Rein Alexander blir rørt av EM-sang: – De gir virkelig alt!

Noen EM-stjerner står med steinansikt når nasjonalsangene blir spilt, mens andre synger av full hals. Det rører artist og sanger Rein Alexander. Se noen av EM-spillernes sangprestasjoner i videoklippet over!

Vi har plukket ut noen av nasjonalsangene under EM. For å høre nærmere på fotballtalentene sine sangstemmer

Slik synger EM-spillerne nasjonalsangen

Rein Alexander

Artist og sanger Rein Alexander lar seg imponere av innsatsen under nasjonalsangene i EM.

Foto: Aas, Erlend / NTB scanpix
Robben

Nederlands Arjen Robben legger lidenskap i potten når han skal synge nasjonalsangen.

Foto: PATRICK HERTZOG / Afp
Buffon

Gianluigi Buffon sparer ikke på noe.

Foto: GIUSEPPE CACACE / Afp
Ronaldo

Selv superstjernen Cristiano Ronaldo lirer av seg noen toner.

Foto: YVES HERMAN / Reuters
Shevchenko

Ukrainas Andrej Sjevtsjenko synger med.

Foto: PATRICK HERTZOG / Afp
Rooney

Wayne Rooney er av de litt mer tilbakholdne når nasjonalsangen runger.

Foto: NIGEL RODDIS / Reuters

– Det som rører meg mest, er at det er så intenst. Det er en sånn «syng med den stemmen du har»-mentalitet. Det spiller ingen rolle så lenge du tror, sier sangeren til NRK.no.

Rein Alexander, som har solgt over 100 000 album, forteller at han smilte godt da han så gjennom videoklippet av EM-spillernes sangprestasjoner.

– Det er topp

Han lar seg imponere av EM-gullstrupene, spesielt de som virkelig legger ned en innsats i fremførelsen av nasjonalsangen.

– Jeg synes det er topp. Jeg smiler jo godt av sangprestasjonene til spillerne i forhold til intensitet og utførelse. Det er veldig intenst og dypt. De gir alt, sier han.

Rent sangteknisk er det imidlertid litt å gå på.

– Utførelsen er nå og da veldig dårlig. Det er morsomt at de som er så gode til å spille fotball er så dårlige til å synge. Men så kan ikke jeg spille fotball heller, sier Rein Alexander.

Blir rørt av Buffon

Det er stor variasjon i innlevelsen blant spillerne i mesterskapet.

Noen lar seg trolig sjenere av tv-kameraet som filmer svært tett, men det er likevel en stor andel som kliner til og lar sangstemmen bli kringkastet.

Italias Gianluigi Buffon tilhører utvilsomt den siste kategorien (se selv i videoen øverst - Buffon er førstemann ut).

– Han lukker øynene og lever seg virkelig inn i det, og viser at han kan sangen utenat. Han har funnet sin scene. Det er rørende, mener Rein Alexander.

Han biter seg også merke i at veldig mange står og mimer eller synger veldig lavt.

– Det virker som om alle har fått beskjed om å synge, men så er det noen som ikke har spesielt lyst, sier han.

Riise: – Var utilpass i starten

Fulham-proff John Arne Riise har nest flest A-landskamper for Norge, og holder stø kurs til å ta over tronen fra Thorbjørn Svenssen.

Han bør dermed vite hvordan det er å stå med flagget på brystet og skulle synge med et kamera i fleisen og tusener på tribunen.

– I begynnelsen blir man litt utilpass, men man blir fort vant til det kameraet, sier han til NRK.no.

Han forteller at fokuset ligger helt andre steder enn at folket får høre sangstemmen hans.

– Jeg er så fokusert på kampen, sangen og det at jeg skal representere Norge at jeg ikke registrerer det, sier han.

Gamle kampsanger

Rein Alexander understreker at de fleste nasjonalsangene er kampsanger, som ofte har en tekst som er ment til å motivere.

Spesielt den franske «Marseillaisen» som blant annet kommer med følgende oppfordring: «Til kamp da, alle mann! Til kamp, form bataljonene».

– Det kan godt være at mange av spillerne tenker «her står vi og synger en sang de sang for mange år siden da de skulle i krigen.» Og så skal de ut igjen, bare symbolsk, sier Rein Alexander.

Han forteller at han, etter å ha sett gjennom alle klippene med nasjonalsanger, måtte sette på «Ja, vi elsker» til sammenlikning. Det gjorde inntrykk.

– Ja, jeg fikk tårer i øynene, avslutter han.

Hvem er din favoritt blant EMs gullstruper? Se videoen og gi din mening!

Fotball

 • Bøtelagt for dommeruttalelser

  Dortmund-spiller Jude Bellingham må betale 40.000 euro i bot for dommeruttalelsene etter 2-3-tapet for Bayern München i Bundesliga lørdag.

  Bellingham har akseptert sanksjonen, opplyser Tysklands fotballforbund (DFB). Summen tilsvarer drøyt 400.000 kroner.

  Dommer Felix Zwayer kom i begivenhetenes sentrum etter at han lot være å dømme straffe til Dortmund, for så å dømme straffe til Bayern München etter en VAR-sjekk senere i kampen. Straffesparket sikret Bayern München seieren.

