NRK Meny
Normal

Rekorddrømmen brast for Spania

Spanias håp om å sette verdensrekord i fotball brast da USA vant 2-0 i semifinalen i kontinentcupen onsdag.

Fernando Torres
Foto: Siphwe Sibeko / Scanpix/Reuters

Før kampen var det få som tenkte tanken. Alt lå til rette for at Spania skulle sette rekord med 36 strake landskamper uten nederlag. Men drømmen ble knust på Free State-arenaen i Bloemfontein.

Jozy Altidore og Clint Dempsey sørget nemlig for en sensasjonell
seier til USA, som aldri før har vært i finale i en FIFA-turnering for menn. Men i kontinentcupen har laget imponert sterkt. Med fysisk styrke og en sterk midtbane tok laget seg til semifinalen.

Video: Se høydepunkter fra kampen

(Artiklen fortsetter under videoen)

Video nsps_upload_2009_6_25_10_14_2_260.jpg


- Vi er veldig selvsikre, sa USA-trener Bob Bradley før kampen. Han hadde lagt en plan som skulle ta ut Spanias nøkkelspillere i en tidlig fase av spillet. Planen fungerte.

Respektløse


Ikke bare virket Spania bleke fra start, USA gikk respektløst til verks. Etter åtte minutter hadde amerikanerne hatt tre store sjanser til å ta ledelsen.


Etter en halvtime kunne ikke engang marginene redde Spania. Stortalentet Jozy Altidore (19) driblet seg fri på kanten av 16-meteren og fyrte løs et skudd Iker Casillas så vidt fikk hånden på. Keeperen klarte imidlertid ikke å hindre ballen fra å snike i mål.


Det var det tredje baklengsmålet på Spanias siste 16 kamper. For Altidore ble det et spesielt mål. Han tjener nemlig til sitt daglige brød i spanske Villarreal.

Sjansesløseri


Like etter kalddusjen var David Villa svært nær utligning, men skuddet gikk like over mål. Villa, Fernando Torres og co. hadde flere muligheter, men fant aldri veien til nettmaskene.Det gjorde imidlertid Clint Dempsey. Kvarteret før full tid fanget han opp en retur, som han satte i mål fra kort hold. Dermed var sensasjonen et faktum.


Tre minutter før full tid ble USA redusert til ti mann da Michael Bradley ble vist av banen. Han må stå over finalen mot Sør-Afrika eller Brasil.Spania hadde før kampen satt verdensrekord med 15 seirer på rad, og tangert Brasils rekord på 35 kamper uten nederlag.

Fotballnyheter

Videoklipp

Ingrid Hjelmseth ble tråkket på armen og ble liggende lenge på banen.
Caroline Graham Hansen. Så bommer Graham Hansen. Keeperhøyde og forholdsvis enkelt for keeper. Dette er tungt.
Ada Hegerberg var ikke fornøyd etter kampen mot Belgia