: Hva gjør Cristiano Ronaldo med foten når han tar frispark? Videoen viser et frispark med den karakteristiske 'Ronaldo-duppen' som John Arne Riise snakker om. Videoen viser Ronaldos frisparkmål mot Atletico Bilbao. Video med tillatelse fra CANAL+

Riise har lenge forsøkt å kopiere teknikken til portugiseren, uten hell.

– Jeg har trent en del på det, men får det ikke til. Han (Ronaldo) gjør et eller annet med ankelen som jeg ikke klarer å finne ut av. Jeg føler han har funnet opp en egen måte å skyte på, sier Riise til NRK.no.

  • Er du enig med Riise? Er det ingen andre som skyter som Ronaldo? Diskutér nederst i saken!

30-åringen sier han har studert utallige Ronaldo-frispark «både i sakte film og i ekstra sakte film». Slik forklarer han hva som er så eksepsjonelt bra med stjernespillerens skudd:

– Skuddene hans får en veldig spesiell ballbane. På de fem til ti siste meterne får de en utrolig dupp som er vanskelig å få til. Skuddene mine dupper også, men ikke på samme måte. Jeg må trene mer skal jeg få til den samme duppen.

Sett opp ditt drømmelag: Hvem er Drillos beste menn?

(Saken fortsetter under videoen.)

Video: Slik scorer Riise på frispark - hva er ulikt fra Ronaldos teknikk?

Video John Arne Riise scorer på frispark for Roma mot Milan

John Arne Riise scorer på frispark for Roma mot Milan. Video med tillatelse fra CANAL+

Frispark-fellen

Riise er alt annet en ukjent med å score spektakulære frispark. Høsten 2009 scoret han blant annet tre frisparkmål på like mange landskamper (mot Skottland, Island og Makedonia).

Likevel er han neppe like giftig som portugiseren.

Derfor advarer landslagssjef Egil «Drillo» Olsen spillerne sine mot å gi Portugal enkle frispark utenfor 16-meteren i den viktige landskampen lørdag kveld. Må vi takle, skal det gjøres langt ute på banen, er beskjeden fra sjefen.

– Ronaldo kan score helt fra 30 meter, sier «Drillo».

Denne sesongen har Ronaldo scoret utrolige 57 mål for Real Madrid og landslaget. Ifølge en gjennomgang Dagbladet presenterte tidligere denne uken, har elleve av målene vært skudd eller frispark fra 16-meteren og utover.

Alle frisparkene har vært til høyre for keeper og han har skutt alle med høyrebeinet. I tillegg har han scoret ni mål på straffe.

SOCCER-SPAIN/

Ronaldo i tilløpet før han scorer sitt andre mål mot Sevilla 7. mai tidligere i år.

Foto: JAVIER DIAZ / Reuters

Lærer av Ronaldo

– Jeg treffer bra med skudd av og til, men ikke så ofte som Ronaldo gjør. Kanskje jeg spør han om et par råd etter kampen, fleiper Riise.

Roma-spilleren, som har hatt en varierende sesong og kun står med én scoring for sin italienske klubb, studerer Ronaldo for å bli bedre.

– Vi spillere som skyter mye prøver hele tiden å lære av andre. Ronaldo er perfekt å lære av for min del fordi han skyter med kraft, sier venstrebacken som er kjent for sine harde skudd.

En annen som trolig får mye å gjøre med Ronaldo lørdag, er høyreback Tom Høgli.

– Det blir nok å henge fingrene i der nede, det er helt sikkert, sa Høgli til NRK.no i forrige uke, og la ikke skjul på at han aldri har møtt en bedre spiller enn Ronaldo .

Portugiseren vandrer mye mellom høyre og venstresiden i kamp, og derfor må både Høgli og Riise være forberedt på en heftig kveld på Luz Stadium i Lisboa.

Aldri scoret mot Riise

Tidligere Liverpool-spiller Riise har imidlertid gode erfaringer fra møtene med Ronaldo i Premier League. Så vidt han husker scoret aldri daværende Manchester United-spiller Ronaldo mot Liverpool med Riise på motsatt banehalvdel.

– Jeg følte jeg hadde kontroll på ham da han spilte på United, men han er en spiller som kan være fraværende i 93 minutter av kampen og så plutselig score i det 94. minutt.

- Han er blant verdens to til tre beste spillere, og det er ikke så mye du får gjort med han når han først setter i gang. Ronaldo er en spiller jeg har stor respekt for.

Selv om Ronaldo aldri scoret mot Riise i Liverpool, er venstrebacken forberedt på en tøff lørdagskveld.

– Jeg kommer til å passe godt på hvis han spiller på min side, men jeg håper han spiller på den andre siden, sier Riise.

Er du enig med Riise? Er det ingen andre som skyter som Ronaldo? Diskutér her!

Fotball

  • Lyn vant etter kjempetabbe

    Lyn tok sesongens første seier da LSK Kvinner ble slått 1–0 i Toppserien fredag kveld.

    Kampens eneste scoring kom etter en fæl tabbe fra LSKs forsvarsspiller Camilla Huseby. Hun spilte ballen rett i beina til Lyns Jenny Røsholm Olsen, som vippet ballen over keeper og i mål.

    Lyn står dermed med fire poeng på fire kamper, mens LSK Kvinner står med to seirer og to tap etter fire runder.

