NRK Meny
Normal

Hege Riise kan bli historisk

Vinner USA VM-finalen søndag blir Hege Riise historisk, men den tidligere landslagsprofilen setter opplevelsen av å vinne som spiller høyere enn å vinne som trener.

Lauren Cheney og Amy Rodriguez

USA er bare en kamp unna VM-gullet. Skjer det, blir Hege Riise (innfelt) historisk. Her jubler Lauren Cheney (t.v.) og Amy Rodriguez over USAs 1-0-scoring i semfinalen mot Frankrike.

Foto: CHRISTOF STACHE / Afp

– Opplevelsemessig er det større å vinne som spiller, sammen med laget, enn å vinne som trener. Du må alltid ha trenere som legger strategi og sånne ting, så jeg føler jeg er en stor del av det, men den spillergleden mister man litt, sier Riise til NRK.no.

I 1995 vant hun VM som spiller på det norske landslaget, og når USA møter Japan i VM-finalen søndag blir hun historisk om USA vinner. Da blir Riise første kvinne som har vunnet fotball-VM både som spiller og trener.

– Jeg har ikke tenkt så mye på det, men flere har nevnt det for meg. Det hadde selvfølgelig vært artig om det skulle skje, sier Riise.

Nervepirrende på benken

Som assistenttrener for USA står Riise overfor helt andre utfordringer enn når hun var spiller.

– Vi har hatt noen utfordringer i forhold til bytter som vi har lyktes med. For oss trenere er det en artig opplevelse å være på tå hev i forhold til coaching-biten. Det er morsomt og lærerikt, sier Riise.

41-åringen, som har 188 kamper med flagget på brystet, synes det er nervepirrende å stå på sidelinjen når spillerne utkjemper kampen på banen.

– Som trener får du ikke påvirket noe utpå der. En blir stående og lure på hva man kan og skal gjøre, om hvordan vi kan endre og om vi skal endre. Når du er på banen handler du ut i fra taktikk og det du ser. Det er veldig annerledes. Det er mer nervepirrende på benken enn å spille, sier hun.

Overrasket over Japan

Finalemotstander Japan har imponert mange i dette VM. Riise er likevel litt overrasket over at de er i VM-finalen.

– Ja, på en måte. De har alltid vært talentfulle, nå har de kommet et steg videre i forhold til mentalitet i de avgjørende kampene som de vipper sin vei. Vi har vel de siste årene ventet litt på utviklingen deres, sier hun.

Riise har selv spilt i den japanske klubben Nikko. Utviklingen i kvinnefotballen i Japan har vært god de siste årene.

– Ferdighetsmessig, i pasningskvalitet og bevegelse har de vært gode hele tiden. Nå har de ikke bare ballbesittelse, men en gjennombruddsvilje. Det er en kombinasjon som har ført dem hit og helt klart utviklet dem som lag, mener Riise.

Har finaleplanen klar

Så langt i VM har Japan angrepet med alle mann.

– Det er deres fordel og kan være deres ulempe. De kommer med mye folk og kan etterlate rom defensivt, sier assistenttreneren.

41-åringen har planen klar for hvordan de skal slå Japan.

– Det viktigste er å tørre å la dem ha ballen. De er et pasningssterkt lag. Vi må ikke bli stresset om de har ballen mer. Vi må tørre å være tålmodige. Når vi vinner ballen må vi greie å beholde den litt, så det ikke blir en forsvarkamp med kontringer, sier hun.

Fotballnyheter

Videoklipp

En viktig scoring for Norge av Martin Ødegaard mot Irland.
Se alle målene her.
Se alle målene her.