Reserverer VM-plasser for blinde

Arrangørene av fotball-VM i Sør-Afrika vil gi blinde og svaksynte en unik opplevelse fra tribuneplass.

Green Point stadion i Cape Town

På alle stadioene i Sør-Afrika reserveres det 15 plasser for blinde og svaksynte.

Foto: OLEG POPOV / Reuters

– Dette er et fantastisk tiltak. Blinde har like stor glede av å være på fotballkamp som andre fotballsupportere, sier Kristin Ruud, informasjonsleder i blindeforbundet.

Seks av VM-stadionene i Sør-Afrika vil tilby 15 plasser hver til blinde og svaksynte. Plassene er utstyrt med hodetelefoner og kommentatorer som er spesielt trent til å kommentere kampen for blinde supportere.

LES OGSÅ: Soccer City åpnet portene

Sepp Blatter

FIFA-president Sepp Blatter er glad for å kunne tilby blinde og svaksynte en unik stadionopplevelse

Foto: FABRICE COFFRINI / AFP

Det vil i tillegg være 15 plasser for ledsagere og medarbeider på stadion, som vil veilede og hjelpe disse supporterne.

Første gang

– Fotball er en verdens sport som må være tilgjengelig for alle. Vi er derfor glade for å kunne tilby denne unike stadionopplevelsen også til svaksynte og blinde, sier FIFA-president Joseph S. Blatter.

Det er første gang det blir satt ett slikt tiltak i VM, og det er det sveitsiske og det sør-afrikanske blindeforbundet som har tatt initiativet til prosjektet, med økonomisk støtte fra FIFA.

LES OGSÅ: – Det kommer til å være flommer av tårer og emosjoner

LES OGSÅ: Disse gir deg VM-festen på NRK

- Kjenner pølselukten

– Vi ønsker oss ett slikt tiltak her i Norge også. Norges Fotballforbund som får så mye midler bør kunne tilby tiltak til de blide også, sier informasjonslederen i blindeforbundet, Ruud.

– Det å være tilstede på stadion er en helt spesiell opplevelse selv om man er er blind. Man kjenner pølselukten og hører lyden av supporterne og spillerne på nært hold, sier hun.

Thomas Haugen er Vålerengasupporter og blind. Han kjenner til flere fotball supportere som kunne tenkt seg å dra på kamper om det var bedre tilrettelagt.

– Jeg drar på hjemmekampene til Vålerenga. De har ikke tilrettelagt for blinde, men jeg drar med venner. Jeg tar av og til med meg en lommeradio, sier han.

– Det hadde vært fint om det var veiledere, slik det vil være i Sør-Afrika, som kan veilede og vise til riktig plass. Da blir man ikke avhengig av å ha med seg noen, legger han til.

Gleden før kampen

Haugen sier at det er forberedelsen til kampen som er en av grunnen til at han drar på Vålerenga kampene.

– Jeg treffer andre supportere før kampen og vi gleder oss til kamp sammen. Vi i klanen står tett sammen under kampen og jeg legger merker til hva som skjer i kampen ut fra ropene og gleden rundt meg, forklarer han.

– Man føler seg som en del av noe større, det er derfor jeg vil være på kampen, og ikke sitte hjemme å høre på.

Tilbyr to plasser

Drammen kommune har i samarbeid med Strømsgodset tilrettelagt to plasser for blinde og svaksynte på Marienlyst.

– Det var mulig å høre kampreferat fra lokalradioen før, men nå er det ingen radiostasjon som dekker kampen lenger. Så lenge man ikke har med seg en tolk er det jo omgivelsen som er det viktigste, mediesjef i Strømsgodset Helge Helgesen.

– Det er bare to plasser, men dessverre står de der tomme på alle kampene, sier han.

Haugen tror at flere svaksynte og blinde hadde dratt på kamp om de var klar over fasilitetene som tilbys på de forskjellige stadionene.

Les: Barcelona kommer til Ullevaal

Fotball

Oppsummert

 • Fra 22.45 Landslagssjef Lars Lagerbäck og en utvalgt spiller møter pressen etter kampen.
 • Grønt lys for Norge

  Wales stenger utesteder og butikker for å bekjempe spredningen av koronaviruset, men EM-kvalifiseringskampen mot Norge 27. oktober påvirkes ikke.

  Mandag kunngjorde myndighetene i Wales at det innføres en såkalt «branngatenedstenging» for å intensivere kampen mot viruset. Det innebærer at alle utesteder og de fleste butikker stenges fram til 9. november.

  Waliserne har fått beskjed om å holde seg hjemme og får ikke møte folk fra utenfor husstanden. Det blir også munnbindpåbud på offentlige steder, i tillegg til at videregående skoler går over til nettundervisning.

  Walisiske myndigheter opplyser at «kamper som involverer profesjonelle idrettsfolk vil fortsette å bli spilt bak lukkede dører».

  Landskamp fotball kvinner: Norge-England (2-1).
  Foto: Marit Hommedal
 • Oppgitt Rooney isoleres

  Wayne Rooney har testet negativt på koronaviruset, men er ikke blid for at han må i karantene og selvisolering.

  Årsaken er at han hadde besøk av en kamerat som hadde blitt instruert til å teste seg og som senere testet positivt på koronaviruset.

  Vennen til Rooney kom på besøk for å gi ham en klokke forrige torsdag. Rooneys karanteneperiode gjør at han mister flere kamper for Derby i mesterskapsserien.

  34 år gamle Rooney var ikke klar over smittefaren da han spilte for Derby i 0–1-tapet hjemme for Watford sist fredag.

  – Jeg er glad for at jeg og familien er smittefrie, men åpenbart sint og skuffet fordi jeg må isolere meg, og at jeg dermed går glipp av viktige kamper, tvitret den tidligere Manchester United-spilleren. (NTB)

  FILE PHOTO: Championship - Derby County v Blackburn Rovers
  Foto: Jason Cairnduff / Reuters
 • Tre land søkjer om fotball-VM

  Tyskland, Nederland og Belgia går saman om å søkje om fotball-VM for kvinner i 2027, melder fotballforbunda i dei tre landa i dag.

  Detaljane i planene blir offentleggjort i slutten av året. FIFA har enno ikkje sett nokon frist for dei som vil søke arrangementet.

  Tyskland arangerte VM i 2011. Nederland arrangerte EM i 2017.

  VM i 2023 skal gå i Australia og New Zealand.

  Trofeet i fotball-VM for kvinner
  Foto: Christophe Ena / AP
 • Van Dijk må operere kneet

  Forsvarsspelar på Liverpool, Virgil van Dijk, må operere kneet etter å ha roke korsbandet. Det bekreftar klubben. Van Dijk vart takla av Everton-keeper Jordan Pickford i kampen mellom dei to laga laurdag, og han vert truleg ute i fleire månadar.

  Van Dijk skadet
  Foto: Laurence Griffiths / AFP
 • Endelig poeng for Berge

  Sheffield United med Sander Berge på laget tok sesongens første poeng med 1–1 hjemme mot Fulham i Premier League søndag.

  Det så lenge ut som om Sheffield United skulle gått på sitt femte strake tap, men takket være en straffe fem minutter før slutt reddet de seg unna ydmykelsen og fikk med seg ett poeng.

  Aleksandar Mitrovic skulle klarere en ball, men traff beinet til Jack Robinson. Dommeren måtte ty til VAR for å se om det var en forseelse eller ikke.

  Det ble straffe, og Billy Sharp var sikker fra ellevemeteren da han banket ballen midt i mål. (NTB)

  Britain Soccer Premier League
  Foto: Oli Scarff / AP