Omdal raser mot NFF etter nedleggelse: – Historieløst

Her åpner tidligere fotballpresident Per Ravn Omdal Fotballmuseet på Ullevaal i 2002. Nå er han sjokkert over at forbundsstyret stenger dørene.

Per Ravn Omdal

Per Ravn Omdal har vært engasjert i virksomheten ved Fotballmuseet helt siden åpningen for elleve år siden. Nå er det åpent i kun én uke til.

Foto: Holm, Morten / NTB scanpix

– Jeg synes det er fullstendig historieløst og veldig trist, sier Omdal til NRK.no.

Per Ravn Omdal

Her intervjues Per Ravn Omdal på Fotballmuseet, som legges ned om nøyaktig én uke.

Foto: NRK

Omdal åpnet selv Fotballmuseet foran pressen og en rekke fotballprofiler på Ullevaal i 2002 . Nå, elleve år senere, har forbundet bestemt seg for å fjerne tilbudet.

Det får Omdal til å reagere kraftig mot NFF-toppene.

– Jeg er forferdelig skuffet. Jeg hadde aldri trodd at fotballstyret skulle komme til en slik beslutning, sier den tidligere fotballpresidenten.

– Økonomiske utfordringer

NFF begrunner nedleggelsen først og fremst med svak omsetning.

«Fotballmuseet har hatt utfordringer med å gå rundt økonomisk. Med dagens modell har ikke museet fått til den nødvendige utvikling i antall besøkende», skriver NFF på sine nettsider.

Forbundet presiserer at det fortsatt vil være et tilbud med historiske omvisninger på nasjonalarenaen, og flere museumsgjenstander vil bli en del av en «utvidet og forbedret» stadionomvisning. Det nye prosjektet blir kalt «Opplev Ullevaal Stadion».

– Helt uforståelig

Museet i sin nåværende form vil ha sin aller siste besøksdag 22. november.

– For oss som er opptatt av fotballhistorie, er det helt uforståelig. Også historien må snakkes om, og den må leve. Det er derfor vi skaper ting i fremtiden, for å lære av det og la seg inspirere av det, sier Omdal.

66-åringen har vært leder av Fotballmuseets Venner (FMV) siden oppstarten, og Omdal har lenge kjempet for virksomheten på museet.

Men han avviser at det er grunnen bak hans store skuffelse.

– Vi så oss rundt den gangen, og alle forbund og klubber med respekt for seg selv hadde et eget museum. Det bør vi også ha, sier Omdal.

Graff

Kommunikasjonsdirektør Svein Graff i Norges Fotballforbund sier forbundet fortsatt skal ta vare på fotballhistorien.

Foto: Grøtt, Vegard / NTB scanpix

– Nedleggelsen handler antagelig om penger. Men underskuddet har vært redusert siden 2002, og jeg tror vi hadde vært på god vei til å få dette i balanse, sier 66-åringen.

Omdal og FMV har fredag sendt et brev til NFF der de redegjør for sine meninger.

– Det går jo an å gjøre om vedtak og se hva som kan gjøres med tanke på fremtiden. Men vi har hatt altfor liten tid til å se på alternative løsninger, sier Omdal.

– Vi er uenige

Kommunikasjonsdirektør Svein Graff i Norges Fotballforbund er ikke enig i kritikken fra Per Ravn Omdal.

Han peker på at forbundet skal videreutivkle omvisningene gjennom prosjektet «Opplev Ullevaal Stadion».

– Det er viktig for NFF å bevare fotballhistorien. Med det nye konseptet «Opplev Ullevaal Stadion» skal vi gjøre dette på en bedre måte med utstillinger av historiske gjenstander og en videreutvikling av omvisningene, sier Graff til NRK.no.

– Dagens drift ble for dyr, og besøkstallene har dessverre kun vært en tredel av målsettingen. Subsidieringen fra andre NFF-aktiviteter har vært formidabel. Samtidig utreder vi muligheten for et nasjonalt idrettsmuseum, og et nytt fotballmuseum sammen med Norges Idrettsforbund, fortsetter han.

– Hva tenker du om at Omdal likevel kaller nedleggelsen «historieløst og trist»?

– Vi er uenige. Vårt mål er å videreutvikle Ullevaal Stadion til et opplevelsessenter samtidig som vi tar vare på historien, svarer Graff.

  • Hva tenker du om planene til Norges Fotballforbund? Si din mening i kommentarfeltet under artikkelen!

Fotballnyheter