    Toppserien i fotball 2024: Portretter av Lyn
    Foto: Fredrik Varfjell / NTB
  • Haaland usikker til FA-cupsemifinalen

    Erling Braut Haaland er småskadd og kan miste Manchester Citys FA-cupsemifinale mot Chelsea lørdag.

    Det avslørte City-manager Pep Guardiola på en pressekonferanse fredag.

    Det har vært knyttet usikkerhet til Haaland etter at han ble byttet ut før ekstraomgangene i mesterligakvartfinalen mot Real Madrid onsdag.

    Guardiola uttalte etter den kampen at Haaland ba om å bli byttet ut, og at han ikke var i stand til å fortsette.

    – Erling kjente noe. Et muskulært problem. Han kunne ikke fortsette, sa Guardiola fredag.

    Selv om City er slått ut av mesterligaen, venter et relativt hektisk kampprogram de neste ukene. Kommende Torsdag skal de lyseblå spille en utsatt bortekamp mot Brighton i Premier League, mens Nottingham gjester Manchester i serien tre dager senere.

    Med seks kamper igjen av sesongen topper City ligatabellen to poeng foran Arsenal og Liverpool.

    Haaland er delt toppscorer med Chelseas Cole Palmer. De har begge scoret 20 mål. Nordmannen har samtidig måttet tåle kritikk den siste tiden. (NTB)

    Haaland
    Foto: DARREN STAPLES / AFP
  • Alvorlig kneskade tvinger Sandefjord-spiller til å legge opp

    Sandefjord-spiller Andreas van der Spa (25) har tatt den tunge beslutningen om å avslutte fotballkarrieren etter at en kneskade har skapt komplikasjoner.

    Eliteserieklubben opplyser om beslutningen på sine nettsider fredag.

    Der heter det at van der Spa skulle gjennomgå det som på forhånd var antatt å være en enkel kneoperasjon. Det viste det seg ikke å være.

    – Samtalen med legen i etterkant var nedslående – og det var naturlig for meg å få noen flere synspunkter. Derfor har noen av de fremste ekspertene her i landet kommet med sine konklusjoner. Det er bare å krype til korset og slutte med toppfotballen, sier van der Spa.

    – Det har selvsagt vært blytungt, og jeg har vært helt i kjelleren, sier han videre og forteller at han rømte landet etter beskjeden.

    Beskjeden han fikk fra legene var krystallklar. Mer toppfotball kunne gitt varige skader.

    – Da jeg fikk «dommen» kom det som et sjokk. Jeg hadde ingen problemer da jeg kom til Sandefjord, sier nordlendingen.

    Forsvarsspilleren ble hentet inn som erstatter etter at kaptein Sander Moen Foss forsvant til Lillestrøm. Han var tiltenkt en sentral rolle i Sandefjord etter overgangen fra Sogndal. (NTB)

    Andreas van der Spa
    Foto: Fredrik Varfjell / NTB
  • Maanum kan gjøre comeback etter kollapsen søndag

    Arsenal-sjef Jonas Eidevall opplyser at Frida Maanum kan bli å se i søndagens kamp mot Leicester etter en lang periode på sidelinjen.

    Maanum falt om og ble liggende på gresset på overtid i ligacupfinalen mot Chelsea for snart tre uker siden. Hendelsen satte en støkk i både lagvenninner og andre.

    Svenske Eidevall forklarer at Maanum overvåkes medisinsk mens hun gradvis gjør seg klar for å komme tilbake på banen.

    – Alt går bra for øyeblikket, men vi må holde oss til protokollen og prosessen. Og så håper vi selvsagt at hun kan være tilgjengelig for å spille søndag, sa Eidevall på fredagens pressekonferanse.

    Søndag tar Arsenal imot Leicester som ligger på 9.-plass på tabellen.

    Arsenal ligger på 3.-plass i serien med seks poeng opp til tittelrivalene Manchester City og Chelsea. (NTB)

    Frida Maanum i aksjon i ligacupfinalen mot Chelsea
    Foto: ADRIAN DENNIS / AFP
  • Gulbrandsen tilbake i Molde-troppen til storkampen

    Molde-trener Erling Moe kan glede seg over å ha spissen Fredrik Gulbrandsen tilbake i troppen til søndagens storkamp mot Bodø/Glimt i Eliteserien.

    – Det blir vel én forandring, og det er at Martin Linnes ikke er med oss oppover. Fredrik Gulbrandsen er tilbake i troppen. Ellers ser det helt likt ut (som sist), sier Moe til TV 2.

    Gulbrandsen ble skadd allerede i serieåpningen mot Strømsgodset og har siden jobbet hardt for å komme tilbake. Det er uklart hvor mye han kan spille av søndagens toppkamp.

    Linnes startet i 1-2-tapet mot Odd onsdag og gikk av etter en time.

    For Glimts del er eneste endring at Ulrik Saltnes er tilbake i troppen. Han sto over mot Lillestrøm (5-0-seier) sist helg på grunn av sykdom.

    Kampstart på Aspmyra søndag kveld er klokken 19.15. (NTB)

    UEFA Europa Conference League 2023/2024: Molde - Club Brugge (2-1)
    Foto: Svein Ove Ekornesvåg / NTB
Salah
Molde-keeper Jacob Karlstrøm er skuffa over at han rota det til i eigen boks då MFK tapte mot Odd i kveldens eliteseriekamp.
Erling Haaland
Phil Foden
Guro Reiten