RBK-«Perry»: – Vi er det beste laget i Norge for øyeblikket

FOSSHAUGANE STADION/OSLO (NRK.no): Rosenborgs sesongstart kunne knapt vært bedre: Etter tre serierunder står trønderne bokført med ni poeng og 9-0 (!) i målforskjell.

FYLDIG KAMPREFERAT: Sogndal - Rosenborg 0-4

Søndag var det Sogndal som fikk Rosenborgs velsmurte maskineri på besøk. Det endte med braktap for saftbygdas hvitkledde menn.

Lars Tjærnås

Fotballekspert Lars Tjærnås er mektig imponert over det RBK har prestert i sesonginnledningen.

Foto: Bendiksby, Terje / NTB scanpix

Kampen var avgjort allerede til pause: 3-0 stod det på resultattavla da lagene gikk i garderoben.

Dermed cruiser RBK på tabelltoppen med ni poeng av ni mulige - like mange poeng har også Aalesund.

– De vinner med overbevisning

– Årets RBK-lag er bunnsolid. De er trygge defensivt, det er bra struktur i laget, og flere og flere enkeltspillere har begynt å vise seg frem. Det skal bli vanskelig å få hull på dem, sier fotballekspert Lars Tjærnås til NRK.no.

Også tidligere Rosenborg-stopper Rune Bratseth er imponert.

– Det virker veldig trygt og sikkert det Rosenborg gjør. De vinner med overbevisning. Det er fortsatt en vei igjen, men de har kommet langt, sier Bratseth.

RBK-trener Per Joar Hansen gliste bredt da han møtte pressen etter kampen.

– Vi visste det kom til å bli tøft, men etter vi fikk 1-0 fikk vi roet oss. Vi tok pause med 3-0 og da skulle det mye til å rote det bort. Andre omgang ble riktignok litt «Hawaii», men det gikk bra, sier Per Joar Hansen til NRK.no

To mål på ett minutt

Det begynte jevnspilt på Fosshaugane. Hjemmelagets Ulrik Flo virket pigg, det samme gjorde brasilianske Ricardo Santos.

Men forskjellen på lagene ble tydeligere etter hvert, og etter 31 minutter tok trønderne ledelsen. Jonas Svensson slo et lavt innlegg fra høyrekanten, og på bakerste stolpe stod danske Tobias Mikkelsen og ventet.

Den danske landslagsspilleren var iskald og trillet ballen i Erik Dahlins høyre hjørne.

Og det skulle bli mer RBK. Like før pause scoret Rosenborg to raske mål - først da Nicki Bille Nielsen viste kjempespenst og slo keeper Dahlin i en duell om ballen - deretter ved Jonas Svensson, som fikk den enkle oppgaven med å sette en retur i nettet.

3-0 stod det altså til pause, og kampen var i realiteten avgjort.

RBK-trener Per Joar Hansen legger ikke skjul på at ballen har rullet trøndernes vei i sesonginnledningen.

– Vi er det beste laget i Norge for øyeblikket. Men det er 27 serierunder igjen, så vi får suge på karamellen enn så lenge. Vi har fortsatt ting å jobbe med, slår RBK-treneren fast.

– Men vi har et godt strukturert lag. Vi har jobbet mye med backfireren i vinteren, spesielt. Vi øver og øver og øver, og vi får se det vi ønsker, sier Hansen.

Ser likheter til gullaget fra 90-tallet

Fotballekspert Tjærnås hevder å se flere likhetstrekk mellom årets RBK-lag og Nils Arne Eggens suksesslag fra 1990-tallet.

– De har sagt at de skal tilbake til røttene, men de spiller med en litt annen 4-3-3 -formasjon enn det som var under Nils Arne Eggen. De har ingen klar midtspiss, det er tre spillere på topp som rullerer veldig mye. System og formasjon er ellers ganske likt, analyserer Tjærnås.

Tarik Elyounoussi

Tarik Elyounoussi fikk endelig sitt første eliteseriemål for Rosenborg. Her fra kampen mot Brann i forrige runde.

Foto: Alley, Ned / NTB scanpix

Bratseth ønsker å være forsiktig med å sammenligne årets RBK-lag med tidligere utgaver.

– Det er altfor tidlig i sesongen til å trekke noen konklusjoner. Men det ser bra ut, ler Bratseth.

To assists og mål på Tarik

I andre omgang fortsatte trønderne å produsere sjanser på rekke og rad, og spesielt Nicki Bille Nielsen var nære ved å bli tomålsscorer. Det ble imidlertid ingen flere mål på dansken.

Istedet var det Tarik Elyounoussi, mannen som hadde målgivende pasning på de to foregående RBK-målene, som fastsatte sluttresultatet til 4-0.

Etter en kjempekontring i det 75. minutt ble 25-åringen spilt alene med Sogndal-keeper Dahlin, og landslagsspissen trillet ballen rolig mellom beina på Sogndal-sisteskansen.

Sogndal-trener Olsson var meget skuffet over resultatet:

– Matchen er jevn den første halvtimen, men så gjør de 1-0 og får en veldig energi av det målet. Vi ble veldig utaktiske de siste 5 minuttene før pause og der tapte vi kampen, sier Sogndal-trener Jonas Olsson til NRK.no.

Pottetett RBK-forsvar

Det var samtidig østfoldingens første eliteseriemål i RBK-trøya - samme dag som hans fetter Mohamed, også kjent som «lille-Elyounoussi», scoret sitt tredje for Sarpsborg 08 mot Strømsgodset.

Rune Bolseth

Sogndals Rune Bolseth mener laget hans fikk svi kraftig for feilene i første omgang.

Foto: Snæland, Alf Vidar / NTB scanpix

Sogndal var riktignok ikke helt ufarlige - de siste ti minuttene var det faktisk hjemmelaget som var nærmest scoring.

Aller nærmest var Rune Bolseth da han headet utenfor fra rundt to meter i det 80. minutt, men fortsatt har altså RBK til gode å slippe inn mål i årets eliteserie.

– Vi henger med i 20-30 minutter, men så gjør vi tre personlige feil før pause. Mot Rosenborg sier det seg selv at det blir trøbbel. Det er grove feil vi gjør og de straffer oss brutalt, sier Rune Bolseth til NRK.no.

– Blinker nok noen faresignaler for Molde

Og merk deg dette: Regjerende mester Molde har nå ni poeng opp til RBK etter bare tre serierunder.

Tjærnås mener avstanden opp til RBK begynner å bli faretruende lang for Molde.

– Avstanden mellom Molde og RBK er større enn noen hadde forventet, tror jeg. Vi konkluderer ofte for tidlig, det er jo bare spilt tre serierunder og det er 27 igjen. Men ni poeng er mye mot solide RBK. Det er blinker nok noen faresignaler for Moldes del, sier Tjærnås.

– Jeg tror Rosenborg bare skal konsentrere seg om seg selv, og utvikle seg videre. Hva de andre gjør, får man ikke gjort noe med uansett. Men igjen - det ser lovende ut, sier Bratseth.

Full oversikt: Sjekk eliteserietabellen her!

Hva synes du om årets RBK-utgave? Si din mening i kommentarfeltet under!

Fotballnyheter