NRK Meny
Normal

– Manchester City-dommeren skulle blitt utestengt

Rasismeorganisasjonen Kick It Out mener dommeren som dømte Manchester City mot CSKA Moskva aldri burde få dømme igjen.

Yaya Touré

MØTT MED APELYDER: Yaya Touré ble rasende under oppgjøret mot CSKA Moskva da han ble møtt med rasistiske tilrop fra tribunen.

Foto: Ivan Sekretarev / Ap

Det var under oppgjøret mellom Manchester City og CSKA Moskva i mesterligaen onsdag at Manchester City-spiller Yaya Touré ble møtt med rasistiske tilrop fra tribunen.

Kick It Out, en organisasjon som jobber med å få rasisme vekk fra fotballen, er ikke fornøyd med hvordan dommer Ovidiu Hategan taklet situasjonen.

Yaya Touré sa klart fra til dommeren at han opplevde rasisme fra tribunene. Ifølge UEFAs regelverk har dommeren myndighet til å stoppe kampen og advare mot rasisme over høyttaleranlegget på stadion. Dersom rasismetilropene ikke stopper kan dommeren avslutte og utsette kampen.

Offisiell klage

– Dommeren burde ikke dømme igjen. Han gjorde ikke oppgavene sine i går, og det er helt klart en sak UEFA bør se på, sier Kick It Out-sjef Herman Ouseley til BBC.

Manchester City har sendt inn en offisiell klage i etterkant av kampen, selv om CSKA Moskva angivelig hevder at at Touré er den eneste som har oppfattet tilropene.

Spent på reaksjonen

Nye UEFA-regler fra mai tilsier at straffen for rasisme fra tribunene i første omgang kan bli en delvis stenging av stadion under neste kamp. Skulle det fortsatt komme tilrop eller ytringer av rasisme på tribunene kan et lag bli idømt å spille for tomme tribuner, og i tillegg betale en bot på 50.000 euro.

– UEFA er nødt til å håndheve lovene som har kommet på plass for å takle slike situasjoner. Denne hendelsen kommer til å bli en test for UEFA, sier Ouseley.

Dette er ikke første gang i år at rasisme har vært tema i europeisk toppfotball. Spillere som Mario Balotelli og Kevin Prince-Boateng er eksempler på spillere som har blitt møtt med rasismerop fra tribunen i italiensk fotball. I et tilfelle gikk det så langt at Kevin Prince-Boateng og AC Milan demonstrativt forlot fotballbanen.

– Dette har pågått for lenge, konstaterer Ouseley.

Fotballnyheter

Videoklipp

En viktig scoring for Norge av Martin Ødegaard mot Irland.
Se alle målene her.
Se alle målene her.