NRK Meny
Normal

Reservens aften da Tyskland briljerte

Tyskland skiftet ut hele angrepsrekka foran kvartfinalen mot Hellas. Og reservene gjorde jobben, de. Tyskland vant 4–2.

Tyskland hadde like godt skiftet ut hele angrepstrioen fra gruppekampene. Midtspissen Mario Gomez sammen med kantene Thomas Müller og Lukas Podolski måtte overlate plassene til Miroslav Klose, Marco Reus og Andre Schürrle. Alle tyske målscorere så langt i EM startet dermed på benken.

Det gjorde ingenting med Tysklands gode banespill og sjanseskaping, men vikarene manglet det lille ekstra i avslutningene, iallfall i første omgang. Sjanse på sjanse rant ut i sanden.

– Et lag å være stolt av

– Vi var ikke flinke nok til å utnytte sjansene våre i begynnelsen av kampen, men laget viste karakterstyrke etter utligningen, sa Tysklands landslagssjef Joachim Löw.

Han forklarte de tre overraskende endringene i laget med magefølelse.

– Det var en dag for forandringer. Jeg hadde en følelse av at jeg burde endre noe etter tre seirer i gruppespillet, sa han.

– Jeg synes dette er et lag å være stolt av, la han til.

– En fantastisk god tropp

De kunne avgjort det hele før pause. Nå skapte Hellas litt spenning med sin utlikning, men dette var Tysklands store kveld.

For utover i andre omgang kom målene likevel, tross at de sparte angrepsstjernene sine. Reservene Miroslav Klose og Marco Reus satte inn de to siste, etter at forsvarsspiller Philipp Lahm og midtbanemann Sami Khedira scoret tyskernes to første.

– Tyskland har en fantastisk god tropp. Det er lite som skiller spillerne som sitter på benken og de som får tillit fra start. I dag var det Klose som fikk sjansen, men Gomez kunne sikkert gjort den samme jobben. Og sånn er det hele veien, sier NRKs Arne Scheie.

– Det gir konkurranse. Reus gjorde en veldig bra kamp, og både han og Klose scoret. Schürrle var til tider farlig ute på venstrekant. I tillegg får Götze sin debut i mesterskapet. Når en slik spiller ikke får flere minutter, sier det mye om Tysklands tropp, mener Scheie.

Han tror den brede troppen gir trener Joachim Löw en stor fordel, og mener Tyskland nå seiler opp som en av de største favorittene i EM.

– Tyskland er favoritt både i semifinalen og til å vinne hele turneringen. Det har de vært hele veien. Jeg trodde på Tyskland før EM, og denne kampen svekket ikke tilliten, sier Scheie.

Kapteinen tok ansvar

Åpningsmålet kom ikke før sju minutter før pause, selv om førsteomgangen var et eneste langt tysk angrep.

Tyskland rullet opp et angrep i mange trekk for n-te gang. Lagkaptein Philipp Lahm fikk ballen på drøyt 20 meter og skrudde den vakkert i hjørnet. Keeper Michail Sifakis touchet den kanskje med fingertuppene, men hadde ingen sjanse til å stoppe skuddet.

I himmelen i fem minutter

Grekerne fikk ikke til noe offensivt. Ikke før på sin aller første kontring ti minutter etter pause.

Da snappet Dimitros Salpingidis en tysk feilpasning, gikk lynraskt nesten til dødlinja, og la inn til Giorgios Samaras som kunne skli inn målet. 1–1 ut av det blå.

For fjerde gang scoret Hellas i årets EM, og alle målene kommer som hurtige utnyttelser av motstanderens feil.

Men grekerne var i paradis i bare fem minutter. Da slo Tyskland tilbake.

Tyskerne rullet på nytt opp et fint angrep. Jerome Boateng slo inn, og Sami Khedira smelte ballen i nettet på et vakkert volleyskudd. 2–1.

Da var det slutt for grekerne. Miroslav Klose satte inn 3–1 etter en tabbe av keeper, og Marco Reus la på til 4–1 da keeper ga retur.

To minutter før slutt handset Boateng i tyskernes 16-meter. Dimitros Salpingidis satte straffen hardt i nettet. Men det betydde ingenting. Dette var Tysklands kveld.

Straffen var for øvrig bare den andre som ble dømt i årets EM, og den første som ga mål. Det var også Hellas som fikk tildelt EMs første straffe, men den ga ikke resultat i 1-1-kampen mot Polen.

Dominerte fra første minutt

Tyskland la press på grekerne fra første minutt, og Miroslav Klose hadde to store sjanser før det var gått tre minutter. Da hadde også Andre Schürrle ballen i nettet, men da var det allerede vinket for offside.

Hellas ble tvunget til å forsvare seg med mye folk i midten, men fikk det ikke helt til. Tyskerne klarte likevel å spille seg gjennom ved flere anledninger. Og kontringer fikk heller ikke Hellas til.

Tyskland fortsatte i samme spor. De rullet opp det ene angrepet vakrere enn det andre, men avslutningene var ikke helt gode nok.

Etter første omgang hadde Tyskland 70–30 i ballbesittelse og 13–2 i avslutninger. Til slutt sto det 71–29 og 24–9. Det forteller det meste.

I pausen skiftet Hellas ut to spillere, og Tzavellas og Ninis satte litt mer fart i kontringsspillet.

Men det var i grunnen aldri noen tvil. Selv etter 1–1 var det klart hvem som ville vinne dette. Så begynte tyskerne også å få uttelling, da var det egentlig over.

Selv et gresk straffespark to minutter før slutt kunne ikke endre på det.

Fotballnyheter