  – Man gir en dommer som er blitt dømt for kampfiksing før, den største kampen i Tyskland. Hva forventer man da? sa Bellingham etter oppgjøret

  Zwayer ble suspendert i seks måneder etter en dommerskandale i Tyskland i 2005. Han ble ikke dømt for kampfiksing, men for å ha akseptert en bestikkelse fra dommer Robert Hoyzer, som senere tilsto å ha veddet på og manipulert kamper i 2. Bundesliga.

  Parallelt med DFBs sanksjonssak etterforskes Bellinghams uttalelser av tysk politi. Ifølge Sky Sports skal påtalemyndigheten i Dortmund avgjøre om saken også får strafferettslige virkninger for briten. (NTB)

   Dortmund's Jude Bellingham
  Foto: Peter Dejong / AP
 • Får ikke fortsette – legger opp

  Fotballprofilen Lisa-Marie Karlseng Utland er ferdig i Rosenborg.

  Hun får ikke fornyet kontrakt med klubben og avslutter karrieren, bekrefter trønderklubbens trener Steinar Lein overfor Nidaros.

  – Det er en veldig vanskelig avgjørelse for oss, sier Lein.

  29 år gamle Utland har i flere år vært en sentral brikke på det norske kvinnelandslaget. Så sent som i 10-0-seieren over Armenia i forrige uke scoret hun to ganger.

  Spissen er på utgående kontrakt med klubblaget Rosenborg. Den blir altså ikke forlenget.

  Utland har spilt for Rosenborg de to siste sesongene. Før det var hun England-proff i klubben Reading. 29-åringen har også spilt for svenske Rosengård, Røa, Trondheims-Ørn, Amazon Grimstad og Fløya.

  Armenia Norway Women's WCup 2023 Soccer
  Foto: Hakob Berberyan / AP
 • Skal ha Qatar-samtale med Haaland

  Landslagssjef Ståle Solbakken sier han vil snakke med Erling Braut Haaland vedrørende landslagets markeringer rundt menneskerettighetssituasjonen i Qatar.

  Det er VG som har satt søkelys på at Haaland tilsynelatende ikke framstår like engasjert i landslagets mange markeringer rundt neste års VM-sluttspill.

  – Jeg skal snakke med Erling om det. Jeg har latt ham være i fred etter samlingen på grunn av skaden, sier Ståle Solbakken nå til samme avis.

  Bilder av det norske lagets markeringer viser at Haaland tilsynelatende ikke er like aktiv som lagkameratene, enten det handler om å heve hånden eller når bannere skal synliggjøres.

  Landslagssjef Solbakken understreker samtidig at han oppfatter at det hele veien har vært bred oppslutning i troppen om landslagets Qatar-utspill.

  – Han (Haaland) har vært med på alt. Da vi hadde den store, store diskusjonen og la de store, store planene som var på den første heseblesende samlingen, var det stor enighet. Det er det fortsatt, sier Solbakken.

  Haaland deltok ikke på de to siste landslagssamlingene i oktober og november. (NTB)

  Pressekonferransen fotball VM-kvalifisering herrer 2021: Nederland - Norge
  Foto: Stian Lysberg Solum / NTB
 • Etterforsker dommeruttalelser

  Borussia Dortmund følte seg snytt av dommeren etter kampen mot Bayern München lørdag. Tysk politi etterforsker nå uttalelsene til Jude Bellingham etter kampen, melder Sky Sports.

  – Man gir en dommer, som er blitt dømt for matchfiksing før, den største kampen i Tyskland. Hva forventer man da? sa Bellingham.

  Dommer Felix Zwayer kom i begivenhetenes sentrum etter at han lot være å dømme straffe til Dortmund, for så å dømme straffe til Bayern München etter en VAR-sjekk.

  Robert Lewandowski avgjorde til 3-2 for Bayern på straffesparket og flere spillere uttalte seg i frustrasjon om dommeren etter kampen.

  Zwayer ble suspendert i seks måneder etter en dommerskandale i Tyskland i 2005. Han ble ikke dømt for matchfiksing, men for å ha akseptert en bestikkelse fra dommer Robert Hoyzer, som senere tilsto for å ha veddet på og manipulert kamper i 2. Bundesliga. (NTB)

   Dortmund's Jude Bellingham
  Foto: Peter Dejong / AP
 • Ledet New York City til finale

  Ronny Deila er én finalekamp unna å gjøre New York City til MLS-mester i fotball. Søndag ble det 2-1-seier mot et hardt koronarammet Philadelphia Union.

  Dette er klubbens første finale noensinne.

  Talles Magno avgjorde semifinalen med sin matchvinnerscoring i det 88. minutt. Dermed vant Deilas lag den østlige avdelingen i MLS-sluttspillet, og førstkommende søndag kan New York City krone det med en tittel i finalen mot Portland Timbers.

  Det var målløst til pause, men etter litt over en time tok Philadelphia Union ledelsen etter Alexander Callens' selvmål. To minutter senere utlignet Maxi Moralez.

  Eliteserien fotball Vålerenga - Brann. 1-0
  Foto: Berit Roald / NTB

Messi fikk Gullballen for sjuende gang: – Det er utrolig å være her i kveld

Zlatan Ibrahimovic